Annons
Artiklar > Canon EOS R10 och Canon EOS R7 - nya spegellösa APS-C-kameror

Canon EOS R10 och Canon EOS R7 - nya spegellösa APS-C-kameror

Bra videostöd blir allt mer viktigt för den ökande målgrupp innehållsproducenter (content providers) som inte bara kallar sig fotografer utan även videografer. 

 

Canon släpper idag två stycken spegellösa APC-S kameror - EOS R10 och EOS R7.

texten är uppdaterad

Canon fortsätter på det spegellösa spåret och släpper två nya kamerahus med passande objektiv. Specifikationerna antyder att man vänder sig till fotografer där båda stillbild och video är viktiga delar.

Förutom EOS R7 och EOS R10 så släpper man RF-S 18-45mm och RF-S 18-150mm.

EOS R7 kommer vara tillgänglig i juni 2022, medan EOS R10 släpps i slutet av juli. De rekommenderade priserna är:

EOS R10 + RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM: 12 399 SEK, inklusive moms
EOS R10 + RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 15 449 SEk, inklusive moms
EOS R7 + RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 21 299 SEK, inklusive moms

Canon EOS R7 summerat:

  • 32,5 megapixels APS-C-sensor
  • 15 bilder/sek kontinuerligt med mekanisk slutare, 30 bilder/sek med elektronisk
  • Deep Learning och Dual Pixel CMOS AF II
  • 4k 60p och översamplad 4k 30p-video från 7k
  • Upp till 8 stegs inbyggd bildstabilisering (IBIS)

Canon EOS R10 summerat:

  • 24,2 megapixels APS-C-sensor
  • 15 bilder/sek kontinuerligt med mekanisk slutare, 23 bilder/sek med elektronisk
  • Deep Learning och Dual Pixel CMOS AF II
  • 4k 60p (beskuren) och översamplad 4k 30p-video från 6k
  • Movie Digital IS

Från Canon EOS R7 hör man tydligt hur Canon lockropar mot natur- och sportfotografer.

Fotosidan kommer testa båda modellerna.

PRESSMEDDELANDE FRÅN CANON

Canon lanserar sina första kameror i EOS R-systemet med APS-C – EOS R7 och EOS R10. Här hämtas alla EOS R-systemets fördelar till det populära bildsensorformatet APS-C. För fotoentusiaster och innehållsskapare ger APS-C-formatet betydande förbättringar, inklusive möjligheten att tillverka mindre, men ändå snabba och högpresterande kameror lämpliga för alla entusiaster. EOS R7 passar natur- och sportfotografer som behöver den extra räckvidd som APS-C ger. Kameran innehåller det viktigaste från EOS 7D-serien och har enastående hastighet och autofokusspårning inspirerad av seriens större modeller.

EOS R10 är en kraftfull allroundkamera byggd för nästa generations användare av EOS ”tvåsiffriga” modeller. Här har livsstilskreatörer och fotografer i farten en kamera som tar imponerande stillbilder och filmsekvenser. Idag lanseras också två nya RF-S-objektiv – RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, en superkompakt vardagszoom – och RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, ett mer mångsidigt objektiv med kraftig förstoring.

Sedan EOS R-systemet lanserades har Canon breddat sitt fullformatsutbud för att kunna erbjuda en mängd verktyg som passar alla skiftande behov hos fotografer och innehållsskapare. Dagens lansering av kameror i EOS R-systemet för APS-C-formatet förstärker Canons åtagande att skapa större valfrihet, så att en bredare grupp fotografer och innehållsskapare kan uppnå sina kreativa ambitioner.

