Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Zeb stoppades av skolfotografen

Zeb stoppades av skolfotografen

15-åriga Zeb Pantzare fick inte vara med på klassens skolfoto. Källa: Aftonbladet.
Det var inte 15-åriga Zeb Pantzares dag när det var dags att ta klassens skolfoto. "Man får inte spöka ut sig", hade skolfotografen sagt och förbjudit Zeb att vara med på bilden.

15-åriga Zeb Pantzare från Vagnhärad i Trosa kommun hade sminkat sig med vitt puder och svart läppstift i vanlig ordning inför dagens klassofoto i Hedebyskolans gymnastiksal. Men när skolfotografen såg Zeb blev han vit i ansiktet och förbjöd honom att vara med på bilden.
- Han trodde jag hade klätt ut mig, säger Zeb. Jag har svart hår och är alltid svartklädd. Jag har haft den stilen i kanske två år.

Men varken fotografen eller hans lärare - som har känt honom ett bra tag - trodde honom och skickade därför ut honom från gymnastiksalen, skriver Aftonbladet.se.

- Man får inte spöka ut sig eller ha rasistiska symboler, sa fotografen. Men det här är ju min stil och jag har inga rasistiska symboler, berättar Zeb.

Enligt Sörmanlands nyheter är Hedebyskolans bildpolicy att "klasserna ska vara helt rent från spex, utklädnad, skyltar, kepsar, huvor med mera".

Zeb har fått rätt i frågan och nästa vecka ska klassen ta ett nytt foto där han får vara med.

Källa: Aftonbladet.se

Publicerad 2009-09-06.

21 Kommentarer

Rei Trulsson 2009-09-06 14:54  
Bra att Zeb fick rätt i detta ärende. Det är ju inte fotografier till straffregistret, utan skolfotografi, där jag personligen är för, spex och valfri utseende.
bengt-re 2009-09-06 15:28  
Ja vad tusan - man måste väl få kunna ge uttryck för vem man är? Oki om det vore till brottsregistret, men skolfoto är väl ändå på något sätt ett sätt att frysa ett visst ögonblick i livet och vill man se ut så måste man få dokumenteras på det viset? Vad är nästa steg - förbjuda bilder på människor som skolan eller fotografen anser vara fula??!! Nej, Zeb stå för din rätt att uttrycka din personlighet i hur du klär och sminkar dig !!
Christer2 2009-09-06 15:35  
Ett klassfoto är väl till för att beskriva klassen i bild och som sådant så skall väl fotot visa verkligheten?
Zeb hade tydligen sminkat sig ordentligt inför klassfotot.
Detta skall eleverna kunna ha i framtiden för att minnas sina klasskamrater (och sig själva).
Nu kommer även Zeb att finnas bevarad åt eftervärlden, i och med att nytt klassfoto skall tas nästa vecka.
Kanske han kan dra på munnen åt sitt modeval när han blir gammal - eller så kommer klasskamrater att förbanna att inte de vågade ta ut svängarna, modemässigt, under skoltiden.
Hoppas dock att Zeb inte slappar på lektionerna.
tormig 2009-09-06 16:18  
Tja, nu får ju klasskamraterna något att skratta åt i alla fall.
David Sidén 2009-09-06 16:33  
Tja, när de fotograferar exempelvis särskoleklasserna har jag aldrig hört talas om att någon inte får vara med för att de ser för annorlunda ut.
Kula att han fick rätt i slutänden.
h3msk 2009-09-06 16:45  
Men om inte ens hans egen lärare trodde på honom. Det innebär ju att han inte kunnat sett ut så i 2 års tid. Utan överdrivit extremt mkt. Men det ska ju inte spela nån roll för man får ju se ut som man vill!
Jim_Pettersson 2009-09-06 19:04  
Bra Zeb, klart man skall få se ut som man brukar göra på ett skolfoto.

