Först byggde vi fotosidan.se för fotograferna som ville utvecklas, sedan lade vi till Portfolion så att fotografer kunde visa sin bästa bilder för potentiella kunder, och nu lanserar vi Picturo för bildköparna.
Med tiden har fotosidan.se blivit alltmer välbesökt och vi har nu ca 48.000 unika besökare i veckan. Inte sällan får vi mail till redaktionen från bildköpare som undrar hur de skall få kontakt med fotografer, vars bilder de hittat på fotosidan. Likaså hör vi talas om medlemmar som fått jobb genom att bilder synts på deras Portfolio. Vi drar därför slutsatsen att många av dessa besökare är bildköpare och som letar efter bra bilder och duktiga fotografer.
Med vetskapen om detta tänkte vi att vi skulle bygga vidare på det faktum att bildköpare letar bilder, men att Portfoliobilderna inte är sökbara. Vi gjorde en liten undersökning med några Art Directors på reklambyråer och bad dem söka efter bilder genom fotosidan.se:s sökfunktion. Ett ganska väntat svar var att det var svårt att hitta bland den otroliga mängd bilder som finns och att kvaliteten också var väldigt varierande. Dessutom är ju bilderna som finns på fotosidan.se idag just bilder upplagda för att få kritik på, vilket inte alltid betyder att det är fotografens allra bästa bilder.
Vi har därför snickrat ihop en helt ny "portal" för bildköpare och en ny funktion där de anslutna fotograferna kan märka upp sina bilder med nyckelord för att ge ännu bättre träffar vid bildsökning. Vi kallar sökportalen för
Picturo - en marknadsplats för bilder. Du hittar Picturo på
www.picturo.se.
www.picturo.se
TANKEN
Tanken är att fotosidan.se på framsidan marknadsför bildmarknadsplatsen Picturo. Genom det stora antalet besökare kommer många av dessa besökare att klicka sig vidare till Picturo och där söka efter bilder. När en bildköparen hittar en bild så finns tydlig kontaktinformation till fotografen och på så vis kan köpare kontakta fotografen och genomföra affären. Fotosidan.se lägger sig inte i denna affär.
Styrkan med Picturo
Vi tror att Picturo kan vara ett spännande alternativ för bildköpare, som här kan hitta sköna originella bilder som inte finns hos traditionella bildbyråer. Vi har pratat med en handfull AD:s och alla applåderar idéen. Picturo kan bli stället där man hittar svenska bilder som inte finns någon annanstans!
HUR FUNGERAR DET?
För att hålla en hög kvaliteten på bildmarknadsplatsen så kommer man få ansöka om att få ingå i Picturo.
ATT TÄNKA PÅ INNAN DU ANSÖKER
Picturo är ingen bildbyrå, utan en bildmarknad, det är du själv som säljer direkt till kunden och detta ställer mer krav på dig som är med. Här är några av de viktigaste skillnaderna:
-
ingen taggar bilderna åt dig (dvs att sätta nyckelord på bilderna). Genom effektiv taggning av bilderna så kommer bildköparna lättare att få träff på rätt bilder. På en bildbyrå så taggar personalen de inkomna bilderna, men på Picuro är nu detta upp till fotografen själv. Nyckelordslistan på Picturo är nästan 1000 ord lång så det gäller att ha koll och ge varje bild den tid det kräver för att märka upp den med rätt ord. Vi har gjort det möjligt att skapa en egen favoritnyckelordslista dit man kan plocka över sina favoriter, men att tagga ordentligt är ändå ett tidskrävande arbete - men ju bättre du gör det desto mer chans att få sälja en bild.
-
det gäller att ha ett eget driv och engagemang, framförallt när det gäller uppladdning av nya bilder och att sätta nyckelord på dessa.
-
självkritik, när det gäller vilka bilder som laddas upp. Dina bilder tillsammans med allas andra bilder i Picturo är det som möter bildköparen. Det gäller att tänka ordentligt vilka av alla dina bilder som verkligen kan locka andra så mycket att de vill köpa dem. Du har kanske ett antal pangbilder och då skall du ladda upp dem, men också vara självkritisk mot resten av din kollektion. fotosidan.se tillhandahåller bett snyggt och bra verktyg för bildköpare, men det är upp till all anslutna fotograferna att också hålla standarden uppe.
-
man betalar en avgift om man är ansluten. Denna avgiften är i nivå med priset för en såld bild enligt gängse prislistor. Det skall alltså betala sig om man säljer en bild under året.
-
bara för att en fotograf är godkänd innebär det inte att vi tycker att ALLA bilderna håller tillräckligt hög kvalitet. Det finns en sluss som alla bilder går igenom innan de visas på Picturo. Här måste du själv som sagt vara självkritisk. Känner vi att en ansluten fotograf inte är tillräckligt självkritisk så kommer vi att ta en diskussion med honom/henne om de aktuella bilderna och eventuellt tvingas att ta bort dem.
- vi kommer att vara
mycket hårda på att en jämn och hög standard hålls på bilderna som finns i Picturo. Det är framförallt för att alla andra anslutna fotografer skall känna att bildköpare skall uppleva Picturo som en seriös bildmarknad.
- för att det skall vara enkelt för en bildköpare att köpa en bild så är det lämpligt att du har en firma som kan fakturera bildköparen, annars kan bildköparen tycka att det är krångligt att genomföra affären. Firma skaffar du via
Bolagsverket.
