Annons

Proffsfoto

Artiklar > Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL har dubbel TTL-automatik

Elinchrom ELB 500 TTL är en kompakt och batteridriven studioblixt som kan växla mellan två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det går att använda ELB 500 TTL ihop med flera andra Elinchrom- eller Phottix-blixtar.

Elinchrom har fortsatt att utveckla det kompakta blixtkonceptet som började med Elinchrom Quadra och sedan efterföljdes med ELB 400. Nya ELB 500 TTL ger flera fördelar jämfört med ELB 400 och tidigare modeller.

Den mest uppenbara nyheten är TTL-blixtautomatik. Blixttillverkare har länge hävdat att TTL-automatik inte är något för studioblixtar, men för batteridrivna studioblixtar som används utanför studion kan TTL-automatik underlätta flera situationer. Ett exempel är om man fotograferar någon som rör sig mot kameran. Då behöver blixteffekten justeras för varje exponering, vilket underlättas avsevärt med TTL-automatik. En annan typisk situation är när bara får några få minuter på sig att fotografera en vd eller kändis och vill hinna med flera olika varianter på olika platser.

TTL kan underlätta. I den har situationen underlättade TTL-automatiken. Det spar tid när modell och fotograf kan röra sig fritt utan att behöva justera effekten manuellt på blixten. Under detta uppdrag för DN fick fotograferingen bara ta fem minuter och det fanns ingen tid att sätta upp utrustningen i förväg. Foto: Magnus Fröderberg

Elinchrom ELB 500 TTL är kompatibel med två olika system för TTL-blixtautomatik, dels Elinchroms eget och dels Phottix. Det innebär att flera ELB 500 TTL kan samarbeta ihop med TTL-blixtautomatik. Det går också kombinera ELB 500 TTL med flera Phottix-blixtar.

För Elinchroms blixtstyrning finns sändaren Transmitter Pro. Den är fysiskt identisk med med Skyport Plus HS. Den som har en Skyport Plus HS kan uppdatera den till en Transmitter Pro med ny mjukvara. Till en början finns stöd för Canon och Nikon, men stöd för Sony, Fujifilm med flera är på gång.

För att kunna använda kortare slutartider än ordinarie blixtsynktid finns en HSS-funktion som pulserar ut ljuset.

En annan stor nyhet är att de dubbla blixtuttagen har fri asymmetri. Tidigare modeller har haft fast asymmetri med ett stegs skillnad i effekt mellan de både uttagen. Med ELB 500 TTL kan effekten styras helt individuellt för varje uttag.

Effekten har höjts till 500 Wattsekunder. En laddning räcker till ungefär 400 blixtar på full effekt. Aggregaten kan också drivas på el genom att ansluta laddaren.

Elinchrom ELB 500 TTL säljs med ett eller två huvuden. Till skillnad mot tidigare modeller har huvudena fast monterad sladd och finns bara i en version. Det är för att undvika kortslutning på grund av felaktig montering av sladden. Ett paket med två huvuden kostar 19 995 kronor inklusive moms. Med bara ett huvud blir priset 18 495 kronor. I priserna ingår en större transportväska med plats för alla tillbehör, en mindre axelremsväska, laddare och två olika reflektorer.



Publicerad 2018-03-05.

7 Kommentarer

Jan Rönnlund 2018-03-05 14:42  
Nu har Elinchrome lagt ribban på rätt höjd ;)
TTL och HSS och fri asymmertri kan inte bli fel.
Nu hoppas vi som har storebror ELB1200 att det kommer en uppgradering till den med.

Ser många fördelar med alla nya (i viss mån gammal ) teknik till studio/on location blixtar.

TTL : Sällan man missar en bild om det är bråttom/action/snabba förflyttningar....
snabba förändringar av ljuset på en "location plats"
Ja sen fri asymmetri att kunna variera och välja själv när man inte alltid kan ställa upp blixthuvudena i förhållande till varandra /dem ett stegs skillnad.
Ja ju mer man kan styra ljuset/förhållandet desto bättre.
Tack Elinchrome för riktigt bra blixtar och kul med uppgraderingar som verkligen kommer till nytta.

Tror det här blir en riktig "Hit"

/Janne
Dead_Silent 2018-03-05 18:21  
Här kan man följa några, förhoppningsvis opartiska, åsikter om ELB 500 TTL:
https://youtu.be/IHsjoptmi6E

Fri assymetri är för mig personligen den stora nyheten, det är verkligen på tiden tycker jag och bristen på det var den klart största begränsningen med föregångarna.

Jag tycker att det är synd att batteriet inte är kompatibelt med föregångarna. Jag hade hellre sett att formen varit likadan som ELB 400/Quadra och att batteriet var kompatibelt med samtliga generationer.

Nu önskar jag att Elinchrom utökar utbudet på ljusformare och tillbehör anpassade för Q-fästet (dvs utan adapter för standard-Elinchrom-fäste). Det är lite väl skralt kan jag tycka.
gamleJ 2018-03-05 20:30  
Ska bli spännande att se hur mycket ljus som kommer ut i hss-läget. Hs teknikens fördel jämfört med hss har ju varit att det gett mer blixtstyrka. Känns som att Elinchrom lite motvilligt tvingats anamma hss. System som Godox har ju kört i åttor runt Elinchrom på sista tiden med billiga produkter som funkar att kombinera med varandra, samt att samtliga har ttl. Jag använder båda systemen eftersom Elinchrom inte kunnat erbjuda något liknande gällande mångsidighet tidigare. Elb 500 skulle fungera toppen istället för Godoxsystemet. Däremot måste Elinchroms hss-lösning vara betydligt mer kraftfull än konkurrenternas om elb 400 med hs-huvud ska kunna ersättas fullt ut.

Jag skulle önska att Elinchrom tog fram små blixtar i speedlightformat som fungerade tillsammans med hs-tekniken. Det blir visserligen att fortsatt endast köra manuellt (bäst i de flesta lägen) men sparar plats och bra att ha om en extra blixt behövs. Borde bli ganska överkomliga i pris. Det går att använda tex Canons speedlights men endast på full effekt och de kan inte styras från sändaren mer än att de utlöses. Detta kräver en mottagare fäst på speedlighten och är en osmidig lösning.

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar