Nikon Coolpix S1000PJ
Prylnytt
Nu har det gått ett par dagar sedan Nikon presenterade fyra nya kompaktkameror. Här har vi gett oss på att fundera över vad de här nyheterna i praktiken betyder, lite bortom själva de tekniska egenskaperna. Men först lite allmänt om marknaden för kompaktkameror, Nikon visade upp en del siffror som kan vara intressanta även om man inte är nyfiken på just de här fyra nya kamerorna.
Försäljningen av systemkameror växer fortfarande, medan kompaktkamerornas försäljning krymper. Trots det är marknaden för kompaktkameror fortfarande större än den för systemkameror. I synnerhet räknat i antal kameror, men även i försäljningsvärde.
Men det här med försäljningsvärde kan ändras snart, det säljs inte bara färre kompakter, de har dessutom blivit allt billigare. Enligt Nikon så låg snittpriset för en kompaktkamera 2004 på 2889 kronor, 2008 hade snittpriset dalat till 1874 kronor.
Vi misstänker att en delförklaring till detta är att fler idag köper en enkel systemkamera istället för en avancerad kompaktkamera. 2004 kunde vi ju bara drömma om digitala systemkamerapaket för under 5000 kronor, något som alla märken erbjuder idag.
En konsekvens av den här utvecklingen är att när priserna sjunker, så sjunker också marginalerna. Det gör det mindre intressant för i alla fall mindre affärer att ha kompaktkameror i sitt sortiment. Dessutom kläms inte bara de dyrare kompakterna av systemkameror, de billigare börjar nog få svårt att hävda sig mot de stadigt bättre mobilkamerorna. Kort sagt, kompaktkameror är en marknad i svårigheter.
Som störst var marknaden för kompaktkameror 2007 då det såldes 750000 kompaktkameror i Sverige. Det innebar att i genomsnitt köpte nästan var tionde svensk, från spädbarn till åldringar, en kompaktkamera det året. Det förvånar oss inte att en sådan försäljning inte kan fortsätta i längden.
Om vi ser till just Nikon så har de första halvåret i år haft 13 procent av antalet sålda kompaktkameror och 12 procent av värdet här i Sverige. Det innebär att de är en bra bit efter dominanten Canon som har drygt en fjärdedel av kompaktkameramarknaden. När det gäller kompaktkameror så skulle det inte förvåna oss om märken som Olympus, Sony och Panasonic säljer mer än Nikon. Det här är en stor kontrast till marknaden för systemkameror där Nikon, räknat på butiksförsäljning, varit största märke i Sverige i över två år nu.
En viktig orsak är förstås att Nikon de senaste åren har haft märkligt svårt att producera kompaktkameror som sticker ut. Med tanke på hur stor och vildvuxen marknaden för kompaktkameror är så måste man ha något speciellt att komma med, något som skiljer en från mängden. Och mängden är häpnadsväckande stor, under 2008 såldes 550 olika modeller av kompaktkameror i minst 10 exemplar i Sverige och 170 olika modeller sålde i 1000 exemplar eller mer. Kort sagt, det finns en fullständigt överväldigande mängd modeller att välja på.
När vi pratade med Johan Kling, sverigechef på Nikon, så höll han med om att Nikons kompaktkameror på senare år legat mitt i marknaden utan att utmärka sig i någon speciell riktning. Men han menade att Nikon just under toppåret 2007 påbörjade ett arbete för att få fart på utvecklingen av sina kompaktkameror att bli mer lockande, något som vi då nu skulle börja se de första resultaten av.
Så, har de kommit med något spännande? Om vi tittar på de fyra modeller som presenterades nu så kan man säga att en har projektor, en har pekskärm, en är snabb och en är billig.
Vi börjar med den billigaste och minsta nyheten. Vi har tagit priserna nedan från Nikonstore.se som brukar ligga en bit över de vanliga affärspriserna.
Nikon Coolpix S570
Coolpix S570 är om man skall vara lite elak en kamera som påminner om säkert tjugo andra modeller i samma prisklass. Den bidrar med ungefär liknande uppdateringar som många andra uppdaterade modeller i samma prisklass har gjort. Nikon själva beskriver den som "elegant och enkel" och det fångar väl egentligen det viktigaste med den. Det är en tunn, liten, lätt kamera med optiskt bildstabilisering, bra zoomomfång och som inte kostar skjortan.
