Prylnytt
Kärt barn har många namn heter det och inget kunde vara mera riktigt när det gäller EOS 1. Ursprungsmodellen lanserades så tidigt som i september 1989. Den var utrustad med 6-zons evaluerande ljusmätning, 6-zons centrumvägd mätning, utsnittsmätning (5.8%) och spotmätning (2.3%), slutartider från 1/8000 ner till 30 sekunder och bulb.
Dagens modell av EOS 1 är en helt annan kamera, än den som lanserades för 13 år sedan. Det enda som är kvar är namnet, för att visa att detta är det bästa som Canon har att erbjuda i analog väg. | | | LÄNKAR Recensionsbanken: Recensioner av EOS 1V
Mer info: Canonöversikt
|
EOS 1V har precis som sina föregångare, en sökare som visar 100 % av bilden. EOS 1V har en filmframmatning på 3.5 bps, eller 10 bps med Power Booster PB-E2. Den är robust byggd med ytterkåpor i AIMg-legering eller magnesiumlegering om man inte vill slänga sig med konstiga uttryck. Dessutom har kameran omfattande tätningar mot damm och vattenstänk för att skydda den interna elektroniken. Den har samma CMOS-autofokussensor med 45 fokuseringspunkter som EOS 3 och samma 21-zons evaluerande ljusmätning, utsnittsmätning, spotmätning och multispotmätning. Däremot kan man länka spotmätningen till aktiv fokuseringspunkt, vilket man bara kan göra på EOS 3 om man reducerar antalet fokuseringspunkter till elva stycken.
EOS 1V har däremot lite långsammare filmframmatning med 3.5 bps mot EOS 3:ans 4.3 bps. Men då kan man välja HS modellen och få 10 bps om man har behov för snabb filmframmatning, gäller bara att man har väskan full med film då. Så om du köper en EOS 1V och en PB-E2 så blir kameran en EOS 1V-HS (Det är de du får om du köper en HS). Inbyggd blixt saknas då Canon varit förståndiga nog att inse att detta aldrig hade använts på en kamera av den här kalibern. Dessutom hade det varit rent förödande på den läckra formen som EOS 1V har. Canon har dessutom varit så smarta att nästan all teknik som finns i kameran redan är utprovad med hjälp av EOS 3:an. Vilken lanserades året innan EOS 1V, så alla små egenheter som EOS 3:an kan tyckas ha är borta i EOS 1:an.
Man kan göra 63 olika inställningar via 20 olika CF, kanske i mesta laget. Men man slipper lämna in kameran på service för att ställa om vissa funktioner (som andra märken måste göra). Som om inte det skulle vara nog så kan du ha tre olika CF grupper med olika inställningar att snabbt växla mellan. Vilket innebär att du kan programmera kameran till 3 olika typer av bilder och snabbt växla mellan dessa tre. Kameran skriver två olika siffror mellan negativen. En som du bestämmer och en som kameran bestämmer, nämligen vilken film i ordningen det är (001-999). Sen är det lätt när man kommer hem att ladda ner exponeringsinformationen till sin PC, vilket får anses som en mycket bra funktion. Eftersom många fotografer gärna vill ha exponeringsinformation om sina bilder. Kameran klarar att hantera information om upp till 99st 36-rullar.
Vad får du då jämfört med en EOS 3:a ?
- Extremt hållbart skal och tätningar mot damm och vatten
- Dataöverföring till PC
- Custom Functions i massor
- En slutare som är garanterad 150.000 avfyrningar
- 100 % täckning i sökaren
- Blixt-synk på 1/250
- Diopterjustering
- Snabbare filmframmatning (med PB-E2)
- Slutare i kolfibermaterial, för bättre hållbarhet
- Slutare för sökarokularet
För detta betalar du ungefär åtta tusen kronor mer än vad du får lägga upp för en EOS 3:a. Det är väl så att det som lockar mest är hållbarheten och kanske då dataöverföringen till en dator.
Detta är en kamera som är byggd för mycket hårda tag. Är man lite fräck så säger man att det är en stridsvagnsförklädd EOS 3 utan ögonstyrning i kombination med den äldre modellen av ettan, EOS 1n. För de som har fotograferat med en äldre version av EOS 1 eller en EOS 3 så hittar man lätt alla reglage och kontroller.
Så för att sammanfatta det hela så får man säga att denna kamera riktar sig uteslutande till de som har fotografering som yrke. En mycket härlig skapelse som inte tordes göra någon besviken. Men som sagt kostar det så smakar det och det är fortfarande så att det är glasbitarna som sitter på huset som avgör om bilden ska kvalitén på bilden. Till kameror i samma klass hör Nikon F5 och Minolta Dynax 9.
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Visst har 1v länkad spotmätning precis som Eos 3. Då mäter den bara i den zon som matchar vald fokuspunkt.
Det finns ett flertal ytterligare fördelar med Eos 1v jämfört med 3:an.
- Programerbar snabbknapp för en särskild fokuspunkt
- Förbättrad exponeringsmätning. 3:an blir lurad av en del motiv då den tar lite för stor hänsyn till aktiv fokuspunkt.
- Snabbare utofokus med ca 30 %.
Dessutom finns ytterligare en hel mängd småförbättringar. Men för de flesta användare lär Eos 3 räcka. Själv använder både Eos 3 och 1v.
MVH
Janne