Hallå där
Pinhole Day firades idag över hela världen. Vi träffade på Rickard Falk som var ute i vårsolen och motionerade sin hålkamera med ljusstyrka f/231.
Vad är det för kamera du har?
– Det är en ombyggd Agfa Clack. Objektivet är ersatt med en bit ölburk med ett minimalt hål i.
Rickard tar fram en liten handhållen ljusmätare av 50-talsmodell. Sen tar han fram en handskriven konverteringstabell och konstaterar:
– Tretton sekunder!
Han sätter kameran på ett bord, tar bort ett lock framför hålet och räknar till tretton. Sen på med locket igen.
Hur räknar du ut rätt exponering?
– Jag har räknat ut vad hålet motsvarar för bländare. Först mätte jag avståndet mellan hålet mellan film och hål för att få fram brännvidden. Sen mätte jag hålet genom att skanna det i min skanner och sedan mäta hålet i Photoshop. Det är bländare f/231, vilket ger enormt stort skärpedjup.
Är inte 13 sekunder jobbigt lång tid?
– Jag vill ha lång exponeringar för att fånga rörelser. Är det lite mulet blir exponeringen en halv minut. För att hålla exponeringstiderna så långa som möjligt har jag valt en lågkänslig film med ISO 50, Ilford Pan F. Vill man ha betydligt längre tider än så kan man använda fotopapper i en burk med ett litet hål i.
I fotoväskan har Rickard också Olympus Pen halvformatskamera och en Widelux panoramakamera.
Vad är det för fel på digitala teknik?
– Inget fel på digitala kameror, jag har själv en Nikon D7000. Men det är kul med analoga kameror och det blir en annan mjukhet med film.
När vi skiljs är Rickard på väg mot Slussen i Stockholm för att fånga rörelserna där.
– Jag har inget stativ, så jag får försöka hitta något att ställa kameran på.
Här kan du se några av Rickards bilder.
Läs mer om Pinhole Day här
8 Kommentarer
Logga in för att kommentera
byggde själv en hålkamera i sexan då vi hade nån temadag. En papplåda med hål i, blev riktigt bra bilder om man bara fick till allt
Men det skulle vara kul att testa om man bara kunde hitta en tillräckligt tunn nål. :)
Det gäller att hitta balansen mellan litet hål som ger bilden skärpa och stort hål för att undvika diffraktion. Som tur är finns det dom som räknat ut det där: hålets diameter ~ 1,9*roten ur(brännvidd * ljusets våglängd)