Prylnytt
Högre upplösning, 14 bilder per sekund, 4K video och kvickare autofokus. Fujifilm X-T2 är en vässad version av populära X-T1. Fujifilm X-T2 ska fungera bättre för sport- och fågelfoto.
Fujifilm X-T2 bygger liksom X-Pro2 på tredje generationen teknikplattform. Det innebär att X-T2 har en 24 megapixelsensor i APS-C-storlek med snabb datautläsning. X-T2 utnyttjar plattformens möjligheter mer än X-Pro2 genom att kunna ta 14 bilder per sekund (med elektronisk slutare och batterigrepp) och spela in video i 4K UHD-storlek.
Autofokusen är i grunden samma som för X-Pro2, men med fler inställningsmöjligheter. Fujifilm har kopierat Canons pedagogiska upplägg från 1D X/5D Mark III med färdiga inställningskombinationer som passar olika typer av motiv. Och för dem som vill går det även att ställa alla värden manuellt.
Jämfört med föregångaren X-T1 har inte bara möjligheten att ta många bilder per sekund förbättrats (från 8 till 14). Området med fas-detekterande AF-punkter har blivit större och rymmer 49 punkter. Totalt har kameran 325 AF-punkter.
Till det yttre är X-T2 mycket lik X-T1, men Fujifilm har gjort de två huvudrattarna något större för att förhindra att de underliggande vreden ska ändras oavsiktligt. Skärmen kan vinklas i ytterligare ett led för fotografering i höjdformat ur låg vinkel.
Fujifilm X-T2 är tänkt att fungera bra för sport- och fågelfoto. För att följa snabbrörliga motiv har går det att snabb upp bildvisningen i den elektroniska sökaren till 100 bildrutor per sekund i ett så kallat boost-läge. Även blackout-tiden har kortats.
X-T2 är den första kameran från Fujifilm med 4K-video. För att klara värmeutvecklingen som 4K-inspelning medför så har Fujifilm gjort ett nytt batteri till X-T2. Även äldre batterier kan användas, men inte för 4K-inspelning. Datamängden blir cirka 100 Mbit per sekund.
Fujifilm rekommenderar även att snabba SD-kort av typen UHS-II används. Till skillnad mot X-Pro2 så är båda kortplatserna UHS-II-kompatibla.
Fujifilm X-T2 kostar cirka 17 000 kronor inklusive moms vid introduktionen. I paket med XF 18-55/2,8-4 R OIS blir priset 20 000 kronor. Det nya batterigreppet VPB-XT2 kostar 3 300 kronor.
Vårt första intryck
Fotosidan har redan haft möjlighet att prova kameran. Fujifilm har rättat till några detaljer i hanteringen som vi anmärkte på hos föregångaren X-T1.
Fujifilm X-T2 upplevs verkligen snabb. Vi har tagit långa serier med bilder på framrusande motorcyklar där kameran hunnit med att ta bilder i en rasande takt. Det känns som Fujifilm satsat hårt på att eliminera de brister som spegelfria systemkameror som dragits med. Vi tänker främst på långsam autofokus och sökarfördröjning.
X-T2 kan ta 14 bilder/s med kontinuerlig autofokus för att följa rörliga motiv.
Läs test av Fujifilm X-T2 i nr 5/2016 av Fotosidan Magasin som är ute i butik den 28 juli.
48 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Av alla digitala system jag använt är dessutom Fujis färger de mest tilltalande i min mening och även om man fotar raw så är det mycket trevligt att komma åt deras filmsimuleringar i Lightroom med ett knapptryck.
http://www.objektivtest.se/nyheter/fujifilm-x-t2-ny-toppmodell-med-24-megapixel-och-4k-video/
Fujifilm xt1 har multipelexponering inbyggt. Jag har svårt att tro att xt2 inte skulle ha det, men man vet aldrig.
Jag är lite sugen på nya kameran men tycker att den är aningen dyr, även batterigreppet har gått upp rejält i pris gentemot föregångaren. Över 3000 kr för den. Tycker Xt1 känns för liten att hålla i utan grepp. Den extra batterikapiciteten struntar jag i, går ju att ha med sig reservbatteri i väskan.
Har sett att vissa av Sonys spegellösa fullformatare är billigare, till exempel A7 mark 2, också 24 Mp. Dessutom inbyggd bildstabilisering. Det gör det hela svårare. Till Fujifilms fördel talar väldigt bra och generellt lätta objektiv samt fina och klara färger.
Sedan om du väntar något halvår så kommer X-T2 säkert både krypa ner i pris, och även diverse kampanjer och cash back.
Sedan får man som sista tredje punkt även räkna på helheten med kostnaden för objektiv. Det är ju ingen poäng att ha ett jättefint och påkostat kamerahus med dålig optik på som gör att man inte får någon nytta av fin sensor och AF.
Sony har ej multiexponering I kameran och känns som en leksak, så det är inget alterntiv för mig. Jag vill ha en kamera inte en i-phon liknade leksak utan mauella rattar
Funderar på denna kamera med en normalzoom för att ersätta min Panasonic LX3, dock är priset en nackdel då jag närmaste tiden sattsar på att upgradera min Nikon systemkamera.
X1-T2 är lite störe än föregångaren så den kan vara bättre att hålla.
Jag har föredragit att Nikon kommer ut en spegelös kamera så att mina optik passar till den. Känns inte bra att ha två olika optik system dvs om den ena inte är mellan eller storformat.
Jag har helt gått över till Fujifilm och köpet den
på stubben när det går :)
Kenneth
Men för att tillfredsställa de fågelfotografer med större budget och högre krav vore en 600/5,6 inte fel.
400 mm är alltid 400 mm, men bildvinkeln blir olika om sensorstorleken skiljer. Jämför vi 400 mm med Canon 7D Mark II eller Nikon D500 med 400 mm på X-T2 blir bildvinkeln samma eftersom de har ungefär samma sensorstorlek.
Jämför vi med Canon 5D Mark II eller Nikon D750 som har större sensorer så fångar de också mer av motivet, alltså en vidare bildvinkeln. Skillnaden mot Fujifilm är 50 procent. Med småbild behöver du 400 x 1,5 = 600 mm för att få samma bildvinkel som med en APS-C-sensor som sitter i Fujifilms systemkameror.
Det hade varit kul att få se lite fler bilder :)
Jag tror att denna kamera kommer att bli mycket uppskattad. Likt NX1 är den inte så fnuttigt liten som en del spegellösa aps-c, men inte heller så stor som dslr med liknande prestanda(på papperet). En gyllene medelväg om man vill hänga på lite tyngre gluggar.
Jag tror på den här kameran.
/Stephan
Men visst. Det finns luckor i sortimentet som inte existerar hos exempelvis Nikon. Det hela beror ju på vad man vill fotografera för det mesta.
Jag blir fortfarande förvånad när jag ser bildresultaten från gamla X-Pro 1. Förvånad på ett positivt sätt, alltså. Jag använder annars Nikon som huvudsystem så jag förstår dina tankar, men det finns en speciell odefinierbar känsla i handhavande och reglage på Fujis kameror som andas "det här är en riktig kamera". Kan inte uttrycka det på annat sätt.
För övrigt använder jag en del av mina Nikongluggar på mina Fuji-hus via adapter. MF fungerar utmärkt via EVF och förstorad sökarbild samt focus-peaking..
Jag tänker mer en pannkaka motsvarande t ex Canon EF-M 22/2 STM som är riktigt skarp.
Hur kan autofokus sitta i kamerahuset, allt som har med fokus att göra måste väl ändå sitta i objektivet?
X-PRO1 var något som bäst passade till att fota saker som var still.
Försöken att fota djur eller barn som ständigt är i rörelse misslyckades i mer än 50% av fallen.
Med X-PRO2 sitter bilderna till 80-90% av försöken.
X-T2 lär inte vara sämre,
Jag har redan 50-140/2,8 OIS zoomen. Den håller verkligen Hasselblad skärpa. Även med 1,4 extendern är det riktigt skarpt.
Deras 100-400 lär vara av samma klass.
Så det enda som återstår som svagt område i mitt fall är blixtfotografering. Där är ju en ordentlig blixt på gång. Synd bara att den verkar vara IR-styrd. Några blixttriggers med full TTL finns ännu inte på marknaden.
http://www.lightingrumours.com/roboshoot-review-7859
Det låter som lösningen när jag sålt av mina Canon-prylar och måste börja köra Fuji också för det.
Nikonblixtar gör det hela ändå mer intressant. Det blir mer att välja på.
Trevligt att den även fått nytt blixtsystem. Har varit en klar svaghet i Fujis system innan. Lite synd att kameran inte fick en inbyggd blixt för både enklare porträttupplättning i dagsljus på nära håll, men även som kontrollblixt till externa blixtar i det nya systemet.
Bortsett ifrån denna miss så ser kameran verkligen komplett ut (enligt spec.). Ser fram emot både kamerahuset och erat praktiska test och fullständiga genomgång av det.
http://farm5.static.flickr.com/4014/4657187374_9b7e5367f1_m.jpg
Photokina är ju bara om någon månad. Ett jätte stort kamera event där alla visar upp sina bästa produkter. Nyheter hemlighålls fram till mässan startar och det bästa och nyaste får mycket publicitet. Varför väljer Fujifilm och även Hasselblad att lansera sina egentligen stora nyheter strax innan? Har en egen fundering... hoppas att den visar sig riktig
Fuji kommer förmodligen visa sin mellanformatskamera på Photokina. Det blir säkert deras stora nyhet.
En kamera som lär börja säljas 2017.
Bortsett ifrån att Photokina inte stämmer med alla produktlivsscykler och produktplaneringar, så är det dessutom inte marknadsföringsmässigt oftast optimalt att släppa massor av nyheter samtidigt. De riskerar att dränkas i varandra och ta fokus internt ifrån varandra inom samma tillverkare.
Sedan som Mats är inne på; tror att de dessutom sparar de största nyheterna till Photokina om de har möjlighet till det (dvs om det stämmer någorlunda med deras produktplaneringskalender och marknadsföringsmässigt att släppa informationen).
Alla vill ha sin stund i rampljuset. Det sämsta för en tillverkare är strängt taget om man råkar släppa sin nyhet samma dag som någon annan och då hamnar i skymundan.
För Fujifilm så är frågan om X-T2 är den stora nyheten. X-T2 är trots allt väldigt väntad med tanke på all info som Fujifilm gav i januari kring den tredje generationens X-kameror. Ryktena på nätet snackar om en mellanformatskamera från Fujifilm.
Så Fuji och världen går åt motsatt håll mot vad du önskar.
De gillar ju att vara genuint retro och satsa på riktigt små nischer.
(Skulle faktiskt själv kunna vara en spekulant - om det blev bra produkter till rimliga priser)
https://www.youtube.com/watch?v=RNAJOyTuL1U
/Stephan
Vad jag kan förstå av denna video så är inte den lag de klagade på så besvärande om man håller sig till 5 bilder/sekund, men det är ju å andra sidan inte så fort.
https://www.youtube.com/watch?v=jSzTnFNpYxg
Hur som helst lär den ju vara tillräckligt snabb för allmänfoto men ska man behöva ha betterigrepp, för att få upp hastigheten blir ju vinsten i storlek och vikt mot en DSLR ganska liten. Ska man dessutom behöva ha tre batterier behöver man ju nästan ha flera laddare med sig när man är ute och reser.
För närvarande tror jag dock att Northrop har rätt i att en Nikon D500 är ett bättre val om man ska plåta sport eller natur med låg budget.