I korthet: 12,1 megapixel, 5x zoom (motsvarande 28-140 mm), 2,7-tums skärm, 22 mm tjock i hopfällt läge och en vikt på 120 gram. Pris: 2700 kronor, säljstart hösten 2009.
Visst skall man bygga kameror som sticker ut och skapar uppmärksamhet, men man behöver även modeller som utan allt för mycket oväsen ger ganska mycket kamera för pengarna. Det är alltså inte alls fel att ha kameror som S570 i sortimentet, det Nikon gjort fel under några år är att man nästan enbart har haft sådana här modeller.
Nikon Coolpix S640
Nästa kameramodell är den som rent fotografiskt bjuder på den mest spännande nyheten: Nikon Coolpix S640 skall enligt Nikon vara snabb, mycket snabb. Om Coolpix S640 håller vad Nikon lovar kan den bli intressant. Nikon säger bland annat att den skall ha autofokusprestanda som i de enklare systemkameramodellerna. Men man kan notera att Nikon säger "den snabbaste Coolpix hittills" vilket ärligt talat inte är att lova så mycket.
Kompaktkameror är tyvärr överlag rätt sega både i avtrycksfördröjning och fokusering och just Nikons modeller har inte hört till de snabbare. Att få en verkligt snabb kompaktkamera vore en riktigt trevlig nyhet. Men vi har hört de här löftena många gånger nu från olika tillverkare och avvaktar nog att jubla tills vi verkligen ser att Coolpix S640 är så snabb som Nikon hävdar.
I övrigt är Coolpix S640 en 12-megapixels kamera med 5x zoom, motsvarande 28-140 mm. Den har till skillnad från S570 iso 6400 som högsta känslighet, men det värdet kan vi nog ta med en nypa salt. Den högsta känsligheten var något som Nikons produktchef för konsumentkameror, Björn Nordgren, var mycket avvaktande till. Han beskrev det snarare som ett utslag av sifferskryt från utvecklarnas sida.
Coolpix S640 skall ha en ny och förbättrad bildskärmsdesign som skall ge 1/3 mindre reflektion i skärmen vilket gör det lättare att se bilden i starkt utomhusljus. Kontrasten skall vara högre och sammantaget skall du alltså få en tunnare skärm och samtidigt en bättre bild. Dessutom anpassas ljusstyrkan efter omgivningsljuset. Det här känns bra tänkt. I och med att de flesta kompaktkameror saknar optisk sökare så är en bra skärm viktig, i synnerhet om den kan bli bättre i solljus.
Pris: 3300 kronor, säljstart hösten 2009.
Nikon Coolpix S70
Nu börjar vi komma in på de mer uppseendeväckande nyheterna. Coolpix S70 har bara har en knapp: avtrycket. Du startar och stoppar kameran med linslocket och allt annat sköter du via den 3,5 tum stora pekskärmen med oled-teknik. Hela baksidan på kameran tas i praktiken upp av skärmen. Här bläddrar du i menyer, väljer bland bilderna, zoomar in och ut genom att peka och dra med ett eller flera fingrar.
Det här är alltså en kamera med Iphone-hantering. En inte oväntad utveckling och, misstänker vi, en utveckling många kommer att gilla. Nu skall man komma ihåg att Apple har en mycket lång erfarenhet av att bygga trevliga och intuitiva gränssnitt anpassade för bildskärmar, Nikon och övriga kameratillverkare är relativt sett nybörjare i den just den lilla branschen. Vi kan nog kallt räkna med en del underligheter i början.
Men det öppnar upp för en hel del trevligt nytänkande. I Coolpix S70 kan du välja att ha olika många "knappar" och reglage framme på skärmen. På sikt kanske man själv helt kan styra exakt vilka funktioner man vill ha omedelbar tillgång till via skärmen. Andra som man mer sällan använder kan kallas fram vid behov.
Hos Coolpix S70 kan du till exempel peka på skärmen för att tala om var du vill att kameran skall fokusera. När du vill kompensera exponeringen drar du med ett finger längs ett reglage. Ett sådant här gränssnitt öppnar upp för att bygga kameror som är riktigt tokenkla att använda direkt ur lådan och som sedan ger tillgång till mer och mer avancerade funktioner vartefter du som fotograf utvecklas.
Kortfakta: 12,1 megapixel, 5x zoom motsvarande 28-140, filmar i 720p, 20 mm tjock, 140 gram. Pris: 4500 kronor, säljstart hösten 2009.
Nikon Coolpix S1000PJ
Coolpix S1000PJ har alltså en inbyggd projektor. Det kan låta tramsigt, men vi tror nog att funktionen kan bli riktigt populär. Den här kameran blir ju helt klart ett roligt partytillbehör. Du kan snabbt och enkelt visa bilder på någorlunda släta ytor. Projektorn är förstås ljussvag, men inomhus i svagt ljus fungerar det faktiskt. Den projicerade bilden blir 640x480 bildpunkter och du kan visa jpg-filer och avi-filer. Projektorn kan köras maximalt i några minuter, dels för att den annars överhettas, men projektorn drar dessutom förstås en hel del batteri.
Du får med ett litet enkelt bordsstativ och en fjärrkontroll så du kan ställa upp kameran och köra lite bildvisning,
I övrigt är det en ganska genomsnittlig modern kompaktkamera med 12,1 megapixel och 5x zoom motsvarande 28-140 mm. Kameran är 23 mm tjock och väger 155 gram. Pris: 5000 kronor, säljstart 18 september.
Så är det här med projektor bara en fånig gimmick eller en bra funktion? Den frågan lär säkert diskuteras flitigt i forum. Men vi gillar idén. Tänk bara på vad de ganska bra skärmarna i dagens digitalkameror har inneburit. Hur ofta tar man inte en bild och visar upp den omedelbart eller strax efteråt. En inbyggd projektor är bara en förlängning av den idén.
Canon har ju under några år marknadsfört olika små Selphy-skrivare som skall vara lätta att ha med sig, några har till och med plats för batteri så du kan köra dem vart som helst. Det här är lite av modern polaroidkamera där du omedelbart kan visa upp resultatet.
Både det här med bärbara skrivare, bra skärmar på kamerorna och nu inbyggd projektor handlar ju om att förhindra det vanligaste ödet för många bilder - att ingen ser dem utom fotografen. Projektorn i Coolpix S1000PJ är riktigt ljussvag och har flera andra begränsningar, men vi tycker det är en rolig idé som nog gör att fler bilder ses av fler människor.
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
men finns det inga bilder på kamerorna!? :)
Alla de fyra uppdateringarna som visades nu var i s-serien, där s tydligen står för "Style". Vi får se vad som dyker upp i p-serien ("Performance") framöver ...
Annars håller jag med dig: Tänk sensorn från D300/D90/5000 i en rimligt kompakt liten kamera ... Med ett fast objektiv som motsvarar 28 mm, hyfsat ljusstarkt vilket också innebär att man kan få hyfsat kort skärpedjup. Det vore nåt.
Håller med Martin om hans drömkamera, då hade man nog handlat... Gärna med så lite plast som möjligt!!
Men glöm inte att en större sensor också innebär avsevärt större objektiv (i synnerhet zoomar) om man skall få någon glädje av den större sensorn. och då är kameran inte så kompakt längre ... Titta på E-P1 som ju inte precis har något jättesensor, visst är det kompakt jämfört med en genomsnittlig DSLR, men den är ganska klumpig jämfört med en 20 mm tunn kompakt du stoppar i skjortfickan.
Men jag tycker det finns plats på marknaden för fler kameror som E-P1 och Panasonics G-1/GH-1 som är lite klumpigare men ger avsevärt roligare bildresultat. Till exempel en byggd runt en APS-C-sensor ... :)
Problemet här är nog dels förstås att hastighet kostar och kompaktkameror skall vara billiga. Men också att hastighet kräver processorkapacitet vilket drar ström vilket ger dålig batteritid eller klumpiga batterier - vilket inte heller skulle bli populärt. Tillverkarna balanserar nog på en knivsegg då de försöker bygga kameror som inte är för dyra och där batterierna håller rimligt länge. Själv hade jag gladeligen betalt lite extra och dessutom köpt ett reservbatteri om jag fått mer fart, men det kanske inte gäller majoriteten av kompaktkameraköpare.