Annons
Artiklar > Oro för prisdumpande dansk bildbyrå

Oro för prisdumpande dansk bildbyrå

Foto: Jacob Bøtter, Wikimedia Commons

 

Den danska bildbyrån Byrd News som redan är verksam i Danmark vill etablera sig även i Sverige. Journalistförbundets tidning Journalisten rapporterar om oro för att detta skall leda till prisdumpning.

Byrd News har en egen mobil-app som de använder för att sälja och distribuera bilder till sina kunder där du bland annat hittar Danmarks Radio, danska TV2, Ekstrabladet och Lokalavisen. Enligt tidningen Journalisten har Byrd tagit kontakt med svenska fotografer som man hoppas ska leverera till dem. Men flera fotografer har reagerat över deras arvoden.

Det som erbjudits några av fotograferna är en fast ersättning per månad på 4 000 svenska kronor. Då skall fotografen leverera bilder och videor från 20 olika nyhetshändelser under månaden. Hälften av materialet måste bestå av videoklipp. Sedan får fotografen utöver den fasta ersättningen 700 kronor per såld bild och en bonus på 2 000 kronor om minst 25 bilder säljs under månaden.

Tidningen Journalisten har bland annat pratat med Putte Salminen, verksamhetsledare på Bildleverantörernas Förening, BLF, som menar att Byrds erbjudand till svenska pressfotografer ligger långt under standard.
– Folk måste fatta sina egna beslut, men jag skulle inte gå med där, säger Putte Salminen.

En fotograf som Journalisten pratat med kommenterar:
– Ett skambud. Den här sortens appföretag vill vi inte se här, det riskerar att dumpa priserna.

Olle Wilöf som är upphovsrättsjurist på Journalistförbundet menar att den här sortens tjänster blir allt vanligare.
– Det här är en typ av nästan konsumentorienterade appar som ibland riktar sig till privatpersoner som går på kändispartyn. De har blivit vanligare. Ska man sälja bilder på det här sättet ska man läsa avtalet noggrant och försäkra sig om att man får betalt, säger Olle Wilöf.

– Det är tänkbart att det danska företaget ser goda möjligheter att ta sig in på den svenska bildmarknaden som blivit nästan monopoliserat genom uppköp och därför stagnerat.

Byrd lanserades i Danmark för ett år sedan och har cirka 40 000 användare, de flesta är amatörer och entusiaster. Detta enligt Mikkel Westphal Stephensen, grundare av och marknadschef på Byrd News, för Journalisten.

– Vi levererar verifierat, certifierat innehåll till de största danska nyhetsmedierna, så att journalisterna enkelt, säkert och snabbt kan få tillgång till bilder och videor från aktuella händelser, säger Mikkel Westphal Stephensen.

– Vi har gått in i Sverige men håller fortfarande på att testa konceptet och försöker ta reda på hur vi ska locka professionella svenska fotografer. Därför har vi gått ut med en mängd olika erbjudanden, och de är utgångspunkter för förhandling, inte ultimatum.

Han anser att erbjudandet om 4 000 kronor och ytterligare 700 kronor per såld bild för ett icke-exklusivt avtal är ”ett fint frilansavtal”.

– Det kan bli över 20 000 kronor i månaden för ett deltidsarbete som frilans, säger Mikkel Westphal Stephensen.



Publicerad 2018-07-16.

27 Kommentarer

esbtse 2018-07-16 13:06  
Globaliseringens plågor drabbar nu dess största förespråkare Media eliten..
MattiasL 2018-07-16 13:28
Är fotografer ”elit” nu också?
Det låter lite som att du tror att alla som arbetar inom media har en och samma åsikt om frågor som globalisering.
Svar från Grevture 2018-07-16 13:50
Om man ser danska företags etablering i Sverige som ett uttryck för globalisering, då lever man i en rätt liten värld :-)

Mediabranschen har som många andra branscher hamnat i en massiv omvandling de senaste 20 åren. I grunden mest på grund av teknikutveckling i allmänhet och internet i alla dess former i synnerhet. Det här med appbaserad försäljning av nyhetsmaterial är mest ännu ett steg i en utveckling som pågått länge nu. Som i nästan all utveckling så drivs den ofta på av sådana som ser möjligheter att betala mindre för mer. Vilket föga förvånande väcker oro. Så funkar det i alla branscher.
PMD 2018-07-16 15:29
Det kallas strukturomvandling som är ett fult ord för vissa men vackert för andra.
Sten-Åke Sändh 2018-07-17 11:35
Allt handlar om lagen om kommunicerande kärl egentligen och om jämvikt. Det blir allt svårare att isolera marknader från varandra och det är faktiskt samma mekanismer vare sig det företaget ligger i Danmark eller något annat land. Om man som en del bildbyråer och tidningar kör Fotoware så är tillgång till en bildbyrås bilder bara en länkning av ett viruellt bibliotek och ett användaravtal bort.

Gårdagens floskel var "all business is local" idag finns mycket lägre trösklar än så. Numera verkar man ju inte ens längre bry sig om att översätta multisarnas globala reklam till svenska. Det är väl en indikator lika god som något annat.

Det är inte konstigt att en del fotografer nu lite yrvaket noterar en utvecklingen som länge påverkat de flesta och det beror nog mycket på att många levt i en lokal skyddad verkstad som främst jobbat mot den lokala svenska marknaden. Hade det inte varit så så hade denna sista rest av skråväsendet varit borta för länge sedan. Hårfrisörerna är de verkligt sista och de kommer överleva globaliseringen just därför att de är helt analoga och strikt verkar på en helt lokal marknad. De som vill undgå globaliseringen till varje pris får väl bli frisör istället.
Sten-Åke Sändh 2018-07-17 12:02
Det som avskaffat fotografernas lokala skyddade verkstad och som är på väg att utplåna fotografskrået är inte globaliseringen utan digitaliseringen. Det är ju den som fått alla att ta sina egna bilder med telefonerna istället för att uppsöka en fotograf.

Det är den som fått många tidningar att ta sina bilder från en allmänhet "som var där" istället för från någon professionell fotograf som inte var det utan som måste hem och packa först.
PerKr 2018-07-17 02:18  
20 nyhetshändelser per månad... Låter som ett heltidsjobb och lite till häromkring...
trax 2018-07-17 08:48  
I musikbranschen är detta koncept redan rätt utbrett. Epidemic sound är en svensk site som sålt in sin katalog till dom större TV produktionsbolagen i sverige. Samma här, anlita billig arbetskraft som skriver låtar och får betalt extremt lite per låt, får en engångssumma och inga royalties men Epidemic tar betalt per spelad sekund av kund. Klippare hatar Epidemic biblioteket pga dåligt utbud men inget att göra för Tv bolagen har fått en bra deal med Epidemic så nästan allt du hör som inte är kommersiell musik på TV är från Epidemic i svenska program.
Samma kommer hända här, utnyttja billig arbetskraft och casha in. Man borde jobba för fotografiet inte mot. 😊
esbtse 2018-07-17 12:27  
Första neddraging av fotografkåren kom runt 2000 och orsakades av digitalkamerornas införande. Jag mins att många yrkesfotografer började utbilda sig till Bildlärare. Jag läste en kurs i ateljé fotografering under denna tid och drog nytta av detta då vår lärare var ytterst kompetent. Några år efter detta drog tidningarna in yrkesfotografer och satte en kamera i handen på skrivande journalister vilket har varit en bildmässig katastrof. Företagen gjorde likadant och tog bort yrkesfotograferna. Jag kunde därför få nytta av ateljé fotograferings kursen då jag började fotograder produkter själv. Nu kommer ju kameror med inbyggt AI så denna trend kommer fortsätta ihop med globalisering som sänker ersättningarna till ett minimum.
Sten-Åke Sändh 2018-07-17 23:28
Fotografernas egen F-tidning hade en väldigt belysande artikel som med statistik visade vad som hände under de fem år mycket hände fram till 2012 om jag inte missminner.

Under de åren blev "fotograferna" dubbelt så många men pengarna i branschen var de samma, vilket ledde till en stark proletarisering. Samtidiigt fick alltfler stillbildskameror video och då började fler fuska i det yrket också. Tanken var väl inte fel då det fanns mer pengar i det tidigare men genom detta blev det ju ett negativt tryck på den marknaden också.

Sedan gnällde stillbildsfotografer på de som fuskade i deras yrke och filmfotograferna kunde gnälla på både dessa och alla andra också av samma skäl.
Sten-Åke Sändh 2018-07-17 23:31
Fotografernas egen F-tidning hade en väldigt belysande artikel som med statistik visade vad som hände under de fem år mycket hände fram till 2012 om jag inte missminner.

Under de åren blev "fotograferna" dubbelt så många men pengarna i branschen var de samma, vilket ledde till en stark proletarisering. Samtidiigt fick alltfler stillbildskameror video och då började fler fuska i det yrket också. Tanken var väl inte fel då det fanns mer pengar i det tidigare men genom detta blev det ju ett negativt tryck på den marknaden också.

Sedan gnällde stillbildsfotografer på de som fuskade i deras yrke och filmfotograferna kunde gnälla på både dessa och alla andra också av samma skäl. De flesta verkade inte utnyttja den globala möjligheten som faktiskt finns. En del som är bra affärsmän tjänar dock väldigt stora pengar på den marknaden.
esbtse 2018-07-19 13:15
Läste en fotokurs på Umeå Universitet för ett antal år sedan och en stor del av den kursen handlade om video och redigering av ljud och bild med gratisprogram från nätet. Jag tror Youtube har medfört att fler går över till video och även lär sig spela in bra ljud. Själv är jag fast i stillbild fortfarande men jag vill lära mig ta bättre ljud och video samt tala in texten själv. Dock är jag konstnärligt fast i stillbild och fortsätter med mina projekt i höst. Saknar en bättre kamera dock vilket jag nu sparar till och om inte mitt jobb också offras på globalistens altare..
PMD 2018-07-17 12:34  
"Globalisering" är inget nytt. Den har pågått i sekler, eller t.o.m. i millennier. Men den pågår förstås obönhörligt så fler och fler delar av världen får lättare att ha handelsförbindelser med varandra.

Generellt sett är det en bra sak eftersom det höjer den ekonomiska standarden för de allra flesta i världen. För ett fåtal blir det dåligt eftersom de behöver sadla om, men de har ju varit ordentligt priviligierade hittills så det är kanske bara rätt att de delar med sig lite av rikedomen till fattigare delar av världen.
snap01 2018-07-19 13:08  
20 uppdrag för 4000 kr fast i månaden? Om man räknar att händelsen inte alltid är exakt utanför dörren hemma så borde det minst vara 1 timme per uppdrag bara resa, sedan fototid kanske 1 timme. Kanske lite redigering oxå vad hamnar man på i tid då? Minst 50 timmar jobb.

Dela det på 4000 kr så blir det 80 kr. På det ska du betala sociala avgifter + löneskatt. Då landar du på typ 40 kr timmen. Det värsta är att det finns dårar som går med på det. Jag har aldrig förstått varför folk vill sälja bort sig själv gratis? Jag har aldrig hört någon snickare,målare,elektriker eller lärare som lägger sig under deras fackförbunds avtalade löner.
Fotografer har listor med priser på vad dom bör ta som lägst bara följa det så kommer aldrig sådana här oseriösa företag kunna lyckas.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar