Fler avsnitt
Fotosidan Poddradio #124 - Digitaliseringens fördelar och nackdelar (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Svenska Fotografers Förbunds ordförande Paulina Holmgren är på besök i Stockholm och är med på ett samtal om digitaliserings fördelar och nackdelar. För visst har vi fått större synlighet och fler jobbtillfällen, men hur ska vi få bättre möjlighet till ekonomisk ersättning för våra bilder?
Läs mer...
4
Fotosidan Poddradio #122 - Utanför Storstaden – Martin Savara - (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
I avsnitt 122 med titeln träffar vi fotografen Martin Savara. Han fotograferar främst inredning, stilleben och mat i sin stora studio i Borås. Med en stadig ökning i omsättning och fler och fler stora kunder visar han att man inte behöver bo i storstan för att driva en framgångsrik kommersiell fotostudio.
Läs mer...
8 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Stadsmuseeum har ställt ut hennes bilder - kolla in dem! Här med en inledande text: http://www.stadsmuseet.stockholm.se/Utforska/Samlingar/Fotografier/Fotosamlingar-och-fotografer/Ragnhild-Haarstad/
Mer om Haarstad och utställningen finns i Gaudeamus:
(http://www.gaudeamus.se/2009/04/stockholm-som-pressfotografiskt-motiv/):
"Vem var då SvD:s första kvinnliga pressfotograf? Få känner igen henne vid namn, än mindre till utseende, men hennes bilder väckte sensation på sin tid. Dokumentärfotografen Ragnhild Haarstad, bland annat utbildad vid Fotoskolan i Stockholm under Christer Strömholms ledning, började först som kopist i slutet av 1950-talet men övergick successivt till fotograferandet. Det var reportaget om en söndagsskola i Bromma som blev startskottet i hennes karriär och hon fick både första sidan och sitt namn utskrivet – något som fotografer sällan uppmärksammades med. Haarstad lockades även med sin Leica till de större händelserna, bland annat när Essingeleden invigdes 1966. Som första kvinna i Sverige emottog hon den prestigefyllda utmärkelsen Årets fotograf 1971. Men Haarstad fick kämpa hårt för att bli accepterad både på och utanför arbetsplatsen då hennes fotografiska kunskaper ofta ifrågasattes på grund av hennes kön. I den kommande utställningen kan du få en djupare inblick i hur det var att göra karriär inom en så mansdominerad bransch, eller ta en titt i Haarstads arbetsdagbok."
Man hittar också information i SvD, denna artikel från förra årets utmärkelser:
http://www.svd.se/prisregn-over-svds-fotografer-i-arets-bild-5WmE
"Också när utmärkelsen årets fotograf delades ut första gången 1971 gick priset till SvD:s Ragnhild Haarstad, som på Svenska Dagbladet blev Sveriges första fast anställda kvinnliga fotograf 1960. Hon är den enda kvinnan som fått utmärkelsen årets fotograf. Men hon hade kvällspasset och fick inte ledigt för att gå på festen eftersom hennes manliga kollegor skulle gå"
10 av hennes bilder i SvD:
http://www.svd.se/forsta-kvinnliga-pressfotografen-fyller-80-ar#sida-10
Haarstad fyller 81 den 30 mars - varför inte intervjua henne i en Podd!?
http://www.svd.se/svd-fotografen-som-skrevpresshistoria/om/kultur
"Ragnhild Haarstad var inte bara murbräcka när en manlig bastion intogs. En annan förändring hon både sett och bidragit till är synen på bilden i tidningen, där fotograferna gick från att ta kort på gubbar som skakar hand till att förmedla sin upplevelse av handslaget - alltså subjektiv fotografi."
Det är pinsamt att jag inte mindes det här, med tanke på att jag intervjuade Ragnhild Haarstad för tio år sedan.
Vi får väl se om vi kan återkomma i ämnet.