Mer premiumläsning
Test: Panasonic Lumix GH7 – för filmaren och hybridfotografen
Fotosidan testar
Plus
Panasonic Lumix GH7 är en kamera som främst riktar sig till den som arbetar med rörlig bild. Med nyheter som fastdetekterande autofokus, möjlighet att spela in ProRes RAW internt och med stöd för 32-bitarsljud tillika en mängd olika videoupplösningar och bildhastigheter är GH7 ett attraktivt val för videoentusiasten.
Läs mer...
Guide: Kreativa landskap med tre klassiska tekniker
Bildbehandling
Plus
Det är lätt att fastna i samma spår när det gäller framkallning och bildbehandling av digitala bilder. Ett sätt att hitta något nytt är att ta inspiration från äldre, analoga tekniker. I den här artikeln leker vi med en klassisk Lith-framkallning och inspireras av infraröd fotografi för svartvitt och färg.
Läs mer...
2
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera
De senaste tre åren har det skett en hel del med AF-systemen och jag vet att åtminstone Sony och nu även Canon har AI-styrd smart AF som själv identifierar och låser på det som rör sig i en bild exv. en flygande fågel på en himmel. Moderna spegellösa oavsett tillverkare har vidare aktiva fokuspunkter över hela bildytan och inte som förr bara i ett band centralt i sökare. Manuella fokuspunkter behövs således inte längre för att fånga fågeln ut mot kanterna i bildytan om man nu vill det.
Redan i min nu tre år gamla A7III finns två "fokusområdesval" som är smarta och själva reagerar på rörelser i motivet och de är "Wide" och "Flexible spot". Det är de Sony rekommenderar att man använder ihop med AI-styrd AF, det finns ett antal andra möjliga val men de tillkom under en annan tid och har inte samma typ av egenskaper. Någon som använder exv. Canon R5 kan säkert fylla i lämpliga motsvarande "Fokusområden" som är relevanta för Canons nyaste R-modeller.
Nyare kameror än min har fått fler fokuspunkter men även den har drygt 693 och A1 har väl ca 756. Canon R5 har över 5000 och algoritmer särskilt framtagna för ögonfokus för fåglar har tillkommit i de allra senaste modellerna, vilket ytterligare förenklat fågelfoto.