Nya nivåer för precision och hastighet

Som nya modeller i EOS R-serien har EOS R7 och EOS R10 samma intelligenta autofokusteknik som i Canons högpresterande fullformatsmodeller, men för APS-C-formatet. Tack vare Deep Learning-tekniken och Dual Pixel CMOS AF II kan man spåra objekt, fordon, djur och människor, med exakt huvud-, ansikts- och ögonigenkänning i 100 % av bildrutani. EOS R7 och EOS R10 kan autofokusera i svagt ljus ned till -5 EV respektive -4 EVii och hantera ned till f/22 med telekonvertrar, som gör det enkelt att spåra fåglar i flykt eller idrottare i rörelse, oavsett förhållanden. Båda kamerorna har metoden Touch and Drag AF, medan EOS R7 är den första kameran i EOS R-systemet med en kombinerad AF-multiratt och kontrollratt. Kontrollen över AF-punkter tas snabbt och bekvämt och uppspelningsfunktionerna nås genom en tumrörelse eller en vridning på ratten.

EOS R7 och EOS R10 har klassledande prestanda för att enkelt fånga ögonblicket. De har den snabbaste kontinuerliga mekaniska slutaren av alla APS-C EOS-kameror med 15 b/siii, och 30 b/s respektive 23 b/s med elektronisk slutareiv. EOS R7 fryser effektivt snabbrörliga objekt med mekanisk slutarhastighet på 1/8000 sekund och med elektronisk slutare på 1/16000 sekund. De här två mycket svarsvilliga kamerorna använder också den senaste DIGIC X-processorn som ger bildbearbetning i hög hastighet. Komplettering med RAW Burst-läge och 30 bilder per sekund innebär att man kan jobba med bilderna i en bildserie som en filmfil och enkelt välja bildrutor. När förinspelningsläget används kan man dessutom filma 0,5 sekunder innan avtryckaren trycks ned.

Hög kvalitet på alla ögonblick i farten

Den inbyggda bildstabilisatorn (IBIS)v i EOS R7 erbjuder precis som hos EOS R6, EOS R5 och EOS R3 världens högsta nivå för bildstabilisering med 8 stegvi. Perfekt för alla som fotograferar i farten eller handhållet i flera sekunder. För första gången i en EOS-kamera används bildstabiliseringssystemet för att avväga horisonten när funktionen ‘Auto-level’ aktiverats. Systemet kompenserar även för vertikala skakningar om man fotograferar i de nyligen tillagda lägena för panorama/panorering. De nyutvecklade APS-C-sensorerna på 32,5 och 24,2 megapixlar i både EOS R7 och EOS R10 ger utökad räckvidd och levererar bilder med skärpa även på avstånd – perfekt för sport- och naturfotografer som vill komma närmare händelsernas centrum. Dual Pixel RAW tillsammans med lägena HEIF, Compact RAW och HDR ger frihet vid efterbearbetningen och bättre nyansåtergivning i bilderna. Den digitala objektivoptimeringen skapar automatiskt de bästa JPEG-bilderna i kameran och korrigerar aberrationer utan prestandaförlust.

EOS R7 och EOS R10 väger endast 612 respektive 429 gram, inklusive batteri och kort. Här får fotografer och kreatörer en kraftfull uppgradering och möjlighet att gå ner i storlek från befintliga systemkameror och objektivkombinationer. EOS R7 är kompakt, robust och har vädertålig design för alla som fotograferar i utmanande förhållanden.
4k höjer innehållet till en högre nivå

Behovet av att både filma och ta stillbilder blir allt större. EOS R7 och EOS R10 kan filma i 4k 60pvii eller 4k 30p, som översamplas från 7k respektive 6k för att uppnå högsta möjliga bildkvalitet. Detta kan visas med HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10-bitar) i kameran eller via HDMI. EOS R7 har ytterligare ett beskärningsläge på 4k 60pviii som ökar räckvidden ännu mer – perfekt för att filma djur- och naturliv. Båda kamerorna kan spela in 4k 60p i upp till en timmeix. På så sätt kan långvarigt innehåll skapas, till exempel vid intervjuer och event. Båda modellerna stöder inspelning av HDR PQ-filmer (YCbCr 4:2:2 10-bitar BT.2020) som ger stort dynamiskt omfång med minimal gradering. För alla som vill ta ännu ett steg framåt är EOS R7 den första APS-C EOSx som använder Canon Log 3 och Cinema Gamut – för en mer flexibel redigeringsprocess. Och för alla som får allt fler följare på sociala medier stöder båda modellerna vertikal inspelning och tekniker för att få stadiga filmer på språng –- EOS R7 kombinerar IBIS med optisk och Movie Digital IS för oslagbar stabilisering. EOS R10 använder data från objektiven med optisk bildstabilisering för att maximera effekten av Movie Digital IS.

Flexibel kreativitet och anslutning

Innehållsskapare och fotografer kan strömlinjeforma sina processer tack vare intuitiv design och utökade anslutningsmöjligheter. Med en elektronisk sökare på 2,36 miljoner punkter och OVF View Assist tar användare av spegelreflexkameror enkelt steget till EOS R10 eller EOS R7 med välbekant sökarupplevelse. Anpassningsbara rattar och en vinklingsbar LCD-skärm gör hanteringen friktionsfri. EOS R7 har en sökare med hela 1,15x förstoring, för imponerande in- och uppspelningar. EOS R10 har inbyggd blixt och är ett fantastiskt verktyg med allt-i-ett för fotografer som gör tagningar i många olika miljöer, oavsett om det är inomhus eller i svagt upplysta utrymmen. Med dubbla UHS-II kortplatser stöder EOS R7 också direkt backup, separat lagring av bilder och filmer eller inspelning av olika format på varje kort.

Båda kamerorna har också utökade anslutningsmöjligheter med Wi-Fi och Bluetooth™xi för att kreatörer och fotografer enkelt ska kunna dela, lagra och sortera sina arbeten. Innehåll kan laddas upp till slutdestinationer via image.canon och kameran kan styras via appen Camera Connect, antingen via en kompatibel USB-kabel av typ C eller via trådlös anslutning. Båda kamerorna har ren HDMI-utgång för streaming, liksom streaming till YouTube via image.canon. Nu kan man också ladda upp RAW-filer direkt till Canons nya Cloud Image Processing Service på image.canon, som använder bildbearbetning i neuralt nätverk för att ytterligare höja bildkvaliteten från en RAW-filxii. För att tillhandahålla den ultimata strukturen för kreatörerna har EOS R7 och EOS R10 utrustats med det nya multifunktionella tillbehörsfästet – för allra första gången i EOS APS-C-modeller – som ger strömförsörjning och snabb kommunikation med avancerade nya tillbehör.

Ett objektiv för varje tillfälle

Med EOS R7 och EOS R10 kan användare utforska Canons stora sortiment av RF-objektiv. Och med adaptrar kan kamerorna också användas tillsammans med EF- och EF-S-objektiv, så att det blir en flexibel övergång från spegelreflexkameror. I objektivserien RF finns idag totalt 26 objektiv från 5,2 mm till 1200 mm. Ny utökas serien med två nya RF-S-objektiv som ger ännu flera lätta och mångsidiga alternativ för EOS R7 och EOS R10 – objektiven RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM samt RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Objektiven motsvarar 35 mm brännviddxiii, har optisk stabilisering och är idealiska för att ta allt från landskap och porträtt till mat och vloggar. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM är det perfekta allsidiga objektivet för vardagsanvändning, tack vare sin kompakta design och mekanism för att dra in objektivet – helt enkelt ett objektiv som alltid kan följa med på resan. Med sin manuella upphävning av fokus och STM motor för jämn, tyst autofokusering vid filmning, är det ett viktigt objektiv för vardagsfotografering och inspelning av filmsekvenser. RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM är en kraftfull zoom som täcker allt från vidvinkel till telefoto, med maximal förstoring på 0,59x i MF-läge för att utforska makrofotografering i vardagliga scener.

De här objektiven levererar klara, skarpa bilder tack vare Canons avancerade optiska teknik som minimerar kromatiska aberrationer och har distorsionskorrigering. EOS R7 har inbyggd bildstabilisator (IBIS) som för objektivet RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ger upp till 7 stegs bildstabilisering och 6,5 steg för RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM. EOS R10 har Movie Digital IS. Med en 7-bladig cirkelformad bländare kan fotograferna skapa fina mjuka bakgrunder och skarpa objekt.
Canons nya APS-C-serie tar med de innovativa funktionerna som finns i Canons kameror i R-systemet till dessa ännu mer kompakta modeller – till glädje för entusiaster och innehållsskapare som vill uttrycka sina kreativa sidor och nå nya kreativitetsnivåer.

EOS R10 kommer att finnas tillgänglig från slutet av juli 2022, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 11 049 kronor och EOS R7 kommer att finnas tillgänglig från slutet av juni 2022, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 16 899 kronor. De två nya objektiven RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM och RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kommer båda att finnas tillgängliga från slutet av juni 2022, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 3 999 kronor respektive 6 549 kronor. EOS R10 och R7 kommer även finnas tillgängliga att köpa med objektiven inkluderade enligt nedan alternativ och rekommenderade priser*:

EOS R10 + RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM: 12 399 SEK, inklusive moms
EOS R10 + RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 15 449 SEk, inklusive moms
EOS R7 + RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: 21 299 SEK, inklusive moms

*I samtliga ovannämnda kamera-alternativ (endast kamerahus samt kamera + objektiv) ingår även en Mount adapter EF-EOS R under en begränsad period.



Publicerad 2022-05-24.

18 Kommentarer

Jan Olof Härnström 2022-05-24 08:55  
Godis för de som saknar cropformatet APS-C i R-systemet.
Särskilt R7 verkar vara en mycket kompetent natur- och fågelkamera.
Både för stillbild och video.
Objektiven tycker jag inte är lika intressanta, då de har för dålig ljusstyrka. Särskilt med tanke på att den mindre sensorn försvårar möjligheten till friläggning av motivet med kort skärpedjup. Och att man ofta måste höja ISO ganska rejält vid små bländare (höga bländartal), när man vill undvika rörelseoskärpa.
apersson850 2022-05-24 12:49
Kostnadsprioritering.
Bussmicke 2022-05-24 09:37  
EVF har lägre upplösning på 2,36 MP mot R som har 3,7 MP, dumt man snålade. Snurrhjulet placering med joysticken ser dumt ut. Snabbare fps är trevligt dock.
ztenlund 2022-05-24 09:51
Det är i linje med Nikons Z50 och Z fc och Canon EOS RP, vilket åtminstone inte är helt orimligt i R10, men R7 borde ha haft 3,69-panelen kan tyckas. Den har ju som sagt EOS R, men även Nikon Z5 som kanske är lite mer jämförbar eftersom den har inbyggd stabilisering, men ändå är relativt "billig". Dock äldre sensor än de andra småbilds-Z.
ErlandH 2022-05-24 12:15
Håller helt med dig, det är den största besvikelsen hittills. Så onödigt att snåla och spara på R7, vi som vill ha den är beredda att betala.
Gamle Svarten 2022-05-24 20:21
Jag kollade.
Min alldeles utmärkta Sony A77-2, från 2014, har enligt spec en EVF på just 2,36 MP .....
Gamle Svarten 2022-05-24 20:51
Jag kollade pressutskicket från Canon lite mer noggrannt.
De använder uttrycket "välbekant sökarupplevelse".
Det var alltså inte av ekonomiska skäl, som hävdas här, utan för att Canon ville ge sina användare en "välbekant sökarupplevelse", som denna EVF valdes.
A I Nikolis 2022-05-27 08:45
Vilket uppenbarligen är skitsnack. Hur skulle högre upplösning vara mindre bekant?
ztenlund 2022-05-24 09:46  
Man ska inte vara för mycket språkpolis, men "kit linser" är vidöppet mål...
bach7617 2022-05-24 19:35
Haha! Årets veganska sensation…
Peter - 2022-05-24 19:02  
gäsp....zzzZZz
Marteric 2022-05-24 20:57  
Lite häftigare objektiv, gärna från 16mm och jag hade nog tryckt på köp-knappen för en R10. Nu blir det till att avvakta kommande tester och objektiv…
Gamle Svarten 2022-05-24 21:17  
Mycket märklig "artikel" ......

