Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
19 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Sett till specarna, IS, med både UD-element och asfäriska element så borde det väl kunna bli ett av de mest prisvärda makroobjektiven på marknaden, och säkert leverera ypperlig bildkvalitet.
I princip är det möjligt att bygga in små blixtar, men det sitter fast LED-belysning. Fördelen med fast belysning är att den även gör nytta vid videofilmning och för fokusering. Sen vet jag inte vilka skillnader det är i strömförbrukning, storlek och vikt mellan blixt och LED.
Jag tittade för länge sen på en video där de öppnade en liten 550D (tror jag det var), men blixt kondensatorn där var relativt enorm.
"Det är väl inte så omöjligt att det är riktig blixt, det borde väl inte kosta mer att producera än de inbyggda blixtarna i lågpriskamerorna?"
Jo, jag skulle säga att det är helt omöjligt, med tanke på att det faktiskt ÄR just LED-belysning som råkar sitta i detta objektiv... :-)
Har ju bekräftats av Magnus Fröderberg, och med någon kännedom om honom kan du utgå från att han inte skulle ha bekräftat detta ifall han inte redan fått saken bekräftad av Canon eller tittat efter själv.
.
1) Insekter sticker direkt.
2) Ljuseffekten är låg, dvs exponeringstiderrna blir långa. Vilket gjorde det svårt att få skarpa bilder - vid makrofotografering gör minsta lilla skakning att bilden blir oskarp, och rörliga insekter åstadkommer rejäl rörelseoskärpa.
Med ringblixt löses båda dessa problem. Ringblixtar ger typ 1/20.000 sek exponeringstid, och belysningen blir så stark att man snarare behöver använda gråfilter på nära håll...
Nu kan denna betydligt nyare LED-belysning som sitter Canon EF-M 28/3,5 Macro IS STM naturligtvis vara starkare än de ljusdioder jag köpte en gång i tiden, men det gör ju i så fall bara att insekterna sticker desto snabbare. Jag ser inga uppgifter om belysningsstyrkan, bara att den går att variera.
Till sist, den del av blixten man ser vid inbyggda blixtar är den mindre delen av hela blixten, som Num Wistbacka redan varit inne på.
.
Jag har bara ring Canon i Sverige 2 ggr för att prata om objektivet och belysningen samt kollat Canons japanska sida där det uttryckligen står LED. Hoppas två källor räcker ;)
Förr var normalobjektiv det vanligaste för makro. Idag är det vanligare med kort tele. Det ger längre arbetsavstånd vilket kan vara bra vid fotografering av insekter och blommor.
Tidigare har jag därför inte sett någon större idé i att investera i ett makroobjektiv med kort brännvidd för allmänt makrobruk. Min uppfattning ändrades efter att jag fått låna ett Sony DT 30/2,8 Macro 1:1 SAM från en bekant. Det fungerade superbra vid användning i närområdet (där en LED-belysning f.ö. knappast skulle vara särskilt användbar), men när jag kom i närheten av skala 1:1 använde jag hellre mitt gamla trogna Tamron 90/2,8 Macro eftersom jag då fick betydligt bättre arbetsavstånd.
.
Den största fördels med detta objektiv ser jag dock i dess koniska, framåt avsmalnande form. Objektiv med kort arbetsavstånd brukar kasta skugga på motiv och blir dessutom svåra att fotografera med motiv som ligger/sitter på plant underlag. Förminskad diameter på objektivets främre del hjälper att släppa fram ljuset och sätta objektiv i något mer horisontell vinkel mot motivet.
Så detta objektivet med belysningen kommer inte att lösa alla makroproblem men är ett intressant alternativ och det är roligt att se att Canon tänker lite utanför de vanliga ramarna och försöker komma med lösningar.
Är det möjligen så att denna glugg har 1,2:1 vid 13mm och 1:1 vid 17mm? Dvs den visas större på bilden än den faktiskt är, 1:1,2 är ju en förminskning menar jag.
Det enda jag hann se var att belysningen var förlagd till två kvartscirkelbågar. Man kunde i sekvens tända den vänstra, den högra eller båda lampcirkelbågarna, samt full eller reducerad ljusstyrka. Det jag egentligen var mest intresserad av var ljusstyrkan - på vilka avstånd kunde man köra med typ bländare 1:16 (inom makroområdet får man enligt min erfarenhet kompromissa med lite diffraktion för att skärpedjupsområdet inte ska bli rakbladstunt) och en slutartid på 1/1000 sekund eller helst ännu kortare, för att undvika skakningsoskärpa (åtminstone för min del).
Vill inflika att man inte har dessa problem med en ringblixt. Åtminstone de (tre) jag använt så räcker ljusstyrkan till för att man ska kunna använda hur små bländare man vill, och belysningstiderna blir kortare än 1/10.000-dels sekund.
Jag tittade ut över montern, och det fanns förstås massor av Canon-kameror där (och f.ö. är mitt initiala intryck av nya EOS 1Dx Mark II att Canon har jobbat mycket bra med denna). Tyckte att det borde finnas någon annan kamera där med samma batterityp som man kunde slänga in istället, men icke.
Kan inte motstå frestelsen att avsluta med ett "parting shot": Detta problem hade aldrig kunnat uppstå i Sony-montern. :-)
.
Jag tror det var tredjeparts av Yasuhara. Den hade strömföring till belysningen via usb om jag minns rätt så detta är en klar förbättring.
Just det, Nanoha x5 Macro Lens var det.
Arbetsavståndet med Nanoha-objektivets höga avbildningskalor blir kort, ca 11 mm såväl vid avbildningsskala 5:1 som vid 4:1.
Första gången jag såg det satt det i och för sig på en E-mount NEX-3 kamera. Har inte sett att det finns för andra fattningar än denna och m4/3.
.