Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Ett halvår innan OS lanserar Nikon en ny press- och sportkamera. Nikon D5 kan ta 12 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus och har 153 AF-punkter. Nikon D5 bjuder också på 4K-video och max-iso 3.280.000!
Samtidigt med D5 lanseras D500, en efterträdare till D300s.
Det är egentligen inte rättvist att kalla Nikon D5 för en press- och sportkamera, ty kameran är mer allround än någon av sina föregångare. Med Nikon D4 förbättrades lågiso-egenskaperna tydligt jämfört med D3s och vi kan vänta oss att D5 är ytterligare förbättrad på detta område. D4-sensorn har något sämre dynamiskt omfång än andra FX-modeller från Nikon.
Fler pixlar, från 16 till 20 megapixel, bidrar också till att bredda användningsområdet.
Nikon har försöker även tänja gränserna i svagt ljus. Nikon D5 har i grundinställningen ett max-iso på 102 400. Det går att utöka till iso 3.280.000. För att lyckas med detta har Nikon jobbat med att få ner elektronikbruset i kameran genom att korta signalväga, se till att dämpa brus från olika interna komponenter och hålla nere sensorns värmeutveckling.
Ny autofokusmodul
Nikon D5 har en helt nykonstruerad autofokusmodul med hela 153 AF-punkter, varav 99 är korsformade. Objektivkombinationer med maxbländare f/8 (ex. 500/4 med 2x telekonverter) kan nyttja 15 av punkterna.
Autofokuspunkterna täcker en större del av bildytan jämfört med tidigare modeller. Autofokusen hanteras av en separat processor. Autofokusen fungerar ner till EV -4.
Det har gått envisa rykten under hösten om att Nikon D5 skulle få 4K-video. Det stämmer, men tyvärr kan D5 bara filma i 4K UHD i 3 minuter i taget. Begränsningen beror på att Nikons 4K-klipp är begränsade till 3 minuter. D500 påbörjar ett nytt klipp direkt efter utan att filmningen avbryts. Nikon hann inte med att göra en liknande lösning för D5 innan lanseringen.
Vid lagring av 4K video på extern hårddisk via HDMI-kabel så gäller samma begränsning till 30 minuter som för D500.
Säljs i två versioner
I föregångarna D4 och D4s har Nikon satt en kortplats för CF-kort och en för XQD-kort med vetskapen om att CF-korten inte kan utvecklas mer och bli snabbare. Framtiden är CFast 2.0- eller XQD-minneskort som båda kan nå högre läs- och skrivhastigheter än CF-korten. Nikon har valt XQD för framtiden, men erbjuder Nikon D5 med dubbla kortplatser för CF- eller XQD-kort. Inte i kombination som för D4/D4s. Antagligen går det att byta korthållaren på verkstad om man ångrar sig.
Modell för modell har Nikon höjt antalet bilder som kan tas per sekund. Nikon D5 kan liksom konkurrenten Canon Eos 1D X ta 12 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus och 14 bilder per sekund med spegeln uppfälld. Vid 12 b/s kan Nikon D5 ta 200 exponeringar i 14-bitars råformat med förlustfri komprimering.
Nytt för att vara på denna toppnivå är pekskärm. Nikon menar att pekskärm bland annat underlättar om man använder tjocka handskar.
Kameran väger 1405 gram i XQD-version och 10 gram mer om man väljer CF-versionen. Det rekommenderade priset för D5 är 68 690 kronor och säljstart är våren 2016.
Som tidigare aviserats lanseras även den radiostyrda blixten SB-5000 och wifi-sändaren WT-6 samtidigt med Nikon D5. Sändaren har inte stöd för den nya Snap Bridge-funktionen som D500 har.
Den svenske Nikon-ambassadören Joel Marklund har fått prova nya Nikon D5:
Till mångas förvåning lanseras även en ny professionell DX-kamera kallad D500. Det är en efterträdare till D300s. D500 delar autofokus-modul med D5 vilket gör att autofokuspunkterna kan täcka en mycket stor del av bildytan. Läs mer om Nikon D500 här.
Nikons pressmeddelanden idag är ganska kortfattade. Vi har Martin Agfors på plats i Las Vegas som återkommer med mer djupgående analys och upplysningar om D5, D500, SB-5000 och WT-6.
Synd att skärmen inte går att vinkla, men den går åtminstone att peka på :) (Det kommer bli jobbigt för alla som hävdat att det är Kalle Anka-funktion)
Och att de envisas med att ta betalt för en videofunktion som man inte vill ha ... Vill inte betala för stativfäste heller, för det använder jag ändå aldrig ... mutter mutter ;)
Man priset!! Herregud, priset! Detta är ju en kamera bara för oljeschejker... Hur tänker Nikon egentligen?
Den här kommer aua adrig slå sig in på DXO´s topplista. Helt värdelös kamera! Fattar inte vem som en skulle vilja ha den här kameran om den var gratis. Storleken på kameran är ju helt abnorm! Och ingen inblygd bildstabilisering eller Wifi. Vilka muppar dom är på Nikon.
Inget konstigt med varken pris eller storlek på ett nylanserat hus i denna klass. Att det sedan är ytterst få privatpersoner som har råd är en helt annan sak.
Så när Nikon släpper en kamera med 20mpix i "fullformat" för nästan 70 papp så är det frid och fröjd. Men när Leica släpper en kamera med 24mpix i "fullkomnat" för ca 50 papp så är det katastrof och jordens undergång? Se gärna nyheten om senaste Leica M för perspektiv.
Mitt inlägg var skämtsamt och menat mot alla dom som hela tiden kommer med långa inlägg om hur den och den kameran är helt djävla värdelösa och kostar adeles för mycket saknar den och den funktionen osv..
Jag skulle aldrig i livet köpa en D5, men jag tror att det är en jättebra kamera för många.
Sedan så tror jag att Nikon kommer sälja fler D5 till amatörer än till proffs. :)
Mattias: Om jag minns det rätt så räknade Nikon med att sisådär 80% eller mer av alla D3 såldes till privatpersoner snarare än till yrkesfotografer. Men den andelen har sedan stadigt sjunkit (redan med D3s var situationen drastiskt annorlunda) i takt med att det dykt upp fler måttligt prissatta småbildsmodeller att välja på. Skall man döma av begagnatmarknaden för D4 så har nog den i alla fall i Sverige till mycket stor de sålts till yrkesfotografer snarare än privatpersoner. Jag misstänker att det blir samma sak med D5 :)
Jag misstänkter att det inte bara vara jag som "uppgraderade" från D4 till D810. Upplösning och DR är för många viktigare än hanteringen och snabbheten och så var det det där med prisskillnaden.
Ola: Att D3 såldes så mycket till entusiaster handlade nog a) om ett stort uppdämt (upplevt eller verkligt) behov av en småbildskamera och b) helt enkelt om att det under nästan ett år inte bara var den första utan också den enda småbildsmodell Nikon sålde. Sedan kom D700 och sedan vartefter allt fler småbildsmodeller i olika prisklasser och med olika typer av prestanda. Så kunderna kunde göra som du gjort: välja den småbildsmodell som passar deras behov, inte bara den enda modellen som man fanns att välja på :)
Nu skall ni få en dum fråga att bita i.
153 AF-punkter ok...men jag har största bländare inställd när jag tar bilden som innehåller ett djup.
Var hamnar då fokus? Närmaste motiv eller vad? Kör man full auto så blir det ju närmaste motiv efter vad jag förstått. Har aldrig riktigt förstått det där med många fokuspunkter/ stor bländare och hur det fungerar.
1. Själv uppskattar jag att fokuspunkterna är många och att flera av dem är korslagda, vilket ökar möjligheten att få rätt fokus när man kör "single point focus", vilket jag ofta använder för att hålla en motivet i typ gyllene snittet (oj vad pretentiöst det lät).
2. En annan fördel är vid 3D fokus då man låser på typ "single point focus" igen men fokusering räknar ut med omgivande punkter att det är en motorcykel jag försöker följa. Med fler fokuspunkter och bättre processor så har fokuseringssystemet då lättare att räkna ut hur den ska hålla just "min" motorcykel i fokus, oavsett om den blir omkörd av andra eller om jag råkar ha svårt att följa den i samma bildcentrum hela tiden.
För de som endast kör "full auto fokus" finns nog inget större värde med 153 fokuspunkter mer än att det kanske är kul att skryta med ;)
Om man ingenting frågar, får man ingenting veta, och det är ju det enda som är dumt :-)
Antalet fokuspunkter och skärpedjupet har inget direkt samband. Se det så här: skärpedjupet breder ju ut sig i djupled, fokuspunkterna breder ut sig i breddledd, vinkelrät i relation till skärpedjupet.
Det här att fokus kan hamna på närmsta punkt i fokus eller så, det är som Ola säger mycket upp till vilket fokusläge du valt. Men det vanliga för de flesta automatiska fokuslägen är som sagt att prioritera den del av motivet som är närmst.
Att ha fler fokuspunkter handlar bara om att mäta upp avståndet till motivet större säkerhet. Precis som en högre upplösning i själva bildsensorn ger oss en mer detaljrik bild, så hjälper fler fokuspunkter kamerans autofokus att få en mer detaljrik uppfattning av hur motivet ser ut och var i motivet det då kan vara bäst att lägga fokus. Sedan gör fler fokuspunkter att kameran blir bättre på att följa motiv som rör sig hit och dit i bilden.
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
30 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag själv då:)
Ser infon nedanför nu :)
Den här kommer aua adrig slå sig in på DXO´s topplista. Helt värdelös kamera! Fattar inte vem som en skulle vilja ha den här kameran om den var gratis. Storleken på kameran är ju helt abnorm! Och ingen inblygd bildstabilisering eller Wifi. Vilka muppar dom är på Nikon.
Mitt inlägg var skämtsamt och menat mot alla dom som hela tiden kommer med långa inlägg om hur den och den kameran är helt djävla värdelösa och kostar adeles för mycket saknar den och den funktionen osv..
Jag skulle aldrig i livet köpa en D5, men jag tror att det är en jättebra kamera för många.
Sedan så tror jag att Nikon kommer sälja fler D5 till amatörer än till proffs. :)
Jag misstänkter att det inte bara vara jag som "uppgraderade" från D4 till D810. Upplösning och DR är för många viktigare än hanteringen och snabbheten och så var det det där med prisskillnaden.
Vill man så lyckas man :-)
153 AF-punkter ok...men jag har största bländare inställd när jag tar bilden som innehåller ett djup.
Var hamnar då fokus? Närmaste motiv eller vad? Kör man full auto så blir det ju närmaste motiv efter vad jag förstått. Har aldrig riktigt förstått det där med många fokuspunkter/ stor bländare och hur det fungerar.
Med vänlig hälsning Kent
Närmast kameran är väl vanligast om det är konflikt.
2. En annan fördel är vid 3D fokus då man låser på typ "single point focus" igen men fokusering räknar ut med omgivande punkter att det är en motorcykel jag försöker följa. Med fler fokuspunkter och bättre processor så har fokuseringssystemet då lättare att räkna ut hur den ska hålla just "min" motorcykel i fokus, oavsett om den blir omkörd av andra eller om jag råkar ha svårt att följa den i samma bildcentrum hela tiden.
För de som endast kör "full auto fokus" finns nog inget större värde med 153 fokuspunkter mer än att det kanske är kul att skryta med ;)
Antalet fokuspunkter och skärpedjupet har inget direkt samband. Se det så här: skärpedjupet breder ju ut sig i djupled, fokuspunkterna breder ut sig i breddledd, vinkelrät i relation till skärpedjupet.
Det här att fokus kan hamna på närmsta punkt i fokus eller så, det är som Ola säger mycket upp till vilket fokusläge du valt. Men det vanliga för de flesta automatiska fokuslägen är som sagt att prioritera den del av motivet som är närmst.
Att ha fler fokuspunkter handlar bara om att mäta upp avståndet till motivet större säkerhet. Precis som en högre upplösning i själva bildsensorn ger oss en mer detaljrik bild, så hjälper fler fokuspunkter kamerans autofokus att få en mer detaljrik uppfattning av hur motivet ser ut och var i motivet det då kan vara bäst att lägga fokus. Sedan gör fler fokuspunkter att kameran blir bättre på att följa motiv som rör sig hit och dit i bilden.