Annons
Artiklar > Poddradio: Naturfotograferna och trovärdigheten

Poddradio: Naturfotograferna och trovärdigheten

Vad får man göra med en naturbild i Photoshop? Vilka regler gäller för naturfoto egentligen? Vi pratar med tre naturfotografer som inte tycker lika.

När föreningen Naturfotograferna bildades 1966 var det som en reaktion på ett tilltagande fusk inom naturfotogenren, i synnerhet mot arrangerade djurbilder med både tama och uppstoppade djur.

Femtio år senare är frågan om vad som är fusk och inte fortfarande lika aktuell, inte minst beroende på avslöjandet av Terje Hellesøs fotomontage med lodjur och mårdhund 2011.

Nya tider kräver nya sätt att tänka, och Naturfotograferna har skapat en ny hederskodex, en slags kravmärkning om man så vill, som tillåter det mesta – under förutsättning att allt är transparent.

Göran Segeholm pratar med en av personerna bakom den nya kodexen, förre ordföranden Henrik Ekman, och med två andra fotografer som valt olika vägar – Serkan Günes som aldrig skulle klona bort minsta störande löv, och Patrik Larsson som bildbehandlar efter principen att störande element som inte är en fast del av landskapet kan tas bort med digital bildbehandling eftersom de inte heller nödvändigtvis måste vara med i den slutliga bilden.

Direktlänk till avsnitt 36 för nedladdning.



Publicerad 2015-09-18.

10 Kommentarer

alfin 2015-09-18 18:24  
Härligt och höra att det finns naturfotografer med en modern syn på bildbehandling som inte styvnackat hänvisar till "endast vad som gick att göra i mörkrummet"!

Exemplet med coca-cola burken har jag dragit många gånger och för mig är det obegripligt att det skulle göra skillnad om man tog bort den fysiskt eller i Photoshop. Den hör inte till en landskapsbild. Gränsen ska naturligtvis, som påpekades i podden, gå vid fasta föremål. Att ta bort vindkraftverk - hur fula de än är - eller elledningar och stolpar i naturen är inte acceptabelt i min värld.

Inte heller i en nyhetsbild ser jag något större problem att ta bort en ovidkommande detalj som inte påverkar bildens budskap. Nyhetsbilder är för övrigt så manipulerade på andra sätt att det varken gör till eller från. Se bara på alla TV-reportage senaste veckorna om migrantströmmarna till Europa. 75% av alla migranter lär vara vuxna män, men TV filmar nästan uteslutande småbarn i alla olika upptänkliga situationer för att väcka sympati.
Enicar 2015-09-18 21:43
Får man ta bort ett litet lodjur?
esbtse 2015-09-19 10:09
Du får fatta dina egna moraliska beslut. Själv nämner jag i bildtext att bilden är behandlad,.
alfin 2015-09-19 11:47
@Peranders: Jag ser inget stort problem med att ta bort ett lodjur. Säg att du har en fin bild av en lodjursfamilj, men där en av ungarna är på väg ut ur bilden och bara bakdelen kom med i högra sidan. Att ta bort den rumpan som förstör en i övrigt välkomponerad bild skulle jag inte ha några problem med. Att lägga dit ett lodjur är naturligtvis något helt annat...

@Thomas: Jag tycker mer det handlar om sunt förnuft snarare än moral. Människor med strikta regler om hur saker ska gå till och krav på att det ska vara som förr brukar sällan vara förnuftiga. Men för att det inte ska bli anarki måste det finnas riktlinjer från t ex Naturfotograferna och de riktlinjerna får gärna följa hur moderna människor tänker 2015 och inte utifrån vad som var möjligt att göra för 20 år sedan i mörkrummet.
David Elmfeldt 2015-09-19 15:15
Det är som sagt upp till var och en. /N har ju tre varianter och anger man på bilden vilken variant bilden tillhör så är ju allt fint. Däremot att ta bort ett lodjur och inte tydligt ange det är inte rätt tycker jag.
Anders F. Eriksson 2015-09-19 21:30
Hehe, fast man kan ju förstå att en del gör det - de är ju alltid med och stör i bilderna ;)
esbtse 2015-09-19 10:05  
Känns som ett icke fråga.
Enligt Kant så är det upp till var och en att fatta sina moraliska beslut.
Det är snarare omoraliskt att pressa in andra i sina egna moraliska värderingar.
Speciellt PK-mobben har en sjukligt moraliskt grumlig tankebana.
/Thomas
matsgd 2015-09-19 13:43
Du menar PS-mobben? :)
David Elmfeldt 2015-09-19 15:16
Podden handlar ju just om det och ingen verkar tycka att det är något större problem med manipulering så länge man anger det.
Bengf 2015-09-19 10:25  
Bildbehandling är oerhört komplex på många sätt, vill fotografen påvisa att vi skräpar ner för mycket i naturen så hittar man nog mycket mera än Coca-Cola burkar på bilden, är det kungligt besök i den lilla staden så städas det mera än någonsin, och den yttre fasaden på vissa trähus kan hastigt målas, för visst vet stadens borgmästare att fotografer följer det kungliga sällskapet. Almanacks bilder är ofta så förödande vackra med en glasklar horisont över milen bort, med djupblåa sjöar och friska gröna träd. tycker det är bra med både konstnärsbilder och verkliga bilder, den där horisonten en mil bort är inte glasklar för alla ögon, färgernas stora tonomfång förändras ju med solens rörelser under dagen, så skugga fins alltid någonstans, så vet man inte vilken tid på dagen som bilden är tagen så vet man inte eller den rätta färgen om det är mörkblått eller ljusare blått eller vilka färger som hamnar i bilden. Ljuset påverkar och förändrar alla färger, är så himla imponerad av att en del exakt kan se när en färg är felaktigt eller att en hudton avviker bara så där lite grann.
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar