Nyheter
Frilansfotografen Anders Östberg satt och fotograferade rallycrossbilar under SM-finalen i rallycross i Strängnäs. Med sitt teleobjektiv försökte han fånga bilar lite längre bort i kurvan. Helt plötsligt kom en bil och smällde in i räcket precis framför honom, och voltade över. Foto: Johan Lundgren
– Jag uppfattade inte att det var något på gång förrän väldigt sent, säger Anders Östberg.
Faran med teleobjektiv kan vara just det där att man släpper uppmärksamheten på vad som händer runtomkring en för att helt fokusera på vad som sker i sökaren. Vissa fotografer har en förmåga att titta i kameran samtidigt som de håller det andra ögat öppet och ser vad som händer i omgivningen, men långt ifrån alla.
– Jag har väldigt svårt att göra båda saker samtidigt. Det är en avvägning. Om man tittar för mycket på det som händer runtomkring missar man ju möjligheten att ta en bra bild, förklarar Anders Östberg.
Omskakad
Efter olyckan var han självklart lite skakis i benen, men inte mer än så. Både föraren och fotogaferna klarade sig utan fysiska skador. Föraren kunde slutföra loppet och Anders fortsatte att fotografera, även om det var bilderna på honom själv som blev de mest uppmärksammade.
I motorsportens värld är det ofta upp till fotograferna att själva ta ansvar för säkerheten. Det är ofta ganska fritt att välja vart man vill stå. Vid just denna tävling delades en banskiss ut till alla fotografer, där det fanns markerade områden som visade vart fotograferna inte fick vara. Platsen som Anders och några andra fotografer stod på var inte markerad. Men han vill ändå inte rikta någon kritik mot arrangören.
– Det är lite upp till en själv också. Man får ha lite fantasi, och tänka vad som kan hända på den specifika platsen. Ta lite ansvar.
Incidenter hör till vardagen
Men den här händelsen kommer inte stoppa Anders Östberg från att fortsätta fotografera motorsport. Lite incindenter verkar höra till vardagen som sportfotograf.
– Det är ganska farligt att fota hockey också, till exempel. En gång fick jag en puck i huvudet. Jag har också blivit nersprungen av en innebandyspelare. Men det gör nog inte lika ont som en bil i huvudet i och för sig, säger Anders och skrattar.
Anders hoppas att det här kan ge andra fotografer en tankeställare.
– Man ser ganska ofta fotografer som tar ganska stora risker. Som står för nära banan. Det kan det ju inte vara värt, säger han.
16 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Kanske en annan placering nästa gång.
Tur att det gick så bra.
Kanske nått som mer fångar upp bilen så att det inte går över, men fortfarande inte är hårt som berget skulle vara bra.
Mvh Thomas
Du är nog en av dom få som inte förstår att just det räcket räddade Anders liv!
Analysera bild ett och två, så kan du ju själv fantisera hur bild tre skulle sett ut utan räcke!
(Fundera, Pucko)
Tänka innan skriva, bara ett tips...
Jaja...
Bra artikel iallafall!
MVH /David.
En fotograf fick i alla fall bra bilder av händelsen.Många fotografer hade nog bara blivit häpna och glömt att exponera./Bosse
Du är också gullig!
Det ser ut som om det var mer tur än något annat som räddade Anders.
Utan räcket där hade han (eller någon annan) knappast ens stått i närheten.
Puss på dig!
Jag är ute på många bil/mc tävlingar varje år och på vissa tävlingar så får man gå precis var man vill medans det på vissa är mer reglerat men man kan se det ungefär såhär, ju större tävling desto friare får man gå. Roadracing SM, hårda, Pro Superbike, gå var du vill. Serien i MX, hårda, MX-VM, gå var du vill...
Det är dock ofta svårt att få tag i bra/duktiga funktionärer på mindre tävlingar. Jag har själv tävlat aktivt i supermoto, kört cross, kört mycket banköring etc. och jag anser mig vara ganska säker när jag står på vissa ställen i innerkurvor fast man står nära banan men funktionären vill likt förbaskat att man ska stå lite längre från banan men då spelar det ingen roll om det är inner eller ytterkurva. Man får ju tyvärr ofta de bästa bilderna när man kommer lite närmre (enl. mina erfarenheter).
Skönt att det gick bra för dig Anders iallafall! Räckena skyddar ofta bra sålänge inte bilen voltar över...
MVH
J
Att det skulle ha att göra med om man har fotografering som yrke (proffs) eller amatör ger jag inte så mycket för utan det har mer med erfarenhet och fantasi att göra. Har man sett hundratals olyckor med resp. motorfordon har man en bra erfarenhetsbank att hämta underlag för bedömning från. En som INTE sett har svårare att göra en god bedömning.
Just my 5 cent´s!
själv plåtar jagnästan uteslutande mx dels för där har jag mina kunder men också utövat denna sport hela livet och tror jag ser riskerna bättre.
jag var och plåtade bilracing på anderstorp och där kände jag min helt vilse, kändes som man skulle bli påkörd i depån när som helst.
Tur att det gick bra för både förare och fotograf :) Jag tycker Anders är grym på att fota motorsport och spec. folkrace :)
Jo, jag förstår dig och jag håller med! Saknar man erfarenhet ökar riskerna och visst jag har också sett fotografer, oavsett om de plåtar till privata albumet eller säljer, som bör ta sig en tankeställare eller två.
Som novis inom en sport är det väl å andra sidan inte svårare än att man frågar i första hand posteringspersonalen (jag brukar göra det oavsett om jag vet var jag får stå och var jag inte bör stå mest som en respektfull gest) eller helt enkelt pratar med de andra fotograferna. ELLER så följer man andra fotografers beteeende i förhoppning om att de har mer erafrenhet!
På vissa banor delas fotovästar ut utan koll, mer eller mindre i alla fall, på till vem och vilken erfarenhet de har (amatörfotografer enär proffs förmodligen nyttjar sitt pressleg eller motsv.) medan på andra banor är det svårare att få tillgång till banan och bra fotoplatser!
Och vis av erfarenheten kan man ju av bildserien konstatera att det inte är en bra plats att stå på.
Mvh!
// Niklas
Mvh!
// Niklas
Måste dock kommentera fotografen på 4:e bilden i bildspelet. En fotograf som bara vrider på huvudet när något händer och inte plåtar händelsen... riktigt kul fångat ;-)
Mattias