Prylnytt
Nikon lanserar nu två av de tolv objektiv som finns i deras produktplan för 2020 och 2021. Den här gången rör det sig om en zoom och en S-klassad vidvinkel.
Nikkor Z 24–200 mm f/4–6,3 VR är tänkt som en relativt lätt och kompakt zoom för resor. Objektivet väger blott 570 gram trots sitt stora zoomomfång.
Som namnet antyder har objektivet inbyggd bildstabilisering (VR). Den kan samverka med bildstabiliseringen i kamerahuset. Närgränsen är 0,5 m vid 24 mm och 0,7 m vid 200 mm.
Nikon påpekar att objektivet har utvecklats för både stillbildstagning och videofilmning. Med tanke på det senare har Nikkor Z 24–200/4–6,3 VR tyst fokusmotor och liten förekomst av "fokus breathing" vid fokusering och "focus shift" vid zoomning. Det innebär att utsnittet förblir i stort sett konstant vid fokusering och att inte skärpan flyttas vid zoomning.
Objektivet är vädertätat och försett med Arneo antireflexbehandling. Det börjar levereras den 16 april. Det rekommenderade priset är 10.990 kronor inklusive moms.
Nikkor Z 20 mm f/1,8 S kompletterar serien med relativt kompakta och ljusstarka objektiv med fast brännvidd. Serien omfattar nu fem objektiv mellan 2o och 85 mm.
Kommande objektiv med fast brännvidd kommer att vara en ljusstark normal, Z 50 mm f/1,2 s, troligen det första f/1,2-objektiven i en serie. Det kommer också två makroobjektiv med 60 respektive 105 mm. Det kommer också två kompakta objektiv brännvidderna 28 respektive 40 mm. Troligen kommer de få ljusstyrka f/2,8.
Nikkor Z 20/1,8 S består av såväl ED-glas som asfäriskt slipade linselement för att ge minimal kromatisk aberration. Antireflexbehandlingen Nano Crystal Coat gör att kontrasten höjs uppe och reflektioner minimeras, särskilt i motljus. Objektivet är vädertätat.
Bländaren har 9 blad för att ge runda oskärpecirklar vid mindre bländaröppningar. Nikon säger att objektivet är så gott som fritt från "fokus breathing" vilket innebär att utsnittet är konstant under fokusering, vilket är bra för video. Närgränsen är 0,2 meter.
Nikkor Z 20/1,8 börjar levereras den 19 mars. Det rekommenderade priset är 13.490 kronor inklusive moms.
Fotosidan produktdatabas
Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation
17 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag ser ingen anledning för Nikon att bry sig om vad Samyang gör över huvud taget.
Objektiven i den nya f/1,8-serien för Z-fattning är mycket mer optiskt ambitiösa än motsvarande objektiv för F-bajonetten - och redan de är ju riktigt bra. Jag har testat Z 35/1,8S, Z 50/1,8S och Z 85/1,8S och sett till ambitionsnivå påminner de mer om AF-S 35/1,4G, AF-S 50/1,4G och AF-S 85/1,4G än f/1,8-varianterna.
Man kan givetvis diskutera om de ökade prestanda verkligen behövs, men här kommer marknadsmekanismerna in. För 10 år sedan var det pålitligaste sättet att tjäna pengar på fotogrejer att sälja många hyfsat billiga kameror, objektiv och tillbehör. Idag är fotomarknaden fundamentalt annorlunda och det pålitligaste sättet för kameratillverkare att tjäna pengar är att sälja väsentligt färre, men dyrare kameror, objektiv och tillbehör. Se på vilka objektiv Canon introducerat till RF-fattningen, eller vilka objektiv Sony introducerat till sina spegelfria kameror de senaste fem åren - huvudfokus är inte precis prisvärda budgetgrejer. I den jämförelsen är det snarare just Nikon som ändå hållit igen lite i pris/prestanda-jakten med just de här f/1,8-objektiven.
Sedan har den här effekten dessutom förstärkts här i Sverige på grund av vår svaga valuta som ju är trevlig för våra exportföretag, men svider för alla oss som vill ha tag i prylar tillverkade i länder med starka valutor (eller som till stor del består av komponenter tillverkade i sådana länder).
Det är kanske bättre att jämföra med något ganska nytt som 28/1,4E eller 105/1,4E istället, om man ska få en rättvisande jämförelse. Just 50/1,4G tycker jag inte riktigt hör hemma i klubben. Ambitionsnivån framstår inte som särskilt hög och 1,8G är på de flesta sätt minst lika bra eller bättre för mindre pengar.
I somras var jag i fjällen med en Z6 och använde 24-70/4 nästan hela tiden. Ibland en 70-300. Det var väldigt sällan jag ville ha vidare än 24 mm, till min egen förvåning. Och det var också sällan jag låg söder om f/8. Med en 24-200 skulle jag spara, vadå, nästan ett kilo jämfört med 24-70 + FTZ + 70-300. Och en del utrymme. Synd att tappa de sista 100 mm tele men inte en orimlig kompromiss.
Jag var också ute och fjällvandrade med Z6 + 24-70/4 förra året, och den kombon fungerade mycket bra. Jag skulle definitivt vara intresserad av den nya zoomen för vandringar och resor. Sedan vill jag ju dessutom ha en 24-70/2,8 för fotojobb, men det ena utesluter ju inte det andra :)