Och lärares koll är inte alltid så bra Philip.
Jag fick underkänt i ett ämne i gymnasiet pga av att min lärare blandade ihop mig med en kille som aldrig var där.Detta trots att vi blev avprickade varje dag och vi inte hette något som ens påminde om vartannat. Det blev såklart utrett och betyg fick jag, men koll hade han inte den läraren.
fredrikru 2009-09-06 19:06  
Helt rätt att skicka hem eleven.
The Mike 2009-09-06 19:40  
Hmmm... titta hur tjejerna såg ut på skolfotona under åttiotalet....snacka om tillspexat, ett klassfoto är som en tidskapsel, den skall bevara nutiden till framtiden, ofta kan man kan ju fundera vad "folk" höll på med på den tiden men man måste tillåtas vara ung & dum åtminstonde några år....
secret69 2009-09-06 19:51  
Något ni borde kolla upp är hur skolfotografer photoshoppar bort födelsemärken på 5-åringar. Råkade själv ut för det genom ett bolag. Helt plötsligt var min dotters lilla märke under ögot "borta". Vi frågade varför de gjorde så? Men fick aldrig något svar...
Nicklas84 2009-09-06 19:57  
Fredrik kan ju hoppas din unge blir sån när hon/han blir äldre skulle bli en rolig syn ^^ Man ska la få se ut hur man vill inte någon som ska bestämma det!!
cawi 2009-09-07 13:26  
Har skolan antagit en policy om att man inte får spöka ut sig så skall den givetvis följas. Den intressanta frågan blir således framförallt vilken policy kring fotona som skolan kan och bör anta.

Är det okej att se ut som den här ungen så är det kanske okej att komma i spetsunderkläder, lucialinne eller iklädd rymddräkt? Eller är det bara vissa typer av utspökningar som är okej, och i så fall varför?
Lena Hansson 2009-09-07 13:36  
Om han inte fick bli fotograferad är jag lite förvånad att min egen klass fick godkänt i åttan. Kanske för att vi hade väldigt många personer som alla hade sin egen stil (nästintill lika 'udda' som denna) och klassföreståndare som helt och hållet accepterade detta gjorde att det inte kom på tal. Det är lättare att skicka hem en än sju eller fler...
Daniel Falk 2009-09-07 16:12  
Rätt vanligt med vuxna som inte har nån koll på subkulturer. Tycker inte att det här är värre än en kille som lämnar klistermärket kvar på sin keps och visar halva röven eller tjejer som sminkar sig med överdrivet mycket brunkräm.

Men men, toleransen för att som inte följer mainstreamkulturen är som vanligt låg. För det vet väl ALLA att ser man annorlunda och "hemsk" ut så är man det också?
PerFogelberg 2009-09-07 18:34  
Jag hade nog gjort likadant. Eftersom det fanns närvarande personal från skolan i rummet som tog beslutet är skolfotografen skuldfri. Jag skulle nog inte lita helt på källan Aftonbladet som gärna vill vinkla texten till något som säljer tidningar.
zanoii 2009-09-08 00:41  
Jonas Åkesson: Usch. Ibland önskar man att det gick att stämma företagen för såna där dumheter, då skulle de genast få sluta med det.
kokkaffe 2009-09-08 14:27  
Jag kommer ihåg att när vi skulle ta foto i högstadiet gick de ut och sa "Man får inte klä ut sig eller dölja sitt ansikte eftersom fotokatalogen skall kunna användas vid identifiering. (av polis o dylikt vid brott)" Fast de sista var mer underförstått. Sen nyttjade fotografen även svart överstrykningspenna för att ta bort saker de inte tyckte var godkänt att ha med på fotot. Mycket underlig policy då de orsakade en hel de frånvaro vid fotograferingarna...så där var de mer straffregisterfoto än något annat.
KILLKINGLIFE 2009-09-12 00:27  
Daniel Falk, du har helt rätt! Väldigt många av de "vuxna" (om man nu kan kalla dem de) som skivigt är helt dumma i huvudet, de fattar ingenting och skriver kränkande nästintill rasistiska saker. Tex Anders Östberg, alltså vad f*n snackar du om egentligen? Varför ska man se ut som alla andra, får inte en kille som enligt mig ser helt "normal" ut, vara med på skolfoto så borde inte fjortisar med 10 lager brunkräm och och 5 kg helosansalva på läpparna vara de heller, de är för fasen ännu sjukare. Nej, jag blir bara så jä*la förbannad på sånt här, och ännu mer när människor utan kunskap kommenterar och tror att de kan något, de gör ni inte. Läs på innan ni skriver för F*n. Ursäkta men jag tål de bara inte. Hoppas att de är någon som förstår vad jag menar. Hur rasistiskt de är att särbehandla folk för deras utseende. Då borde inte slöja eller liknande vara tillåtet heller.

// Arg alternativ ungdom.

(ursäkta eventuella stavfel.)

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.