Prylnytt
Canon presenterade idag nya Eos 60D, fyra nya objektiv och två nya telekonvertrar plus att de förvarnade om ytterligare två objektiv. Kameran följer i stort förhandsspekulationerna, men den nya vidvinkelzoomen var nog däremot en överraskning för de flesta.
Canon är den tredje kameratillverkaren på en vecka att visa upp höstnyheter. De passade dessutom på att fira 10-årsjubileum för kompaktkameraserien Ixus.
Canon Eos 60D
Canon Eos 60D hamnar mellan Eos 550D och Eos 7D i sortimentet. Den har samma sensor och skärm som 550D, men lånar videofunktionerna och exponeringsmätningen från 7D och autofokusen har hängt med från föregångaren 50D. Helt eget är att den fått en vinklingsbar skärm.
60D har alltså en cmos-sensor på 18 megapixel. Känslighetsomfånget är 100-6400 iso med utökning till 12800. Den har Digic 4-processor och klarar en serietagning på 5,3 bilder per sekund i serier upp till 58 jpeg-bilder eller 16 råfiler.
Autofokusen har 9 punkter, alla är korspunkter så länge objektivet har en maxbländare på 5,6 eller större och den mittersta mätpunkten är extra känslig när du använder objektiv med maxbländare 2,8 eller större. Eos 60D har fått samma avancerade exponeringsmätning som 7D, ICFL som mäter i 63 zoner.
Den inbyggda blixten kan styra andra Speedlite-blixtar så du kan ställa in dem från kameran. Blixten klarar att lysa ut för ett 17 mm vidvinkelobjektiv. Bildskärmen är vinklingsbar och storleken är 3 tum och med 1040000 bildpunkter. Skärmen kan fällas ut i sidled och vinklas i höjdled. Det innebär också att du kan välja att ha själva skärmen inåt till exempel när du har packat ned kameran.
Du kan filma video i full HD, 1080p, med fullständig manuell kontroll i 24, 25 och 30 bilder/sekund. Går du ned till 720p kan du även filma i 50 eller 60 bilder/sekund. Du kan även köra med digital beskärning under videofilmning och enbart använda 640x48 bildpunkter i mitten av sensorn. Det här ger dig en upplevd brännviddsförlängning på 7 gånger objektivets brännvidd.
I Eos 60D kan du bearbeta bilder direkt i kamera, även råfiler. En riktigt intressant finess är att du kan ge bilder en till fem stjärnor. Den här graderingen är sedan kompatibel med de flesta kända bildbearbetningsprogram. Det här är en finess som vi verkligen hoppas få se i fler kameror. Det är strängt taget rätt märkligt att funktionen inte redan finns i yrkeskamerorna. Bland övriga nya finesser finns inbyggt vattenpass.
Eos 60D är lättare jämfört med sin föregångare 50D, huset har fått en lite ny utformning. Den klassiska joysticken har försvunnit och ersatts av ev vickbar knapp. Flera av knapparna äör dessutom programmerbara så du kan ge dem den funktion du enkelt vill komma åt. Kameran använde SD-kort och klarar SDXC, med teoretiska kortstorlekar på upp till två terabyte.
Pris och tillgänglighet
Canon säger att 60D skall finnas tillgänglig i slutet av september och kosta 12500 kronor inklusive moms. Den kommer även säljas i paket med EF-S 18-55 IS för 13500, i paket med EF-S 18-135 IS för 15200 kronor och i paket med EF-S 17-85 IS för 15700 kronor. Notera att det här är Canons priser, i handeln blir i praktiken priserna ofta lägre.
EF 8-15/4 L USM
Den här fisheye-zoomen är en lite udda fågel. Vid 8 millimeters brännvidd och på en fullformatskamera ger det en helt cirkulär bild. Zoomar du till 15 millimeter täcker det hela bildytan och du har istället ett icke-cirkulärt fisheye på samma sätt som föregångaren EF 15/2,8. Det har även markeringar i zoomomfånget som visar när du täcker hela bildytan med en APS-H- eller APS-C-sensor.
Frontlinsen har fått en ny typ av ytbeläggning Canon kallar fluorine. Den här beläggningen skall göra det mycket svårt för smuts i allmänhet och fett i synnerhet att fastna på glasytan. Det skall fungera lite som teflon. Internt har objektivet Canons SWSC-beläggningar (Sub-Wavelength Structure Coating) och UD-glas. Närgränsen är 15 centimeter och objektivet väger 540 gram.
EF-S 8-15/4 skall finnas tillgängligt i oktober och kosta 15700 kronor.
EF 70-300/4-5,6 L IS USM
Canon har tagit fram en mer påkostad variant av klassikern 70-300. Den har fått snabb autofokus med hjälp av ringformad USM-motor och en ny effektivare bildstabiliseringen som skall kunna ge upp till motsvarande fyra steg. Storleksmässigt är det mycket likt sin billigare kusin och tanken är att erbjuda proffs och entusiaster en mer påkostad resezoom. Bländaren har åtta lameller och den optiska konstruktionen inkluderar två UD-element och en flytande linsgrupp. Närgränsen är 1,2 meter och objektivet väger 1050 gram. Du kan montera ett stativfäste. Objektivet är inte kompatibelt med telekonvertrar.
EF 70-300/4-5,6 L IS USM skall finnas tillgängligt i oktober och kosta 16600 kronor
EF 300/2,8 L IS II USM
De här objektiven är arbetshästar för många press- och sportfotografer. Det har fått en helt ny optisk konstruktion och är något lättare än sin föregångare (2400 mot 2550 gram) tack vare konstruktion i magnesiumlegering och titan. Frontlinsern har fått den nya smutsavvisande flourine-beläggningen. Bildstabiliseringen har förbättrats och skall kunna ge fyra steg. Stabiliseringsläget för panorering har förbättrats och ett tredje stabiliseringsläge har tillkommit där stabiliseringen endast är aktiv under själva exponeringen. Det här skall snabba upp omfokuseringar.
En spännande finess är att ringen som förut använts för att hoppa till ett förbestämt fokusavstånd nu fått en extra funktion. När du aktiverar PF-läget (Power Focus) får du en mjuk motordriven fokusering framåt eller bakåt genom att vicka ringen åt ena eller andra hållet. Vickar du mer fokuserar objektivet snabbare. Det här fokusläget är i första hand tänkt för videofilmning och kan då hjälpa till att ge snygga mjuka fokusövergångar.
EF 300/2,8 L IS II USM skall finnas tillgängligt i december och beräknas kosta 73100 kronor.
EF 400/2,8 L IS II USM
Precis som 300/2,8 är det här en helt ny optisk konstruktion och har samma nya funktioner som sitt mindre lillasyskon. Men här har Canon lyckats få ned vikten drygt ett och ett halvt kilo jämfört med föregångaren, något som kommer att spara ryggen hos många fotografer. Objektivet väger 3850 gram.
EF 400/2,8 L IS II USM skall finnas tillgängligt i december och beräknas kosta 116300 kronor.
EF 1.4x III och EF 2x III
När Canon nu uppgraderar sina supertelen är det ganska logiskt att i samma veva fräscha upp telekonvertrarna. Både 1,4x- och 2x-varianterna har uppgraderats, den optiska designen är ny, de är vädertätade och har fått fluorine-beläggning på de exponerade linsytorna. De innehåller egna processorer som skall förbättra kommunikationen mellan kamera och objektiv.
EF 1.4x III och EF 2x III kommer att kosta ungefär 5500 kronor och finnas tillgängligt i december.
EF 500/4 L IS II USM och EF 600/4 L IS II USM
Canon berättade också att de på Photokina i slutet av september kommer att visa upp uppgraderade varianter av bjässarna 500/4 och 600/4. Objektiven kommer att bli tillgängliga under första halvåret 2011 och priserna är ännu inte fastslagna.
Lite funderingar
De nya objektiven kommer antagligen välkomnas med öppna armar. I synnerhet den nya fisheye-zoomen verkar oerhört spännande. Många har förut tvekat mellan ett superextremt cirkulärt fisheye och ett mer normalextremt fulltecknande. Nu får man bägge i samma paket, i alla fall så länge man kör fullformat. Priset är märkbart högre och ljusstyrkan ett steg sämre än hos gamla 15/2,8. Men ljusstyrka är sällan en avgörande faktor hos fisheye och priset kan motiveras med att du nu i praktiken får två objektiv för pengarna.
Även nya L-varianten av 70-300 kan nog locka både entusiaster och yrkesfotografer på reportageresor. Den lite lägre ljusstyrkan hos ett sådant här objektiv är inte alls samma problem som för bara fem år sedan, detta tack vare de extrema känsligheterna i moderna kameror. Då kan man offra några bländarsteg för att få ett jämförelsevis lätt objektiv med bra räckvidd.
De nya superteleobjektiven och telekonvertrarna känns vid en första ytlig titt inte så dramatiska. Men i synnerhet teleobjektiven är på sikt mycket viktiga uppgraderingar för Canon. Långa, ljusstarka och snabbfokuserande teleobjektiv för press- och sportfotografer är Canons hemmaplan där de länge härskat totalt. Men de senaste tre åren har huvudkonkurrenten Nikon tagit rejält med marknadsandelar och har till råga på allt haft modernare och lättare supertelen med effektivare stabilisering. Nu har Canon tydligt talat om för yrkesfotograferna att de inte glömt bort sina superetelen.
Så har vi Eos 60D. Det går inte att komma ifrån en känsla av att den tvåsiffriga serien har blivit lite degraderad i sortimentet. Eos 7D har tagit över positionen som den främsta APS-C-kameran i Canons utbud och 60D får spela en lite mindre framträdande roll än sina tvåsiffriga föregångare. Många kommer säkert att argumentera att Canon har för små steg mellan modellerna med sitt nuvarande sortiment av APS-C-kameror: 1000D, 500D, 550D, 60D och 7D.
Men med fler modeller ökar Canon sannolikheten att varje tänkbar kund hittar just den modell de är ute efter. Det är ett mycket välkänt och etablerat faktum inom all form av försäljning att ett större sortiment också ger större försäljning. Se bara på marknaden för platt-tv. Eller skrivbordsskärmar. Eller kika i närmaste mejerihylla - hur många sorters yoghurt ser du där? Nu är förstås inte kameror yoghurt, men faktum kvarstår. Canon har ett mer finmaskigt nät som de kastar över marknaden än vad deras konkurrenter har. Det brukar ge större fångster.
28 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Något lättare? 2,4 kg lättare är väl ganska rejält lättare?
Har skäl att tro att 2400 gram är vikten på den nya gluggen, och inte viktskillnaden...
70-300/4-5,6 för 16000sek!!! Visst byggkvalite av toppklass men det vill till att den optiska prestandan ligger på samma nivå också med en sådan prislapp.
Med ett undantag, EF 28-300/3,5-5,6 L IS USM...
Ett 70-300 L objektiv är nog en av de bästa nyheterna här tycker jag. Har länge undrat varför inte ett sådant existerat. Fast fast f/4 skulle ha varit toppen; ersättning av 70 - 200 med 70 -300 skulle väl inte vara dåligt? =)
Sedan undrar jag om någon kan svara varför somliga objektiv passar och somliga inte gör det, med att kombineras med telekonvertrarna. Vad hindrar dom?
¨
Nu får man vänta och se hur det blir med 7D mkII/8D. Och om dom skulle vilja genomföra min önskan om 15 - 85 f/2.8 :D
Till Oliver:
Om det där liknar EOS 550D mer än en 7D, så kan du bita mig hårt.
L står för Luxury och betyder i stort sett superb byggkvalitet och på senare tid vädertätning och USM motorer och IS (tidigare L-modeller hade inte vädertätning, IS och USM), men fram för allt står "L" för just Lyx-linser: optiken i L-objektiv är otrolig. Sedan finns ju även EF 100-400 f3,5 - 5,6 L IS USM, men ja: resten av L-sortimentet har fast bländare.
Sist och minst: "L" står för medföljande motljusskydd, vilket Canon envist inte vill slänga med på köpet på sina linser.
Jo jag känner till Lgluggarna till stor del, glömde 100-400an...
Vill minnas att ett av kännetecknen va just fast bländare på Lgluggarna.
För egen del var ingen av nyheterna något som hamnar i min väska.
Min gissning är att det finns en 7D mkII/8D runt hörnet. Ser att flera handlare har "kampanjpriser" på 7D nu...
Nja. Jag köper nog inte en 60D iaf känns helt omotiverat till priset, för ett par tusen till får man en 7D...
Ärligt talat, vore det inte bättre att ha 12 eller max 14 Mp och få ut några extra stegs iso istället? Det känns enbart som ett försäljningstrick. Jag är av den bestämda åsikten att fler människor i praktiken skulle få ut mer av kameran om den gick att köra i högre iso istället för "högre upplösning". I praktiken får man ofta ut en högre upplösning vid högre iso-tal med en kamera som satsat på ljuskänslighet istället för Mp.
Ett argument för detta just vad det gäller denna kameran är att det är en konsumentkamera, visserligen riktad mot entusiaster men det är knappast så många proffs som kommer att använda den. Den typ av konsumenter som köper denna kamera kommer i de flesta fall inte köra med några proffsobjektiv. Jag vill sticka ut hakan och hävda att majoriteten (undantag finns förstås) av de som köper denna kamera knappast kommer ha några objektiv som klarar att upplösa hela 18Mp!
Sen hur många "vanliga" konsumenter kommer trycka upp sina bilder i billboard-storlek egentligen? (oj, nu tog jag i från tårna)
Vill du läsa Apple grejer finns de varje vecka något in de på Aftonbladet och jag förstår inte varför du vill läsa om en sak som dikteras av ett företag som inte lyssnar på någon än sig själva... dom är ju som kina fast i teknikvärlden
Vill man läsa om iphone så finns det bra mobil tidningar för det ändamålet.
varför ska en fototidning skriva om en telefon ????
300 & 400
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=3508
8-15
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=3507
70-300
http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=3512
-- Nicke
-"plus att de förvarnade om ytterligare två objektiv"
Sitter och hoppas på en liten och billig (men lär bli stor och dyr) L-optik, 24-105 2,8 IS :-)
/B