Prylnytt
Canon har modifierat Eos R5 för professionell video med datakontakt i tillbehörsskon, kontakt för tidskod, aktiv kylning, 8K/60p och ny mjukvara med fler inställningar.
I och med att Canon utgått från Eos R5 behåller Eos R5C alla egenskaper utom bildstabilisering IBIS. Varför Canon gjort det valet är oklart, men de framhåller att kameran har digital bildstabilisering vid videofilmning med bara 1,1 gångers beskärning.
I likhet med Eos R3 finns en datakontakt i tillbehörsskon som gör det möjligt att koppla in mikrofoner med professionella XLR-kontakter i en ljudmixer i tillbehörsskon utan att behöva använda en obalanserad 3,5 millimeters telepropp. Canon har även en mikrofon som går att montera direkt i tillbehörsskon.
Canon Eos R5 har fått kritik för att drabbas av överhettning när hela sensorn används vid 8K eller när 8K samplas ner till 4K. Genom aktiv kylning med en fläkt ska detta problem vara borta på 5DC. Dessutom har Canon kunnat vrida upp maxprestandan från 8K/30p till 8K/60p. Kylningen gör att kameran blivit 23 mm tjockare och 32 gram tyngre.
För att kunna synka flera kameror har det tillkommit ett uttag för tidskod. Tyvärr har Canon valt att behålla den lilla HDMI-kontakten. Troligen hade en fullstor HDMI-kontakt krävt större ombyggnad av kameran.
Nytt i Eos R5C är också råformatet Cinema RAW Light som används på flera av Canons andra videokameror. Råformatet har tre olika nivåer av komprimering och lagrar i 12 bitar. Filmlägena är 8K med hela sensorbredden, 5,9K med Super 35-beskärning och 2,9 K med Super 16-beskärning.
Det har också tillkommit fler lagringsalternativ om man inte vill använda råformat, bland annat XF-AVC med 10-bitar, 4:2:2-färg och H.264-komprimering. Ett annat alternativ är HLG (Hybrid Log Gamma) för att få HDR-video med stort tonomfång.
Alla format kan lagras internt på CFexpress-kort. Det finns några begränsningar med V90-klassade SD-kort. Det går också att lagra externt via HDMI-kabel.
Det rekommenderade priset är 55 299 kronor inklusive moms. Leveransstart i mars 2022.
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Men det är nog ett orealistiskt önsketänkande tyvärr.
Denna kamera är nog intressant för många filmare.
Imponerande.
Kamera & Bild använder det förenklade och vardagliga ordet "fläkt".
Vad är det i Canons konstruktionslösning, som gör att FotoSidan inte vill använda ordet "fläkt"?
Detta är en Fotosida, inte en datorsida.
Vad en fläkt är, vet däremot jag och de flesta.
"Aktiv kylning".
En kompis till mig har berättat att han skaffat en dator som kyls med vätska, och då gissar jag att någon sorts cirkulationspump ingår.
Det skulle i så fall rymmas inom begreppet "aktiv kylning", men det kanske det inte gör när det gäller datorer?
Eller är det som så, att den aktuella kameran även har vätska som hjälp för kylningen?
Har den inte det, borde väl "fläkt" vara ett begrepp som fler förstår innebörden av, och som är mer entydigt.
Jag är ärlig.
Det var först när jag läste på Kamera&Bild som jag förstod vad som avsågs med "aktiv kylning".
Om man inte förstår en enstaka teknisk term så är det väl bara att googla? Då får man svar på några sekunder. Vad är problemet, egentligen?
Stod det där då, så ber jag om ursäkt, ifall det har skrivits till efter mitt inlägg, så tack så mycket.
Givetvis bör man i en text använda det uttryck som flest förstår, om det inte är felaktigt på något vis.
Är detta en kamera som fotosidan kommer testa framöver?
Bland professionella videokameror är dock aktiv kylning med fläkt väldigt vanligt. Motsvarande modeller från Sony och Panasonic har också fläkt.