Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Canon Eos R1 – Flaggskepp med intelligent autofokus

Canon Eos R1 – Flaggskepp med intelligent autofokus

Efter sex år är det äntligen premiär för flaggskeppet i Eos R-systemet: Canon Eos R1. Den är främst inriktad mot sport- och nyhetsfotografering och har en smart autofokus som kan förutsäga vad som ska hända i vissa situationer.

Canon Eos R1 är enkelt uttryckt en mer avancerad version av Eos R3 med smartare autofokus, bättre sökare, förbättrad ögonstyrd autofokus och snabbare serietagning.

Många hade nog väntat sig att Canons flaggskepp skulle bjuda på omkring 45 megapixel och 8K-video likt Nikon Z9 och Sony A1. I stället har Canon valt att låta Eos R5 Mark II med 45 megapixel att dela autofokus och funktioner med Eos R1.

På så sätt blir R5 Mark II den generella proffskameran och Eos R1 med 24 megapixel kan vara helt specialiserad för bildbyråer och nyhetsredaktioner som bevakar sport och andra nyheter. I den världen där bilderna ofta skickas trådlöst finns det en poäng att hålla nere datamängderna genom att hålla sig till 24 megapixel.

Genom att låta menysystemen vara närmast identiska underlättar Canon för den som vill använda båda kamerorna parallellt.

En räddningsplanka för den pressfotograf som kan behöva beskära en bild hårt är att kameran i efterhand skalar upp bilderna till 96 megapixel med avancerad uppskärpning som använder information om sensor, objektiv och kamerainställningar. Det går också att göra extra effektiv brusreducering i efterhand.

Dessa två funktioner kommer också att vara tillgängliga i Adobe Lightroom och Camera Raw genom ett gratis insticksprogram från Canon. Med det blir det också möjligt att applicera Canons egna bildstilar.

Bilderna kan skalas upp till 96 megapixel och få extra brusreducering i efterhand.

Mer än 100 förbättringar mot Eos R3

Det finns många likheter mellan Eos R3 och Eos R1, och precis som Eos-3 var en generalrepetition inför Eos-1 V har Canon låtit Eos R3 vara en testbänk för Eos R1.

De har båda stackade bakbelysta CMOS-sensorer med 24 miljoner pixlar. Sensorn i Eos R1 har dock ännu snabbare datautläsning – snabbare än den mekaniska slutaren i Canon Eos-1D X Mark III rör sig. R1 ger därför mindre tendens till ”rolling shutter”-distorsion än Eos-1D X Mark III med elektronisk slutare.

En annan fördel är att Eos R1 har en blixtsynktid på 1/400 sekund med elektronisk slutare (1/320 sek med elektronisk första ridå och 1/250 sek med mekanisk slutare).

Till skillnad mot Sony A9 III har ingen globalslutare. Canon menar att det skulle ge sämre bildkvalitet i form av högre brus och mindre dynamiskt omfång. Det skulle också göra kameran dyrare eftersom fler sensorer med global slutare måste kasseras vid tillverkningen.

Inställningsmöjligheterna är många.

Totalt räknar Canon med fler än ett hundra förbättringar från Eos R3 och Eos R1. De viktigaste är:
– Snabbare sensorutläsning
– Kortare blixtsynktid
– Mer högupplöst sökare
– Ljusstarkare sökare
– Snabbare serietagning (40 bilder/s mot 30 b/s)
– Förbättrad autofokus med förutsägande förmåga
– Autofokus som kan prioritera utvalda personer
– Korsformad autofokus
– Förbättrad ögonstyrd autofokus (fungerar klart bättre med glasögon och hjälm)
– 20 bilders pre-burst
– AF-ON-knapp med två programmerbara lägen
– Förbättrad exponeringsmätning
– Flertal förbättrade videofunktioner med bl a två olika råformat (Raw/Raw light), 4K/120p, CLog2 och proxyfiler
– Stillbildstagning under pågående videoinspelning
– Wifi 6E, Bluetooth 5.3 och 2,5 Gbps Ethernet
–Fullstor HDMI-kontakt
– Bakre kamera för identifiering av fotograf
– C2PA-innehållsformation
– Uppskalning till 96 megapixel med avancerad uppskärpning

På minussidan finner vi ett större kamerahus, 98 gram högre vikt och ett högre pris.

En ny app gör det möjligt att snabbt skicka iväg bildfiler. Flera kan skickas parallellt.

Pris och leverans Canon Eos R1

Det rekommenderade priset för Canon Eos R1 är 91 299 kronor inklusive moms. Det kan jämföras med 56 890 kronor för Eos R3. Canon Eos R1 börjar levereras i november 2024.



Publicerad 2024-07-17.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

Canon R1
Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager.

19 Kommentarer

PMD 2024-07-18 00:56  
Nu är förstås frågan: ska jag köpa en sån här bling-bling-kamera eller en Leica M11 som saknar moderna finesset?

Vilken är coolast när man bär den över axeln på stan?
A I Nikolis 2024-07-18 01:39
Nikon Zf 😎
PMD 2024-07-18 03:17
Jovars, men efter Df isåfall. :-)
Svar från froderberg 2024-07-18 08:56
I vilket fall kan det vara bra att ha plats för ett objektiv i budgeten. Åtminstone om du ska fotografera och inte bara visa upp kameran.
PMD 2024-07-18 13:19
Då får det nog bli en R1. Prisskillnaden mot en M11 räcker nog till ett litet objektiv. :-)
A I Nikolis 2024-07-18 09:18  
3 års väntan, och så blir den 30,000kr dyrare än Z9 trots halva upplösningen och betydligt sämre video (kan inte ens filma i 6K förutom i RAW). Marginellt bättre AF och visserligen lite andra tricks som ögonstyrd fokuspunkt och bättre EVF, men knappast värt 30,000 mer. Nu har Nikon och Sony 3 år på sig att komma ikapp på AF samtidigt som de behåller övertaget på alla andra punkter. Hade jag varit en Canonanvändare som väntade på ett högupplöst proffshus till fågelfoto så hade jag varit väldigt, väldigt besviken just nu haha.
Svar från froderberg 2024-07-18 09:40
1. Canon har ett mer högupplöst proffhus med samma AF: 5D Mark II

2. Bra video är inte samma sak som hög upplösningssiffra. Dynamiskt omfång, verklig detaljåtergivning, hantering, lagringsformat, ljud mm är ofta viktigare.

3. Canon är tydliga med att R1 är specialiserad för de behov som nyhets- och sportfotografer har, precis som Sony A9 III. Istället har Canon Eos R5 Mark II och Sony A1.

4. Jepp, priset är svettigt. För de flesta Canon-fotografer är en Eos R3 eller R5 Mark II ett förnuftigare val.
ztenlund 2024-07-18 10:05
Jag tycker ändå frågan är ganska relevant. Givet hur lång tid det har tagit mellan R3 och den här, som lite framstår som R3 Mk2, så är det inte så att man välter direkt. Varför är det här en R1 som tagit så lång tid att få fram för den största tillverkaren? Lite undrar jag ju om Canon hade storvulna planer, men att de föll på att de inte fick till något rent tekniskt, och så blev det en påkostad R3 Mk2 under beteckningen R1 istället. Det blir ju inget fel med kameran för det, men när man lanserar en "enklare" modell med löftet om framtida modell ett steg upp, det tar lång tid och sedan tar man rejält betalt så är det naturligt att folk undrar varför.
Svar från froderberg 2024-07-18 11:26
Det är inte min sak att försvara Canon, men detta är inte första gången som Canon först gjort en light-version för att testa tekniken inför 1:an,

Det skedde med Eos 5 med fem fokuspunkter som kunder väljas med ögats rörelser. I Eos-1N valde Canon att bara ha manuellt val för att Eye Control AF inte var tillräckligt bra.

Eos-3 som kom 1998 var en del av samma projekt som Eos-1V, Eos-1D och Eos-1Ds. Trean liknade mycket Eos-1V men var inte riktigt lika robust och hade Eye Control AF. Återigen valde Canon att hoppa över ögon-AF i 1:an, men adderade en mängd små smarta funktioner som underlättade för livet för proffs.

Eos R1 bjuder trots allt på en helt ny sensor och en ny autofokusteknologi. Den har också ögon-AF som fungerar betydligt bättre. Med mer än 100 förbättringar mot Eos R3 så motiverar det en ny modell.

