Prylnytt
Denna kamera riktar sig uteslutande till de mera avancerade amatörerna samt till proffs med en liten budget. Man skulle kunna klassa kameran som EOS-systemets T90, med multispot mätning, snabb filmframmatning och väldigt robust.
Kameran har en 21-zons evaluerande ljusmätning, dvs. något färre zoner än EOS 30/33, men har då även utsnittsmätning (8.5%), spotmätning, multispot-mätning och centrumvägd mätning att tillgå. Så någon brist på ljusmätning har denna kamera inte. | | | LÄNKAR Recensionsbanken: Recensioner av EOS 3 >
Mer info: Canonöversikt
|
Vissa exemplar är dock kända för att underexponera något. Detta är något som snabbt åtgärdas av en Canon-verkstad om man känner sig missnöjd. Till skillnad från ögonstyrningen i EOS 30 så har EOS 3:an 45 fokuseringspunkter att förlita sig till, något som kan kännas i överkant för vissa. Men kan vara oumbärligt för andra, t.ex. porträttfotografer som får lättare att bestämma ganska så exakt var fokus ska ligga. Dock kan du, om du tycker 45 punkter är för mycket, ställa in så bara 11 punkter är aktiva.
EOS 3:an har allt du behöver veta i sökaren, så du slipper ta blicken ifrån sökaren för att veta vilka inställningar du gjort. Det märks också på kameran att den riktar sig till avancerade fotografer, för borta är motivprogrammen och ”gröna rektangeln” som sitter på EOS kamerorna i det billigare segmentet. När EOS 3:an lanserades 1998 så ersatte den ingen kamera i EOS sortimentet, utan placerade sig mitt i mellan EOS 1n (1994) och EOS 5 (1992). Många trodde då att EOS 5:an skulle bli ersatt, men så blev inte fallet, för EOS 5:an tillverkades ända fram till slutet av 2001.
Motorn i en EOS 3, klarar av upp till 4.3 bps och vill man ha snabbare framdragning kan man montera på samma motor som till EOS 1, dvs. Power Booster PB-E2. Detta gör att kameran nu kan ta 7 bilder i sekunden. Dessutom får man ett bättre grepp och ett högformatsgrepp med inmatningsratt och knappar ”på köpet”. Den är utrustad med en av världens snabbaste autofokus-system och den slår Nikon F5 på fingrarna när det gäller att ta bilder i följd med bibehållen korrekt fokusering. EOS 3 klarar även att använda autofokusen med objektiv som har 8 som största bländaröppning, (5.6 är det normala). Vilket innebär att du kan använda dig av f4 objektiv med en 2x converter, t.ex. ett 600/4 och då få ett 1200/8 med bibehållen autofokus.
6 skäl att välja EOS 3 istället för EOS 30
- Snabbare autofokus
- Spotmätning och multispot-mätning
- Fler fokuseringspunkter
- Bättre sökarinformation
- Snabbare tider och x-sync
- Bättre sökare (ljusare)
Tittar man genom sökaren på en EOS 3:a så inser man snabbt att den är mycket ljusare än någon annan sökare i EOS systemet. Även spegeluppfällningen tillhör den bästa och är ca: 25% snabbare än de andra kamerorna i EOS systemet.
Hela kameran andas kvalité lång väg och funktioner och vred sitter där dom ska. Den har en inre ram av aluminium och låter inte sådär plastig när man känner på den. Detta medför visserligen att vikten blir lite högre (780g mot EOS 30 som väger 575g). Detta bidrar dock bara till ökad stabilitet tycker jag. Greppet på en EOS 3 är ett av de skönaste i EOS serien och det blir inte sämre av att man sätter på powerboostern eller batterigreppet BP-E1 så får man en kamera som känns och agerar som en riktig proffskamera. Precis som EOS 30/33 så har även EOS 3:an tillgång till CF-funktioner, inte mindre än 17 stycken.
Så för att sammanfatta det hela så är detta en kamera för den avancerade amatören med stor plånbok. Med en prislapp på 13000:- (2002) så gäller som vanligt att alltid ha pengar över till objektiv. Vilket kan vara svårt i detta fall för vissa. För 13000:- får du nästan ett komplett system bestående av en EOS 30, 28-90, 75-300, en 420ex och en väska att förvara allt i. Men som sagt kameran riktar sig kanske inte till de som funderar i dessa banor utan de som tänkt lägga en trettio tusen kronor på sin utrustning. I denna prisklass hittar du Nikons F100 modell. Men med tanke på vilka funktioner som EOS 3 har så är detta ett mycket bra val i detta segment.
Av Jesper Ekvall
14 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Du skriver inte mycket om blixten heller. Vad jag förstår (ingen erfarenhet av eos3) så har den ett avancerat blixtsystem ihop med 550ex vilken togs fram till denna kameran.
De som köper en eos3 lär inte köpa 28-90, 75-300 objektiv till den (det är ändå kvaliteten i objektiven som först och främst ger bildkvaliten).
Jag äger själv en Eos 3 med 550 EX och är mäkta imponerad av dess egenskaper... för er som vill ha en kamera nästintill Eos 1, fast flera tusenlappar billigare så är 3an ett suveränt val.
Jag har själv en EOS3 och är helnöjd med den! Så i och för sig behöver jag nog inte någon 1V..
Min andra analoga kamera, tillsammans med en EOS 5. EOS 3 är en riktig stridsvagn. Oerhört reaktionssnabb (som en kobra), och mycket mycket pålitlig. Exponeringen var lite åt det mörka hållet i början men fick den patchad av Canon och efter det exponerade den 100% rätt. Den har fungerat som tåget fram till januari 2009 då jag köpte min första digitala kamera någonsin - en EOS 5D II. Samtidigt blev både 3:an och gamla 5:an pensionerade. Har dock behålit båda mina analoga som minnen från en härlig tid.