Photokina 2016
Sony A99 II är en rejäl uppdatering av A99 med 42 megapixel-sensor, 12 bilder per sekund och 399-punkters autofokus.
Sonys SLT-kameror har kommit i skymundan de senaste åren. Med A99 II besvisar Sony att de fortsätter satsa på kameror med A-fattning.
SLT innebär att kameran har en fast halvgenomskinlig spegel. Fördelen jämfört med en rörlig spegel är att man slipper vibrationer och att både bildsensor och autofokussensor hela tiden ser motivet. Nackdelen är att spegeln stjäl ljus motsvarande ett halvt exponeringssteg.
42-megapixelsensorn känner vi igen från A7R II. Det innebär att sensorn har BSI-teknik som bland annat göra att pixlarna kan fånga ljus från en större vinkel. Sensorn har inget lågpassfilter för att maximera detaljåtergivningen. Max-ISO är 102 400.
Som sig bör i en SLT-modell har Sony A99 II inbyggd bildstabilisering. Den verkar med 5 axlar och ger samma effekt som 4,5 steg kortare slutartid.
Autofokusen använder både pixlar på bildsensorn och en separat AF-modul. Det finns 399 AF-punkter på bildsensorn. Den fasdetekterande AF-modulen har 79 korsformade AF-punkter. Sony kallar den här kombinationen av två autofokusmetoder för Hybrid Phase Detection AF. Autofokusen ska fungera ner till så pass låga ljusnivåer som EV -4.
Med kontinuerlig autofokus och aktiv sökare kan Sony A99 II ta 8 bilder per sekund, annars är maxfarten 12 bilder per sekund.
Kamerahuset uppges vara 8 procent mindre än föregångaren och slutaren ska klara 300 000 exponeringar.
Fullformats-4K
Vid videotagning används hela sensorbredden, vilket inte är så vanligt för 4K video. Kameran kan lagra 100 Mbit data per sekund. Det finns ett beskärningsläge för Super 35 - ett format som är vanligt för professionell video.
Det går att välja bildfrekvenser mellan 1 och 120 bildrutor per sekund. Bland videofunkitonerna i Sony A99 II hittar vi: tidskod, zebra-markering, S-log2, S-log3 och 4:2:2-färg via HDMI
Säljstart i november. Det europeiska riktpriset är 3 600 euro.
Läs alla nyheter från Photokina 2016 här.
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Marknaden för kameror och objektiv med E-fatting har en större tillväxtpotential och därför satsar Sony mer där. Objektivprogrammet har fortfarande en hel del luckor.