Skillnaderna mellan Eos-1D X Mark II och Mark III är faktiskt mindre och Nikon har haft ännu mindre skillnader mellan olika generationer. Det är inte så mkt som skiljer mellan Nikon D4 och D4s.
Svar från froderberg 2024-07-18 11:53
Glömde skriva att jag personligen förväntande mig ett R1 skulle få 45 megapixel likt Nikon Z9.
ztenlund 2024-07-18 14:42
Du missförstår nog mig lite. Att det motiverar en ny modell går inte att ifrågasätta, men det är svårt att förstå varför det här är den R1 som en del började undra om den ens kommer, och inte en R3 Mk2. Eller om de nu tänkte göra den här från början, varför den förra modellen inte var R1 (Mk1) och det här är R1 Mk2. I mitt tycke lite av en missmatch mellan hur man betecknat modellerna och kommunicerat, och vad den färdiga produkten sedan blev.

Ögon-AF verkar för en del fortfarande ge "varierande" resultat, trots att den har blivit bättre. För Jordan på Petapixel fungerar det tydligen (fortfarande) inte i R1, medan det går bra för Chris precis som tidigare med R3.

Vad gäller D4 och D4s så körde ju Nikon ett mönster med ofta större uppgradering, mindre uppgradering, större uppgradering osv, där "s" betydde "mindre" sådan i samma fysiska hus, även om mindre betydde lite olika mycket. D3s fick rätt väsentligt mycket lägre brus på höga ISO t ex.

Om jag ska vara riktigt spekulativ så skulle jag kunna fråga mig om det visade sig för Canon att de inte fick till snabb nog utläsning med 45 MP för att sätta sensorn i R1, ihop med tillräckligt bra prestanda i övrigt. Den 45 MP som nu satts i R5 Mk2 verkar vara tydligt långsammare än Z8/Z9, medan den i R1 är snabbare, om än med klart färre pixlar vilket är en relevant faktor. Skulle det vara så tror jag att Canon hade varit högst osugna på att presentera en toppmodell som hade haft långsammare elektronisk slutare än Z9 och A1 som har varit ute i flera år. Hur det ligger till lär dock Canon knappast tala om. :)
ztenlund 2024-07-18 16:15
Med "ögon-AF" i mitt inlägg avsågs ögonstyrd AF, för tydlighets skull. Blev lite förvirrande formulerat eftersom det normalt brukar åsyfta att kameran letar efter ögon att fokusera på, inte att man styr var kameran fokuserar med sitt eget öga.
Svar från froderberg 2024-07-18 23:54
”Om jag ska vara riktigt spekulativ så skulle jag kunna fråga mig om det visade sig för Canon att de inte fick till snabb nog utläsning med 45 MP för att sätta sensorn i R1, ihop med tillräckligt bra prestanda i övrigt.”

Snabbheten tycks Canon ha, men vi vet ju givetvis inte hur bildkvaliteten skulle bli.

Canon Eos R1 har 1/400 sek blixtsynk med elektronisk slutare och Nikon Z9/Z8 har 1/200 sek. Så troligen är Canons datautläsning från sensorn dubbelt så snabb och samma per pixelrad.

R5 Mark II matchar dock inte Nikon Z8. Utläsningen på föregångaren Eos R5 är 1/60 sek och Eos R5 Mark II är drygt dubbelt så snabb (två femtedelar av R5).
A I Nikolis 2024-07-19 11:10
Du har min fulla respekt som journalist och skribent som agerar budbärare, dock håller de där argumenten som alla upprepar i försvar bara i ett teoretiskt vakuum, inte när de ställs i kontext till konkurrensen.

"1. Canon har ett mer högupplöst proffhus med samma AF: 5D Mark II"

Förstår att du menar R5ii, men hur som helst: Det utesluter ju inte att Canon hade kunnat släppa en R1X med samma sensor. Som det ser ut nu så måste sport- och fågelfotografer alltså skaffa två hus: R1 för tåligast hus i tuffa miljöer, samt R5ii för upplösning. Detta blir mer än dubbelt så dyrt som en enda Z9, som sköter båda jobben i ett hus. Och då har ju Nikon Z8 också som alternativ till råga på det, så R5ii är ju inte unik där heller. Men nog visst ska den ändå kosta 15,000 mer än Z8.

Z9 har satt ribban och bevisat att det finns en marknad för en "master of all" som kombinerar hög upplösning med hastighet i ett proffshus. Den diskussionen avslutades när Z9 kom. Canons mäktiga marknadsandel som många hänvisar till borde ju rimligtvis vara ett skäl till ATT förvänta sig ett hus som slår Z9 på alla punkter, inte en ursäkt att låta Canon lata sig?

"2. Bra video är inte samma sak som hög upplösningssiffra. Dynamiskt omfång, verklig detaljåtergivning, hantering, lagringsformat, ljud mm är ofta viktigare."

På vilka punkter är då R1 och R5ii bättre än Z8/9?

"3. Canon är tydliga med att R1 är specialiserad för de behov som nyhets- och sportfotografer har, precis som Sony A9 III. Istället har Canon Eos R5 Mark II och Sony A1."

Det är ju konstigt då, att om R1 nu bara är gjord för att vara "tillräckligt bra för vissa behov", varför är den då 30,000kr dyrare än Z9? Detta handlar inte ens om mina åsikter, utan om ren motsägelsefullhet. Om de nu hävdar att det inte finns något behov för R1 att matcha Z9 på samtliga punkter, så kan det ju inte heller rimligtvis finnas någon ursäkt att göra den 30,000kr dyrare. I värsta fall borde den ju ligga på samma pris då den lägre upplösningen borde kompensera ner kostnaden för bättre EVF, ögonstyrning, nyare AF-algoritmer osv.

Sedan tror jag rent språkligt på din hänvisning till Canons uttalande, fast det bevisar samtidigt hur 'out of touch' Canon är. Det där är ju ett totalt icke-argument som återigen vore logiskt om det existerade i ett vakuum, men inte i kontext. Det är precis samma argument som att de flesta kunder nöjer sig med 1080p och att vi då ska nöja oss utan 4K i våra kameror. Eller att de flesta nöjer sig med en normal iPhone, och att Apple då ska sluta göra Pro Max. Det argumentet håller om man snackar om låg- eller mellansegmentet där "tillräckligt bra" är grundkraven. R3 fyllde redan segmentet för de som ville ha hög hastighet utan hög upplösning.
Det argumentet håller INTE när det gäller flaggskeppsprodukter som just ska vara "masters of all" så att användaren kan använda ett och samma hus för både hastighet och upplösning, typ sport och fåglar med samma hus. Återigen: Den diskussionen är över eftersom Z9 har bevisat hur bra det går. I princip så erkänner ju Canon nu då att de trots sin allsmäktiga 4 gånger så stora marknadskraft inte kan matcha Nikon.

"4. Jepp, priset är svettigt. För de flesta Canon-fotografer är en Eos R3 eller R5 Mark II ett förnuftigare val."

För mig är det glasklart att Canon lever i en bubbla där de räknar med att leva på gammalt rykte och kunder som är 'inlåsta i ekosystemet', och en tro på att deras allsmäktiga marknadsandel gör dem "för stora för att förlora" så att de exploaterar det för att segmentera sitt utbud hårdare, genom exempelvis som du säger: Kunder ska vara tvungna att köpa två olika hus: ett för hastighet och ett för hög upplösning för totalt 150,000kr - istället för att erbjuda kompletta, icke-segmenterade lösningar som Z9. Detta är ju inte ens bara min spekulation, utan någonting de har erkänt rakt ut i en intervju med Petapixel om 3e-partsobjektiv. Samtidigt som Nikon släpper en billig 35mm 1.4 just för att erbjuda ett mer komplett mellansegment.

Medan många märken agerar i "god tro" och belönar sina trogna kunder med kompletta lösningar i alla prisklasser, så gör Canon precis tvärt om och agerar med "bite the hand that feeds you" mot sina lojala kunder genom onödigt aggressiv segmentering. Jag tycker det är fullkomligt hål i huvudet hur canonfolk frivilligt försvarar det. Och ja, jag gillar tyvärr att skriva långa texter.
ztenlund 2024-07-19 11:34
@froderberg

Som jag skrev i en annan kommentar så verkar Canon utifrån än så länge tillgängliga uppgifter ange blixtsynken väldigt "tajt". Den högsta siffran jag sett på utläsningen hittills är 1/370. Mer forskning behövs, som det brukar heta universitetsvärlden. Z9 ligger välkänt på 1/270, vilket är i stil med den mekaniska i en kamera som D750, men snäppet långsammare än D850.