Det hela är undertecknat "Av Fotosidans Redaktion".
För att vara skrivet av en hel redaktion så är det inte speciellt mycket egen redaktionell text Ni fått ihop ......

Däremot har Ni återgett ett företagets mycket långa pressutskick i sin helhet.
Så brukar Ni väl inte göra.

En sak funderar jag över.
Visst finns det redan ett spegellöst APS-C-system hos Canon? Något som heter typ "M". Eller?
Eller fanns? För här nämns det inte med ett ord.

Hur blir det med "M-systemet"?
Ska det "tigas ihjäl"?
Det borde väl finnas åtminstone någon av FotoSidans läsare som har en sådan kamera, som skulle kunna vara intresserad.
Om inte annat så är jag intresserad, så där mer allmänt, om hur det är med kameratillverkares ansvar gentemot sina kunder. (Det minsta man kan begära är väl klarspråk, tycker jag.)
Eller, har jag fått det hela om "M-systemet" om bakfoten?
A I Nikolis 2022-05-27 08:46
Varför inte fråga Canon själv? Om Fotosidan ska skriva om det så blir det väl i en separat artikel.
pemrby 2022-05-25 08:14  
Jag hade nog förväntat mig en något dyrare R7 med egenskaper och fysiskt gränssnitt liknande R5/R6 på samma sätt 7Dii i jämförelse med 5Diii/iv och därmed något som intresserat även de med fullformat som önskat en aps-c med liknande egenskaper. Två väldigt intressanta funktioner är ”preshot” samt slutarljud med elektronisk slutare. Nu finns det hopp att dessa kan komma med firmware även till R5/R6.
pellevin 2022-05-25 09:03  
18-45mm F4.5-6.3 måste vara det sämsta kitobjektivet jag har sett, baserat på specifikationerna. Motsvarar 29-72mm f7.2-10 i fullformat sett till skärpedjup och low light. Det är som ett billigt kitobjektiv för Micro four thirds, och sämre än alla Fujis kit till exempel.

Ergonomin verkar också lämna en del att önska med avsaknaden av de vanliga kontrollhjulen och istället ha ett i fel riktning. Annars är det nog kompetenta kameror. Gäller bara att de släpper lite anpassade objektiv med rätt storlek och ljusstyrka. De hade några prisvärda gluggar till M-systemet, inte minst 22an. Enda anledningen att köpa in sig i dagsläget är väl om man är intresserad av supertele och kan dra nytta av cropfaktorn. Annars är ett system inte bättre än sina objektiv och det finns i dagsläget inte ett enda dedikerat objektiv av intresse till detta system.
gamleJ 2022-05-25 14:43  
R7 som komplement till min R känns inte helt fel. Den bidrar med just de saker som varit största bristerna på videosidan och för foto. R har också vissa fördelar som bara R5C kan erbjuda på videosidan. I kombination med R7 kan därför lätthanterliga 8bit fhd- filmer göras som klarar utomhuskontraster hyfsat samt slowmotion, och som samtidigt inte kräver det senaste i datorväg/program/lagring. Även riktigt tunga 4K-filmer med hög kvalitet kan skapas när övriga delar i kedjan är uppdaterade, eller som enskilt projekt om nöden kräver det. Olika storlek på sensorn ger också mina objektiv fler användningsområden. Det enda som lite fallerar är riktigt bra lågljusegenskaper jämfört med att tex komplettera med en R6. 32.5mp lämnar dock lite möjlighet till nedskalning så kanske skiljer det inte så mycket ändå i slutändan. Kul med alternativ och inte minst när det både blir billigare och i flera fall bättre.
Tommy Engström 2022-05-28 02:44  
Inget batterigrepp till R7? Det vore synd om det inte finns som tillbehör. Intressant hus annars om det går att använda Canons EF-R Speedbooster till.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS