Prylnytt
Laowa 85 mm f/5,6 2x Ultra Macro APO från Venus Optics är världens minsta makroobjektiv för småbildsformatet (full frame). Dessutom ger det två gångers förstoring (skala 2:1).
Kinesiska Venus Optics har med sitt objektivmärke Laowa specialiserat sig på extrema vidvinklar och makroobjektiv – två typer av objektiv som klarar sig utan autofokus.
Även om Venus Optics redan har gjort flera makroobjektiv sticker det nya Laowa 85 mm f/5,6 2x Ultra Macro APO ut med sitt ultrakompakta format. Detta har främst åstadkommits genom att ha en relativt låg ljusstyrka, f/5,6.
Är f/5,6 för ljussvagt? Nej, inte i de flesta fall. Många bländar ändå ner för att mildra det brutalt korta skärpedjup som uppstår vid makrofotografering. I andra fall då det ändå behövs ljussättning passar en mindre bländaröpping bra eftersom det är svårt att få ner effekten på blixtarna tillräckligt för att kunna använda en stor bländaröppning på korta avstånd.
Laowa 85/5,6 väger omkring 300 gram beroende på fattning och är 81 mm långt. Det växer inte vid fokusering på korta avstånd. Närgränsen är 16,3 cm mätt från motiv till sensor.
Objektivet säljs med fattningar för: Canon RF, Nikon Z, Sony E och Leica M. Gemensamt är att alla är spegelfria system. Även om objektivet är konstruerat för småbildsformat fungerar det även med mindre sensorer som APS-C.
Den optiska konstruktionen består av 13 linser. Tre av den är gjorta av APO-glas som motverkar färbrytningsfel. Venus Optics lovar att skärpan ska vara utmärkt ända ut i kanterna.
Laowa 85 mm f/5,6 2x Ultra Macro APO börjar levereras i mitten av januari 2022. Det rekommenderade priset är 6 900 kronor inklusive moms.
Exempelbilder
21 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Att få 2x direkt ur objektivet utan diverse mellanringar eller extra linser framför frontlinsen är inte fy skam.
Samtidigt finns det kanske en risk för diffraktion redan på f5,6 vid denna förstoring?
Att fronten är så liten och skymmer motivet mycket mindre än vanliga makrogluggar är bra. Det naturliga befintliga ljuset skärmas inte av lika mycket.
Men ja, det kan nog ligga nåt i det där med eftersläpningar i objektivkonstruktioner. Det blir väl billigare att köra på befintliga designer istället för att utveckla nya.
Med Laowaobjektivet som artikeln handlar om har Venus Optics kastat gamla begränsningar överbord.