- att du förstår att bilder är värda pengar. Vi rekommenderar att du antingen beställer
BLF:s prislista eller ansluter dig till
SFF så att du tar ut rätt pris.
ATT ANSÖKA
Skicka ett mail till
[email protected] där du skriver ansökan och med länk till din profil eller dina bilder. Vi vill se 50 - 100 av de bilder som du skulle vilja ladda upp på Picturo.
PRIS
Om du efter ansökan blir antagen, så kostar det 1.000 kr (inkl) per år.
49 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det enda jag skulle önska vore en lightversion (billigare och enklare) med mindre strikta regler. Risken finns att det ändå blir de gamla vanliga "bildbyråbilderna" om en jury ska välja ut materialet.
En lightversion skulle kanske tydligt kunna gå ut med att det är bilder av mer blandad karaktär/kvalité så bildsökarna är medvetna om detta och kan välja själva att söka bilder där.
Men men, det är bara vad jag tycker. Det kanske inte funkar ekonomiskt, vad vet jag.
/Joakim
Priset är satt så att en fotograf genom att sälja en extra bild genom Picturo under ett år så har man gått runt.
Vad vi ger tillbaka för pengarna är:
- marknadsföring av picturo.se till bildköpare
- marknadsföring på fotosidan.se:s index genom knappar och tydligt sökfält.
- att under ett år exponera sina bilder mot alla picturo.se:s besökare
Jag har lagt upp några bilder och tycker att bilderna presenteras bra. Kategoriseringen av bilderna kan göras bättre.
Hittade dock en "bug":
Det går att högerklicka på bilderna och ta spara som när man tryckt upp dem i "stort" format.. ska det verkligen vara möjligt?
Jag är så glad att ni tänker åt mig, själv hade jag aldrig fått tummen ur och kommit på en så finfin idé!
Det behövs m a o MÅNGA bilder för att det ska vara användbart för ev bildköpare. Hur uppnår man det samtidigt som kvaliten är hög?
Det låter som om ''sköna originella bilder som inte finns hos traditionella bildbyråer'' är ett strategibeslut. Vägen till framgång är kanske att nischa sig. Om någon ska lyckas så är det ni/vi. Dels med tanke på redaktionens initiativförmåga och dels med tanke på att många av Fotosidans fotografer inte är ekonomiskt beroende av bildförsäljningen.
Oavsett om bilderna kommer att bli originella eller ej så är det ett bra initiativ. Jag är övertygad om att det här kommer att bli hur bra som helst. Redaktionen förtjänar som vanligt allt beröm de kan få.
Skulle jag sitta i den situationen igen så skulle jag uppskatta en prisindikation på Picturo... Och kanske lite mer information till köpare av bilder.
Alla är inte bildbyråer som vet hur marknaden fungerar, regler om hur bilder får användas osv.
Och varför inte information på respektive guldplusmedlems sida om priser för beställningsbilder?
För övrigt tycker jag det är mycket trevligt att Fotosidan utvecklas. Mycket på webben tenderar att stanna i utvecklingen bara för att besökarna och medlemmarna är många, men inte Fotosidan :-)
Tack!
Det här kommer att bli en succé, lycka till!
Hälsar
Anders
Jag är skeptisk.
Tycker det är alltför dyrt att bli medlem!
Jag brinner för fotograferandet och vill jobba med detta i framtiden. Hade jag haft råd så hade kanske detta varit första steget in i kariären?!
Annars en mycket bra artikel!
Mvh Pierre Persson
Fundera redan nu allvarligt på att komplettera med ett engelskt användargränssnitt.
Jag tror också man bör ha någon lämplig lättbegriplig text om upphovslagen och att Picturos bilder inte får laddas ner och användas om man inte först gjort affär med fotografen.
Årspriset (guldmedlemskap 500:- + 1.000:-) för att visa upp 1000 bilder för potentiella kunder är urbilligt.
En fundering: Vid försäljning på traditionell bildbyrå är det ju viktigt att ha "model release" på bilder med människor, vill säga tillstånd att använda i reklamsammanhang. Hur ser redaktionen på detta i fråga om bild som ligger på Picturo? Är det upp till varje enskild köpare att kontrollera detta vid användande i reklamsammanhang? Om det fungerar så är ju Picturo ett mycket bra alternativ där det är möjligt att få ut bilder med människor utan "model release" som ju trots allt är ok för redaktionell publicering, något som är svårt på en traditionell bildbyrå.
Ang priset så är det klart att det kan uppfattas som dyrt men med tanke på att du säljer en bild för mellan 500 kr och 5000 kr beroende på publiceringsställe så är det högst överkomligt. En bra automatisk beräknare för rimlig prissättning finns på:
http://www.pixgallery.com/cs?ess=MHwyNHwx
En traditionell bildbyrå tar ju dessutom 50% i provision vid en försäljning, hos Picturo får fotografen hela beloppet.
Dubbelt upp från guldmedlemsskapet hade kanske varit lagom...?
Jag tycker iden är toppen men hur ser marknaden ut.
Mvh
/ru
Ja, bilder har sålts genom Picturo.
Men, men, lyckas det så är det helt klart kanon!
ÖÖ?! Är det bara portfolion som görs sökbar? Kan man inte lägga in mer bilder?