Prylnytt
Nikons familj med digitala systemkameror har fått tillökning. Nikon D50 är den billigaste och enklaste i produktlinjen, skapad för att möta upp den stora efterfrågan på billiga digitala systemkameror. Nikon D50 är är primärt inriktad på ”family- and eventdriven photographers” som Nikon uttrycker det i marknadsbladen, med Nikon D70s strax ovanför för den lite mer krävande fotoentusiasten.
Både Nikon D50 och D70s har 6.1 effektiva megapixels, så det är mest olika funktioner som skiljer kamerorna - den största skillnaden är att D50 använder SD minneskort istället för CF-kort, den första Nikon D-SLR som gör så.
Nya objektivTillsammans med D50 lanseras också två lätta och kompakta objektiv:
18-55mm f/3.5-5.6 och 55-200mm f/4.0-5.6
Nikon D50 och de nya objektiven kan fås i antingen svart eller silver, så det är bara att välja:
PrisHuset kostar ca 6800 kr, med 18-55 8000 kr och med även 55-200mm för 9500 kr. Det är lite billigare än Canons 350D, vilket väl är den kamera som D50 primärt kommer att jämföras med.
ExempelbilderJag fick tillfälle att testa på kameran en dag under en resa till pyttelandet Monaco, som tyvärr bjöd på ett rejält regnväder när det gavs tillfälle till att fotografera. Men men, istället för glassiga solbilder från Rivieran vart det istället en bra test av höga ISO-tal, långa exponeringstider och svåra ljusmätningsförhållanden med dis och jämngråa skyar.
»
Kolla in bilderna
OBS! Nikon verkar ha flyttat runt ISO-värdet i EXIF-informationen igen; jag har skrivit till ISO-inställning som kommentar under bilden istället.
Det här är alltså bilder direkt ur kameran, inget efterarbete, med alla standardinställningar och JPEG Normal (ibland Fine) – det enda som varierar är ISO, slutartid och bländare. Jag körde med auto-ISO påslaget på bilmuseet.
HandhavandeD50 är något mindre än D70; lite lättare, lägre och smalare men den har ändå ett rejält handgrepp och ligger bra i handen. Huset är av plast och känns lika robust som D70, vilket är ett gott betyg.
Om man jämför med D70, som är det naturliga om man är inne på att skaffa sig en Nikon och funderar på vad de extra tusenlapparna för en D70 ger en, så noterade jag detta:
- D50 har ingen knapp för gaffling (bracketing), men funktionen finns via menyn
- D50 har ingen knapp för att byta ljusmätningsmetod; det gör man via menyn
- D50 har bara en bakre ratt, som både styr bländare och slutartid. Kör man manuellt håller man ner exp.kompensationsknappen och rullar hjulet för att ändra bländare.
- D50 har ingen knapp för att låsa fokuspunktsväljaren
- D50 har ingen skärpedjupstestare
- D50 har ingen belysning på LCD:n ovanpå kameran
- D50 har däremot en speciell knapp för självutlösare/IR – smidigt
- D50 har inget rutnät i sökaren
- D50 har inte ”Commander”-läge för att styra andra blixtar
- D50 använder SD-kort istället för Compact Flash.
- D50 är något långsammare än D70, 2.5 bilder/sekund
Anledningen att man gått över till SD-kort på denna kamera är enligt Nikon att det är vanligare att den som köper upp sig från kompakt till DSLR har SD-kort, som då kan fortsätta användas. SD-korten förutspås också bli billigare än Compact Flash-kort i framtiden.
SammanfattningJag tycker Nikon verkar ha lyckats bra med denna instegsmodell. Målgruppen för denna kamera sägs vara familjefotografen, som Nikon skriver i sin presentation, men jag tycker den även passar fint och räcker långt för även den lite mer seriöse fotoamatören som vill skaffa sig en första systemkamera, men som samtidigt vill hålla ner kostnaden så långt det går.
Kameran verkar mäta och exponera mycket bra, trots det svåra ljuset denna regniga dag så vart i princip alla bilderna användbara. Utan att ha gjort några vetenskapliga tester verkar bruset vara väl under kontroll; de bilder jag tog på ISO 1600 på bilmuseet innehåller förvisso brus men gör inte bilden oanvändbar, och vid utskrift i normal albumstorlek blir det knappat märkbart. I vissa fall tycker jag den gav mindre brus än vad jag tycker min D70 brukar ge.
Läs mer-
Ken Rockwell tycker till
-
DP Reviews förhandstitt
19 Kommentarer
Logga in för att kommentera
// Danne Stenbäck
//Jesper
...Johan
tex mitt billiga 70-300, det är hopplöst....
"D50 har ingen knapp för att låsa fokuspunktsväljaren"
Jag vet inte vad det är för funktion helt enkelt.
Roger: så att du inte flyttar fokuspunkt av misstag med den lilla "joysticken". Det är ingen viktig funktion; man kan inte ändra fokuspunkt utom när man fokuserar så risken att man kommer åt den är inte så stor. Och man ser ju i sökaren vilken som är vald.
Personligen, vilket skulle valt om du skulle köpa nytt idag D50/Nikkor eller utgående D70/Sigma paket?
Står själv i det valet just nu....
just my 5cents.
En modernare och bättre konstruktion helt enkelt, det är bara dom finesser som är utelämnade som talar emot, allt annat talar för D50.
Det nya kit-objektivet verkar dock i de flesta tester vara långt ifrån knivskarpt och bra. Nikkor 18-70 från D70-kitet ger betydligt skarpare bilder och har dessutom mycket mindre kromatisk aberration.
Den ger en del kött på benen vid en valsituation. Bra liten lista på skillnaderna jämfört med D70.
MVH Robban
En allmän fråga: Till dom nya digitala SLR-kamerorna har det ju ofta tagits fram särskilda objektiv (särskilt vidvinkelzoomar). Vad skiljer dessa från motsvarande objektiv till dom vanliga gamla kamerorna för film? Jag har hört nåt om att linsen i "digitalobjektivet" sitter närmare kameran pga att bildsensorn ju är mindre än den vanliga småbildsfilmen. Korrekt? Jag hörde nåt om att om man använder ett vidvinkelobjektiv från en gammal vanlig kamera så finns det risk för högre brus i bilden pga att ljusstrålarna då infaller med snävare vinkel mot bildsensorn än vad dom gör om man använder ett nytt "digital-vidvinkelobjektiv". Korrekt??? Aldrig hört detta innan. Jag hade ju tänkt använda dom objektiv jag redan har! (se min kameraväska)
mvh Daniel
( PS. Jag känner förstås till att brännvidden på mina gamla objektiv ändras när jag sätter dom på en digital kamera med mindre bildsensor, men det är alltså inte det frågan gäller.)