Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Barnfoto FAQ

Barnfoto FAQ

Vad gör en barnbild till en bra barnbild?
När jag bläddrar igenom barnfotopoolen ser man en blandning från rena nybörjarbilder till riktiga superbilder. Många bilder är anonyma porträtt av barnansikten. Vissa bättre och andra sämre. Källan till detta dokument är tråden Vad gör en barnbild till en bra barnbild?. Där kan du även ha synpunkter på vad du tycker gör en bra barnbild.

Backa!
Bilden ska verkligen ha något extra om det ska fungera med en ansiktsbild. Det kan t ex vara roliga ansiktsuttryck eller en finurlig blick. För mig finns det ofta inget intressant i en extrem närbild. Mitt råd är att backa. Det jag gillar bäst är när man får se lite mer miljö och sammanhang. Det ska gärna hända något i bilden för att den ska vara rolig att titta på.

Den inbyggda blixten
Den inbyggda blixten är ett otyg. Den har en förmåga att slå sönder det naturliga ljuset i en bild och ersätta det med ett onaturligt platt ljus. Har man en digitalkamera kan man många gånger höja ISO-känsligheten. Bilderna blir lite brusiga men det är många gånger bättre än att använda blixten. En av få gånger den inbyggda blixten gör nytta är när man fotograferar i starkt solljus. Då kan blixten lysa upp mörka skuggor.

Att använda blixt är en konst. Själv tycker jag det är svårt att fotografera med blixt.

Den inbyggda blixten är inte bara av ondo. Genom att använda den utomhus kan man lätta upp skuggor när kontrasterna är höga. Då gäller det även att minska lite på effekten. På de flesta systemkamerorna kan man använda sig av blixtkompensation. Jag brukar ställa ner effekten till mellan -1,5 och -2 steg.

Med en extern vridbar blixt får man ett kreativt verktyg. Så länge man inte riktar blixten rakt mot motivet så är den bra. Genom att låta blixtljuset studsa på en neutralfärgad vägg får man ett mjukt och behagligt ljus. Personligen är jag inte så förtjust i att studsa blixten i taket. Om ljuset kommer ovanifrån blir det gärna mörka skuggor i ansiktet. Speciellt i ögonen.

Bakgrunden
Många glömmer att se vad som är bakom motivet. Bakgrunden är lika viktig som motivet. Innan man går ner i barnets höjd kan man kolla in bakgrunden. En rörig bakgrund gör hela bilden orolig.

Svartvita bilder
Många gånger blir porträttbilder bättre i svartvitt. Genom att göra bilden i svartvitt flyttar man fokus från färgstarka kläder och bakgrund till ansiktet och ögonen.

Det finns olika metoder att göra detta. Vissa bättre än andra. Det enklaste sättet är att göra om bilden till gråskala. Min favoritmetod är att använda kommandot "Blanda kanaler" i photoshop. När man har gjort om bilden till svartvitt blir den ofta grå och kontrastlös. Då kan man använda kommandot "Kurvor" för att öka kontrasten i mellantonerna genom att lägga på en S-kurva.

Personligen tycker jag att färgen måste ha ett syfte i en bild för att få vara kvar. I många porträttbilder stör färgen mer än den gör nytta.

Har man däremot använt den inbyggda blixten är det svårt att göra bilden i svartvitt. Mycket därför att den inbyggda blixten förstör ljusets karaktär vilken är så viktig när man tar bort färgen i en bild. Använder man direkt blixtljus blir ansiktet jämngrått i svartvitt.

Vinkeln
Rakt uppifrån blir sällan bra. Kolla in motivet ur olika vinklar. Oftast är det bra att huka till motivets höjd.

Miljön och kompositionen
Är miljön runt motivet väldigt rörig, innehåller mycker distraherande element som kan stjäla blicken från det verkliga motivet så tycker jag korta skärpedjup är topp.
(Många bilder i barnpoolen är fotograferade i röriga miljöer där saker kan skära genom barnens huvuden mm.)
Att testa/tänka fram andra placeringar av motivet än centrerade kan vara bra.

Barnet tittar i kameran och ler
För mig är det inte ett måste att barnet stannar upp i sin aktivitet och tittar upp därför att fotografen påkallar uppmärksamhet. Många bra bilder blir det när man bara är en betraktare och inte avbryter leken eller det barnet håller på med.

Publicerad 2005-08-24.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar