Annons
Artiklar > Fotografer har svårt att få anställning

Fotografer har svårt att få anställning

En presentation som Arbetsförmedlingen gjort visar att fotografer är en av tre grupper som har svårast att få anställningen just nu. Men statistiken säger inte allt.

Det är ett överskott av både fotografer och journalister på arbetsmarknaden. Det visar en prognos som arbetsförmedlingen gjort för det kommande året. Det utbildas många samtidigt som de flesta större mediebolagen skär ner i sina budgetar. Nedskärningarna leder till att det sparas in på extrajobbare och frilansare, men även att fast anställda får sparken.

Anita Vahlberg på Journalistförbundet menar att siffrorna kan se olika ut beroende på vad man tittar på.

– Det kan mätas på olika sätt - anmälda på arbetsförmedlingen, de som får ersättning från A-kassan – och bägge är missvisande på så sätt att många journalister och fotografer varken är anmälda hos arbetsförmedlingen eller medlemmar i a-kassan, säger hon.

Hon tror ändå att siffrorna i prognosen kan stämma, och att arbetsmarknaden för fotografer och journalister ser dyster ut den närmaste framtiden.

Statistiken säger inget om hur det är att klara sig som frilans. Andra undersökningar visar att de flesta utbildade fotografer och journalister faktiskt har arbete inom sitt utbildningsområde. Det kan vara så att utvecklingen går mot allt högre andel frilansare.

Den tredje gruppen som har det svårt just nu är sjömatroser. Bäst möjlighet har de med en längre teknisk eller datainriktad utbildning, som till exempel IT-arkitekter.

– Är man journalist och dessutom tekniknörd har man hyfsade möjligheter att få jobb, säger Peter Nofors, analytiker på Arbetsförmedlingen Kultur Media i en artikel på Svensk Dagbladets nätsida, svd.se



Publicerad 2012-07-26.

17 Kommentarer

atotowi 2012-07-26 11:08  
Så oväntat...
Johan Marshall 2012-07-26 12:21  
Jag jobbar för studiefrämjandet, på den lokala korvkiosken,för kommunen och sen driver jag eget som fotograf. Knappt att det går runt med en hel familj att försörja, men mitt val av yrke gör mig lycklig och det kan ingen någonsin ta ifrån mig ;D
Morphen 2012-07-26 19:59
Man blir inte lyckligare av (mycket) pengar, men det underlättar om man har så man håller sin familj flytande..

Man måste ha fler ben att stå på, än bara som fotograf idag. Och det lär inte bli bättre med alla "läsarbilder" och att alla kan bli hyfsade "bildknäppare"..
TVS 2012-07-26 12:36  
Det här kallar jag för yrkesmässig Darwinism. De som är duktiga nog (inte bara som fotografer, utan också socialt) har inga problem med att få jobb, de andra får byta yrke (oroa dig inte, du kan fortfarande fotografera).
Hanx 2012-07-27 10:39
Riktigt så enkelt är det ju inte som att säga "är man duktig får man jobb", precis som att sitter man och väntar tillräckligt länge så ramlar jobben ner från himlen. Att vara egenföretagare och fotograf handlar ju till största del om att marknadsföra sig. Det tar ofta mer tid än själva fotograferandet gör. Åtminstone i en uppstart och några år framöver. Säga vad man vill om marknadsföring, men att som sagt enbart lita på sin "duktighet" som fotograf ger inte mycket utdelning.
Tveljus 2012-07-28 10:22
...det vill säga det är de rika från de övre samhällsskikten som lätt får jobb, och de fattigare som blir utan. Har man redan pengar kan man marknadsföra sig bättre, skaffa fler inflytelserika kontakter och kanske viktigast av allt: köpa dyr utrustning att vifta med framför kunderna!
Så det handlar väl inte riktigt om duktighet: de som redan har pengar har lättast att skaffa mer pengar. För övrigt: vill vi verkligen ha en arbetsmarknad som är "darwinistisk"; att vissa grupper blir utslagna och andra dominerar? Hade ju varit trevligare med inställningen att så många som möjligt ska få jobb. : )
xandx 2012-07-28 10:34
Fast det finns ett ordspråk som säger något i stil med "om du försöker tillfredsställa alla som missar du de flesta"
Mashavet 2012-07-26 12:53  
Tja... som matros som dessutom försöker fotografera och skriva lite så gör man ju en Beatles, d.v.s. ligger på de tre första platserna.
Chasid 2012-07-26 13:09  
Det var inte direkt oväntat. Jag tillhör tyvärr den gruppern som har svårt att få jobb. Men skam den som ger sig, nästa gång är det min tur att få ett jobb och jag har trots allt lyckat med det omöjliga ett par gånger :)
/Mikael Good
http://www.issuu.com/leviseur/docs/2_juni_2012_le_viseur_webb
Magnus Nyman 2012-07-26 13:10  
Men de kan ju alltid MMSa in sin bild.... Läsarbilder och gratisbilder har en lysande framtid.
xandx 2012-07-26 17:45
Så är det för alla "kulturarbetare" mer eller mindre. Idag kan vem som helst kalla sig fotograf, bara de har en kamera. Jag slet i mina unga år som assistent till div fotografer så jag vet att även på den tiden var det ingen dans på rosor. Det har alltid varit kärvt för fotografer att få jobb. Nu kom jag från reklam/mode branschen och där kommer man inte in om man inte känner någon eller gör ett fantastiskt jobb som blir uppmärksammat. Pressfotografer sägs upp till höger och vänster från div tidningar så ja fotografyrket är den nya taxibranschen där priser trissas ner och läsarbild är det nya. Det är baksidan av teknikutvecklingen.
skog1s 2012-07-26 18:36  
Men det är väl som i musikbranschen, levererar man inte och ligger i, blir det inget!
"Alla" är ju fotografer idag, men få levererar....
Mamaya 2012-07-26 20:17  
När jag ville bli fotograf för över 30 år sen fanns det väldigt få utbildningar. Men det fanns betydligt fler jobb för fotografer att få än nu. 2012 dräller det var medieutbildningar och fotoskolor men desto färre anställningar som alla vet. Märklig.
Det gick bra ändå trots att jag inte gick någon utbildning, jag blev yrkesfotograf. Man kanske kan säga att nu finns det jobb om man blir frilansfotograf, det där med fast anställning kan man nog glömma. Har man kontakter och ligger i går det att tjäna rätt så bra med pengar, dvs en rimlig lön. Det gäller att se möjligheterna och inte lägga ner alltför stor tankekraft på hindren. Attraktionslagen gör att jag kan dra till mig uppdrag som är roliga och bra betalda!
Magnus Lindberg 2012-07-26 20:39  
Har man inga visioner får man inga miljoner. Som fotograf gäller det att synas och visa framfötterna. Har man rätt inställning kan man gå långt som fotograf.
Sten-Åke Sändh 2012-07-27 08:18  
...men det är väl en väldig massa som "levererar" vad avnämarna vill ha bara att de inte har en traditionell fotografisk utbildning. Grejen är ju att allmänheten alltid "är på plats" vilket yrkesfotografer aldrig kan vara på samma sätt när man per definition alltid i princip är "tvåa på bollen".

Dessutom kan det ju också vara så att bilder som fotoentusiaster tagit i många fall är väl så bra som de proffsen tar. Skälet är ju också att kunskaper om avancerad efterbehandling, ingalunda bara är något som uteslutande proffsen besitter.

Entusiasterna har ju ofta också all tid i världen att sitta där och fila på sina bilder, vilket inte proffsen har om de ska kunna leva på sitt yrke.

Det där med att "gå långt" kan ju tolkas bokstavligt också, som en Golgata-vandring med CV i handen för att söka jobb.
Benganbus 2012-07-27 21:46  
Billgaste priset vinner! Både vad gäller varor och tjänster!
Se'n finns det alltid några som vill ha kvalitet, både på varor och tjänster, men dom är ofta för få för att det skall löna sig....
iSolen.se 2012-08-09 12:24
Ett problem är också bildbyråerna där man får högsta kvaliten till en bråkdel av priset för en inhyrd fotograf.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar