Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Porträtt av konstnären i transsexuell förvandling, Esse-Li Esselius
Utställning
På galleri Gallery Steinsland Berliner visar konstnären en serie polaroidfotografier med härstamning från sent 70- tal. Serien bär titeln Porträtt av konstnären i transsexuell förvandling och består av självporträtt som har manipulerats på olika vis under bildernas framkallningsprocess.
Läs mer...
Test: Panasonic Lumix GH7 – för filmaren och hybridfotografen
Fotosidan testar
Plus
Panasonic Lumix GH7 är en kamera som främst riktar sig till den som arbetar med rörlig bild. Med nyheter som fastdetekterande autofokus, möjlighet att spela in ProRes RAW internt och med stöd för 32-bitarsljud tillika en mängd olika videoupplösningar och bildhastigheter är GH7 ett attraktivt val för videoentusiasten.
Läs mer...
Ett liv i högdager, Hans Hammarskiöld
Utställning
För precis ett sekel sedan föddes Hans Hammarskiöld (1925–2012), en av Sveriges mest framstående fotografer som var verksam i sex decennier och gjorde stor internationell succé. Lagom till hundraårsdagen öppnar nu Hans Hammarskiöld – Ett liv i högdager på Fotografiska Stockholm.
Läs mer...
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Man ser väggen på ett alldeles nytt parkeringshus från porten på ett annat nybyggt hus. Samt lite asfalt och annan gatubeläggning. Allt är noga upplinjerat. I bildplanet finns en mängd stympade trianglar, några vassa trianglar samt en växling mellan släta gråa fält och mönstrade sådana. Snyggt men inte pråligt.
Det jag gissar fångade nominerarnas intresse i bilden var bakre delen av en mansperson som sysslar med något man inte ser. En okonventionell beskärning av personen ifråga. Och, som juryn brukar skriva, väcker nyfikenhet. Vad gör han? Hur ser han ut?
Fotografen har fått till en bild som sticker ut!
.... men visst är den väl lite kul och påpassligt tagen bilden med rumpan som ju verkligen sticker ut där i all geometrin.
Postmodernistisk eller inte men den stora frågan är väl bara vad han gör där bakom hörnet. Hjälper han inte bara sitt barnbarn att pinka eller ....?
Mycket väsen för nästan ingenting kan man tycka men verkligen kul att den väckt sådant intresse att det räckt till en så fin nominering. Det kan ju kanske bero på att bilden innehåller "en liten gåta" att undra över.
"I dagarna presenterades de nominerade fotograferna i 2019 års Sony World Photography Awards för kategorierna Youth och Open.
Bland de nominerade finns den svenske fotografen Jonas Dahlström som uppmärksammats för att ha tagit ett av världens bästa singelfoton under 2018. Tävlingen är en av världens största och mest prestigefyllda fototävlingar och prisar årligen de bästa fotografierna i flera kategorier och genrer.
Jonas Dahlström, Malmö, är nominerad för fotografiet "Norrköping" i tävlingskategorin Open Street Photography. Fotografiet är en svartvit gatubild från Norrköping från november 2018.
– Den är tagen på Mäster Påvels Gränd, en tvärgata från Västgötebacken, berättar Jonas Dahlström och tillägger att parkeringshuset heter Vårdtornet.
Dahlström som ställt ut några bilder på Arbetets museums dokumentärfotosalong var den här dagen i Norrköping för att hämta hem dem.
Han tittade in i gränden, såg fasaden, den kompakta väggen, och tyckte att den var spännande.
– Det jag fastnade för var linjerna och strukturerna.
Mannen på bilden råkade komma förbi just som Jonas Dahlström hade ställt sig i en port för att komponera bilden.
Vad hade du för kamera?
– Jag tog inte ens med mig min vanliga kamera, för det var så tråkigt väder, men jag hade en pocketkamera med mig, från 90-talet, med film, säger Jonas Dahlström.
En snabb situationsbild med en liten pocketkamera kan resultera i en sådan här tävlingsbild.
– Ja, precis, säger Jonas Dahlström.
– Jag skickade in den i sista minuten till tävlingen. Sedan hörde de av sig och berättade att jag hade blivit uttagen. Det var väldigt förvånande. Det var jag inte alls beredd på, för det är en sådan mikroskopisk chans att man får något genomslag där, då det är så många bidrag.
Dahlström är självlärd som fotograf och är baserad i Malmö där han jobbar i stålindustrin. Just nu arbetar han även på sin första fotobok som speglar individens roll i det modernistiska urbana landskapet.
– Jag har fotograferat så länge jag kan minnas och jag har alltid haft ett särskilt intresse för olika aspekter av stadslivet. Jag har märkt att helt vanliga platser kan bli förvånansvärt intressanta att utforska – inte bara från ett fotografiskt perspektiv.
Dahlströms framgång i tävlingen är särskilt uppseendeväckande med tanke på att tävlingen i år slog rekord med hela 326 997 tävlande bidrag från 195 olika länder."