Annons
Artiklar > Elisabeth Ohlson Wallin får Hedeniuspris

Elisabeth Ohlson Wallin får Hedeniuspris

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin belönas med Förbundet Humanisternas Hedeniuspris för sina orädda berättelser mot religiösa dogmer och förtryck.

Förbundet Humanisternas "Hedeniuspris" instiftades år 2000 för att hedra minnet av Ingemar Hedenius, religionskritiker och professor i praktisk filosofi, men också för att uppmärksamma de personer som arbetar i hans anda.

Den 21 november 2009 belönades fotografen och SFF-medlemmen Elisabeth Ohlsson Wallin med ett Hedeniuspris med motiveringen:

"Med insikt, medkänsla och djupt engagemang har hon visat hur religionen påverkar vår vardag när människofientliga dogmer blir till okritiskt anammade sanningar. Hennes orädda berättelse har lämnat avtryck i sammanhang där ingen trodde att det var möjligt. Hon har tagit strid för minoritetsgrupper även när det stormat. Hennes kraftfulla visuella ställningstaganden har berört och bidragit till att förändra synen på förtryck, utanförskap och mänsklig frihet såväl i Sverige som internationellt".

Tidigare pristagare är: Per Kornhall (2008), P C Jersild (2007), Björn Ulvaeus (2006), Lena Andersson (2005), Barbro Westerholm (2004), Hans Alfredson (2003), Georg Klein (2002), Sholeh Irani (2001) och Dan Larhammar (2000).

Här kan du läsa mer om Hedeniuspriset.

Publicerad 2009-11-25.

3 Kommentarer

pareli 2009-11-27 23:22  
Kaka möter maka.
Sveriges mest överskattade pekoralfotograf belönas av Sveriges enfaldigaste sammanslutning. Hurra!
joakim_hansson 2009-11-30 12:02  
Vet inte om det är typiskt för fotosidans medlemmar som Staffan undrar, men själv kan jag bara säga att jag absolut inte håller med om Pär Eliaesons kommentar. Tycker den är smått patetisk.

Jag tycker att det är jättebra att Elisabeth får detta pris och hon står sig väl i jämförelse med tidigare pristagare.
Ett stort grattis till Elisabeth Ohlson från min sida!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.