Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Mer premiumläsning
Test: Wacom Cintiq Pro 17 och Wacom Cintiq Pro 22 - ritskärmar med kvalitet – och höga priser
Fotosidan testar
Plus
För dig som intresserad av att förändra och kanske förbättra ditt arbetsflöde finns det numera ritskärmar med god prestanda. Cintiq Pro-serien är robusta pjäser som är trevliga att jobba med. Men smakar det så kostar det – och skärmarna är ännu inte i klass med de bästa.
Läs mer...
Bildkritik - tema Porträtt med proffskritik av Therese Asplund
Reportage
Plus
Med anledning av Therese Asplunds storslam på SM i Foto 2024 så publicerar vi här en intervju med Therese som publicerades i Fotosidan Magasin 2/2020. Therese Asplund är fotografen med erkänd känsla för det perfekta ljuset. Med Avesta som utgångspunkt jonglerar Therese kunduppdrag, workshops och ett internationellt ambassadörskap för blixttillverkaren Elinchrom på daglig basis. Dessutom tar hon sig alltid tid för egna kreativa fotoprojekt.
Läs mer...
Test: Fujifilm Fujinon XF 16-50mm F2,8-4,8 R LM WR - ett bra allroundobjektiv
Fotosidan testar
Plus
Fujifilm XF 16-50mm f/2,8-4,8 är en normalzoom utformad för att vara ett mångsidigt kitobjektiv för nyare Fujifilm-kameror med högupplösta sensorer. Det har en kompakt och lätt design, har intern zoom och är vädertätat. Objektivet har utmärkt skärpa och autofokusen är snabb och pålitlig.
Läs mer...
Test: Ramverk Pro Sling - smidig och praktisk
Fotosidan testar
Plus
Trenden med multifunktionella väskor håller i sig. Och visst är det smartare med modulära system som går att kombinera för allt från resa och fotografi till fritid och skola. Db Journey Ramverk Pro Sling är en smidig axelremsväska som blir en kameraväska på ett litet kick.
Läs mer...
37 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det är mycket bättre att säkerhetskopiera till externt anslutna diskar, en separat server och/eller en molntjänst.
Jag har huvudbiblioteket på en SSD ansluten direkt till datorn. Detta för att få maximal prestanda. Denna SSD säkerhetskopieras dagligen via ett program som heter CCC (Carbon Copy Cloner) till min NAS nere i källaren. Och varje natt säkerhetskopieras (via tjänsten CrashPlan) biblioteket till molnet.
Jag har mer eller mindre gett upp. Allt detta tjat om "billig lagringsmedia" spelar liksom ingen roll när det är för krångligt. Får skaffa något som är permanent kopplat till datorn som extern disk istället. Kanske går med NAS:en? Trist bara att man måste vara nätverkstekniker för att fatta hur det funkar.
Edit: Automagisk säkerhetskopiering har jag inte heller nånsin fått att funka. Ska det göras på natten så väcker inte mjukvaran datorn och inget händer. Att göra det medan man arbetar med datorn stjäl alldeles för mycket kräm. Så jag gör det manuellt "ibland". Det vill säga jättesällan.
Att ha sitt NAS öppet ut mot Internet är inget jag rekommenderar om man är rädd om sin data eller har väldigt bra koll på IT-säkerhet eller tror att NAS-tillverkarna är pålitliga.
För min del har det blivit att jag helt enkelt nästan aldrig kollar på gamla bilder, för det är för bökigt att komma åt dem. Och då hade jag egentligen lika gärna kunnat radera dem. Vad ska man ha ett arkiv till om det inte är lättillgängligt?
Vad är det för molntjänster som det går att ladda upp tiotals terabyte till och komma åt i ett nafs när man behöver, förresten? Blir ju lika bökigt det.
Det kan också bero på att du har ett långsamt LAN. Har du sladdnät eller WiFi? Vilken bandbredd?
Det kräver förstås manuell hantering, men det kan mina bilder vara värda. :)
Fördelen om du har ett bra NAS och ett bra nätverk är att du får högre kapacitet och du kan lättare komma åt din data från fler enheter. Ett NAS har också högre driftsäkerhet om man tar hand om dom.
Det skulle vara enormt mycket smidigare att bara ha den som en extern disk så att alla mjukvaror funkar och hittar filerna. Visserligen _går_ det att komma åt den (ibland) med till exempel Bridge, men det är rena slumpgeneratorn. Ibland ser det ut som att massa mappar bara har raderats, men kopplar man ner och upp igen så finns de kvar. Klart ostabilt.
Hur gör folk som använder till exempel Lightroom? Vad händer när/om man ska ha hela biblioteket på NAS:en istället? Det blir ju komplett värdelöst om det går långsamt liksom. Sen vill man ju dessutom kunna gå in och ändra i gamla efterbehandlingar. Funkar det ens över nätverk?
Jag borde verkligen göra nåt åt det här, men jag orkar bara inte. Det är så fruktansvärt tråkigt, jobbigt och totalt ointressant. Och det är jag nog inte ensam om att tycka. Jag vill köpa en produkt, koppla in den och så bara funkar det. Har noll komma noll intresse av att lära mig nätverk.
Först på senare tid jag fick till det efter perioder med en jäkla massa meckande med vetskap om att det SKA funka...frustrerande.
https://www.dustin.se/product/5010975789/ts-251a-2g
Antar att det menas "RAID är ingen backup" för ett NAS kan fungera utmärkt till Backup.
Sedan tycker jag mycket information om RAID saknas.
RAID 5 är väl det vanligaste för ett NAS och det nämns inte alls. Då man med RAiD 5 tappar en disk i kapacitet, men valfri disk kan gå sönder utan att någon data förloras.
Så har man fem 6TB diskar får man 24T på NASet och kan sova ganska gott då det sällan går sönder mer än en disk åt gången.
RAID 1 är för att öka hastigheten.
Att en NAS ger en god nattsömn är bara gammalt påhitt.
Hur klarade sig dom som skrev wannacry? They just ran somewhere.