Prylnytt
Fujifilm X-T30 är en enklare version av X-T3, men med samma processor och sensor. Tillsammans med kameran lanseras även en nu kompakt vädertätad vidvinkel.
Sensorn har 26 megapixel och snabbare datautläsning än sensorn i X-T20. Tillsammans med en snabbare processor så ska det ge en mer responsiv kamera och snabbare autofokus.
X-T30 har ganska lika specifikationer som X-T3, men några skillnader finns det naturligtvis. X-T30 kan filma i 4K med 30 bildrutor per sekund, X-T3 klarar det dubbla vilket antagligen beror på bättre värmeavledning.
En annan likhet finns vid serietagning. X-T3 och X-T30 kan ta 8 bilder per sekund med mekanisk slutare och 20 bilder/s med elektronisk slutare, och 30 bilder/s i beskuret läge.
Autofokusen är också väldigt lik. X-T30 har en mer avancerad ansiktsigenkänning än X-T3, men X-T3 får samma funktion under våren genom en firmwareuppdatering.
Andra skillnader mellan X-T3 och X-T30 är att lillebror har ett mindre och lättare kamerahus som saknar vädertätning. X-T30 har bara en SD-kortplats. X-T30 väger 383 gram vilket är 156 gram mindre än X-T3. Batterikapaciteten anges till 380 bilder på en laddning enligt Cipa-standarden.
Det rekommenderade priset för X-T30 är 9 999 kronor. I paket med ett enkelt zoomobjektiv (XC 15-45 mm) är priset 10 999 kronor. Säljstart i slutet av mars.
Kompakt och vädertätad vidvinkel
Fujifilm har haft stor framgång med sin serie med lätta och kompakta objektiv med fast brännvidd. Det började med 35 mm f/2 och följdes sedan av flera liknande objektiv. Nu är det dags för en kraftig vidvinkel.
Fujinon XF 16 mm f/2,8 R WR ger bildvinkel motsvarande 24 mm med småbildsformat Det väger bara 155 gram och är 60 mm långt. Filterdiametern är 49 mm.
Den optiska konstruktionen består av 10 linselement i 8 grupper, varav två är asfäriskt formade linselement. De asfäriska linselementen minimerar uppkomsten av sfärisk aberration vilket ger bättre skärpa.
Objektivet börjar skeppas i slutet av mars i svart eller silver. Det rekommenderade priset är 4 499 kronor.
25 Kommentarer
Logga in för att kommentera
och f5,6.... :-) Förstår fortfarande inte varför ni säger det ena men inte det andra om man nu nödvändigtvis skall jämföra med småbildsformat.
Oavsett det så är detta säkert ett fantastikt objektiv.
Viktigt att tänka på att omräkningen på bländaren enbart gäller skärpedjupet och inte ljusinsläppet. Anledningen till att skärpedjupet kan räknas om på en och samma brännvidd med olika bildvinklar för att få nåt motsvarande bländartal som säger nåt om skärpedjupet är att skärpedjupet ökar då med avståndet till motivet ökar.
Men många förstår då det står motsvarande 24 mm på fullformat/småbildsformatet vad det är för objektiv.
Även om jag som nu haft aps-c formatet i drygt 10 år inte alls räknar om utan att 16 mm på fujifilm som jag själv har innebär att jag vet vad det är ändå.
Ljusinsläppet, eller snarare ljusinsamlingen, påverkas dock av att kamerans sensor är ungefär hälften så stor, så brusnivån blir ett steg högre.
Här förklaras detta på ett bra sätt:
https://www.youtube.com/watch?v=hi_CkZ0sGAw
aha, det var intressant. Även om det känns som att det mer beskriver kvaliteten på bilden än de "effekter" på bilden som styrs av de optiska parametrarna brännvidd och bländare på ett objektiv.
Tack för en ungefärlig referens om hur mycket mer brus det blir jämfört med om sensorn var stor som en småbild. Vet inte men min subjektiva upplevelse är att det är tydligare vid ISO större men att det inte är lika tydligt från t ex ISO 200 till ISO 400 som från 3200 till 6400 etc.
aha, det var intressant. Även om det känns som att det mer beskriver kvaliteten på bilden än de "effekter" på bilden som styrs av de optiska parametrarna brännvidd och bländare på ett objektiv.
Tack för en ungefärlig referens om hur mycket mer brus det blir jämfört med om sensorn var stor som en småbild. Vet inte men min subjektiva upplevelse är att det är tydligare vid ISO större men att det inte är lika tydligt från t ex ISO 200 till ISO 400 som från 3200 till 6400 etc.
då kan jag rekommendera att du ser på fujifilms 16mm f1.4 istället för f2.8 då den kanske passar dig bättre för de mörka miljöerna du fotograferar.
Nu handlade det ju inte om objektiv som släpper in mindre ljus, utan om en mindre sensor. Då behöver man inte ha annan exponering jämfört med den större sensorn givet samma ljussituation och samma ISO.
"Fujinon XF 16 mm f/2,8 R WR ger bildvinkel motsvarande 24 mm med småbildsformat"
Där uppger man att 16mm motsvarar 24mm på småbildsformat, men man missar att ange att även bländaren ändras. (om man nu nödvändigtvis skall jämföra.)
Din kommentar om att även slutartiden ändras var väl en kommentar till mitt inlägg om en mindre sensors mindre ljusinsamlande förmåga?
Exponeringsvärden ändras dock inte av att man ändrar sensorstorlek (givet samma ISO-inställning).
intressant. tvärtemot svar jag fick här:
https://www.fotosidan.se/forum/showpost.php?p=2234387&postcount=32
(för att sen börja anpassa iso för att anpassa svaret)
https://www.youtube.com/watch?v=1hGxIUr-wjw