Som jag skrev i en annan kommentar så lär det vara så att Z9 kan blixtsynka på 1/250, men man tappar lite extra ljus och man måste aktivera 1/250 AutoFP. Det finns även 1/200 AutoFP och då går den till HSS över det istället för 1/250. Man kan dock inte få 1/250 utan att slå på AutoFP samtidigt, utan det tar stopp vid 1/200 menyn. Jag testade detta lite med Z8 som i allt väsentligt är likadan, och EXIF säger då blixtsynk 1/250 när man aktiverar det förstnämnda läget. Det låter även på blixten som att så är fallet. "Poffet" vid inställd effekt 1/1 försvinner när man går över gränsen för blixtsynk och den kör HSS. Dock tappar man ljus på 1/250 ändå, vilket man nog gör lite även på 1/200. Jag ser nog ett visst ljustapp nog på 1/250 på D850 också, men då nog mer som på 1/200 med Z8, utan att ha kvantifierat det. Det pågår tydligt spökerier med styrningen av blixten bakom kulisserna, för man hör tydligt 1/1 inte ger samma urladdning av blixten på 1/60 som vid gränsen för blixtsynk oavsett kamera. Nu pratar jag originalblixt, SB-800 eller SB-700, vilka är de jag har. Tyvärr finns inte bilderna på mätningarna kvar, men här kom man fram till samma sak:
https://www.dpreview.com/forums/thread/2327701

Ca 1/160 är vad jag sett som bäst för R5 Mk2.

(Ovan för stillbild, för video kan ju siffrorna vara helt andra och variera med videokvalitet, matningshastighet osv.)
Svar från froderberg 2024-07-19 16:52
@A Nikolis
”Det utesluter ju inte att Canon hade kunnat släppa en R1X med samma sensor. Som det ser ut nu så måste sport- och fågelfotografer alltså skaffa två hus: R1 för tåligast hus i tuffa miljöer, samt R5ii för upplösning. ”

Jag hade själv förväntat mig en Eos R1 med 45 megapixel, men Canon har gått samma väg som Sony och utvecklat en kamera direkt specialiserad för nyhetsbyråer och -redaktioner.
Du verkar tro att Eos R5 Mark II inte är en proffskamera lik Z8, men båda är väldigt tåligt byggda med metallhus och massor av tätningar. Ända sedan Eos 5D Mark III är 5-serien proffskameror med liknande hantering som 1-serien för att fungera parallellt.
Jag håller dock med om att Canon gärna får göra en Eos R1s med 45 megapixel. Bland annat för att ge full strömförsörjning till de stora teleobjektiven.
"2. Bra video är inte samma sak som hög upplösningssiffra. På vilka punkter är då R1 och R5ii bättre än Z8/9?”

Z8/Z9 är väldigt kompetenta som videokameror, men Canon Eos R1/R5 Mark II har några fördelar:
– 4K i råformat
– 8K/60p
– 4-kanalers ljud
– Digital kontakt för ex. ljudmixer med professionella XLR-kontakter
– Log2 (ger 16 stegs dynamiskt omfång enligt Canon)
– Metadata för TV-/nyhetsproduktion
– Tally lamp
"3. Om R1 nu bara är gjord för att vara "tillräckligt bra för vissa behov", varför är den då 30,000kr dyrare än Z9?”

Det vet jag inte, men kan kan komma med några kvalificerade gissningar som jag tror samverkar:
– Z9 prissattes aggressivt lågt, betydligt lägre än tidigare toppmodeller från Nikon. D6 lanserades för 79 990 kr och det var för drygt fyra år sedan.
– R1 har mekanisk slutare och mer påkostad sökare
– R1 förväntas sälja i mindre volym än Z9
– Priset på Z9 har sänkts sedan marknadsintroduktion
ztenlund 2024-07-19 17:52
"Z8/Z9 är väldigt kompetenta som videokameror, men Canon Eos R1/R5 Mark II har några fördelar:
– 4K i råformat
– 8K/60p"

Njae, Z8/Z9 kan filma 4K i råformat. Man kan köra det mesta i N-RAW och en hel del upp till 4K/60 i ProRes RAW. De kan filma 8K/60 också, men man måste använda N-RAW. Vill man inte ha råformat tar det stopp vid 8K/30.

Någon 8K/60 lär man dock inte få ur R1 med den sensorupplösningen. ;)
dsa1979 2024-07-18 15:12  
Jag skulle så gärna vilja veta varför den utmärka skärmen på EOS R3 (3.2" och 4,15 miljoner punkter) inte följde med över till R1 och R5 Mark II. Helt obegripligt att de väljer en skärm med halva upplösningen på dessa två nya hus.
Svar från froderberg 2024-07-18 17:10
Intressant fråga. Jag gissar att Canon velat hålla nere strömförbrukningen, de har ju exempelvis betydligt ljusstarkare sökare än tidigare. Ska kolla med Canon Europe.
dsa1979 2024-07-18 18:36
Tack. Hoppas att du kan få ett svar från Canon.
dsa1979 2024-07-18 15:14  
Har R5 Mark II och nya R1 inbyggd GPS. Jag får olika svar när jag söker runt.
Svar från froderberg 2024-07-18 15:25
R5 Mark II har ingen inbyggd GPS utan man får ansluta en GP-E2 eller få geodata från mobilen via blåtand.

Canon håller på att utveckla en ny extern GPS eftersom de inte är nöjda med precisionen iriktningsangivelsen med GP-E2. Därför är just den funktionen borttagen i nyare kameror med GP-E2.
dsa1979 2024-07-18 20:12
Tack för ett ingående svar.
malmphoto 2024-07-19 08:19  
Att autofokus och en del andra saker med R1 och R3 har förbättrats jämfört med tidigare system är uppenbart, MEN där finns en sak som är en klar försämring och som faktiskt förstör möjligheterna att ta bilder som tidigare var möjligt.

Ta t ex en långsamt flygande fågel, låt säga en trana, som man vill fotografera med en något längre slutartid för att få en rörelsekänsla. Fågel flyger mot en bakgrund med lite eller mer struktur. Då låser bildstabiliseringen skärpan mot bakgrunden och fågeln blir ett streck. HADE man kunnat stänga av bildstabiliseringen i bara kameran (eller i optiken) och/eller att man i någon meny kunde ställa in önskat antal stabiliseringssteg, så hade förmodligen problemet inte varit där. Nu är det antingen bildstabilisering 100% på, med många stegs stabilisering, eller 100% av.

För viss fotografering är systemet en förbättring, för annan, med längre slutartider är det i fall som ovan en katastrof!!! Canon MÅSTE komma med en lösning på detta problem.
Som det är nu är det en dundermiss från Canon!!
ztenlund 2024-07-19 10:45
Det är väl bl a det IS-läget är till för? Antal steg är inte det du vill ha, utan att kameran fattar att du vill panorera.
Svar från froderberg 2024-07-19 10:58
Maximal effektivitet är inte alltid det bästa visuella valet. Ibland är lagom bäst.
ztenlund 2024-07-19 11:52
Visst, men om bakgrunden blir skarp istället för fågeln (på grund av IS och inte fotografen) så indikerar det att kameran inte har förstått att det är panorering som önskas. Canon menar ju att Mode 2 är till för denna situation, men kameran kanske misslyckas med att känna av panoreringsriktningen ändå?
Svar från froderberg 2024-07-19 16:54
@Stenlund. Kolla in Erik Malms smått unika fågelbilder så förstår du nog bättre att hans bildstil inte är vad japanska tekniker föreställer sig.
malmphoto 2024-07-19 19:14
Martin Stenlund, fenomenet uppträder om hastighetsrelationen mellan rörligt föremål (t ex den flygande fågeln) och bakgrund är för låg = fågeln flyger långsamt, IS tror att du rör på kameran oavsiktligt och kompenserar med att låsa mot det den tror du vill ha skarpt, bakgrunden. Rör sig föremålet snabbare, högre hastighetsrelation, så fungerar den normal panoreringen. Det finns alltså någonstans i algoritmerna en brytgräns. Ju kraftfullare IS, desto högre hastighetsgräns = långsamt rörliga föremål kan inte längre fotograferas när man använder lite längre slutartid.

Nästa steg är när man gör än mer avancerad panorering, på flera sekunders exponeringstid. Med tidigare EF-system kunde jag då ett kort ögonblick följa föremålet för att direkt efter helt rikta om kameran och börja röra på den igen för att skapa en speciell atmosfär. Denna teknik är nu helt omöjlig att använda som en följd, troligen, av den allt för effektiva bildstabiliseringen.

Jag tror att detta hade kunnat lösas genom att man helt skulle kunna stänga av kamerans stabilisering och bara använda optikens och/eller att man i en meny skulle kunna välja önskat antal IS-steg. Nu är det 100% bildstabilisering med alla de steg man skryter om eller 0%. För viss fotografi fungerar det säkert jättebra, men använder man längre slutartider medvetet med avsiktliga kamerarörelser är det nu mera omöjligt = katastrof!!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning