ANNONS
Annons
Artiklar > TEST: Tretton kamerablixtar

TEST: Tretton kamerablixtar

Är det värt att satsa på en proffsblixt? Vågar jag satsa på icke-original? Det finns många frågor kring kamerablixtar. Här får du svar.

I testet har vi tittat på blixtarnas funktioner, hur de är konstruerade samt hur de presterar. Det finns flera riktigt bra proffsblixtar i testet som är fyllda med finesser – men de är stora och kostar en hel del. Vi hoppas att kunna ge dig en vägledning i ditt blixtval, så att du kan hitta en blixt som passar dina behov och din plånbok.

Vissa av blixtarna kan fjärrstyras av ljus- eller radioimpulser från en kamera eller sändare på kameran. En del blixtar kan även fungera som sändare och styra andra blixtar. Tack vare den nya trådlösa tekniken är det idag lättare än någonsin förr att sätta upp en liten tillfällig studio med 2-3 blixtar.

Den nya tekniken gör det också lättare att vara kreativ. Det går att montera blixtar på långa avstånd eller udda ställen. Blixtautomatiken gör att man lätt får till en korrekt exponering utan att ställa in något på vare sig kameran eller blixten. Men någon besparing behöver det inte vara att använda kamerablixtar istället för studioblixtar. Vill du ha två proffsblixtar från Canon och en radiosändare får du punga upp med femton tusen kronor.


SÅ HÄR HAR VI TESTAT

Uppladdningstid

Alla blixtar har fått nya batterier av samma märke. Sen har vi mätt uppladdningstiden på de tre kraftigaste effektlägena: full, halv och fjärdedels effekt. Med en ljusmätare har vi kontrollerat om exponeringen varierat mellan exponeringarna. Med uppladdningsbara batterier går det som regel att få snabbare uppladdningstid. Det kan skilja mellan olika märken.

Flera av toppmodellerna har möjlighet att ansluta ett externt batteripack vilket ger både kortare uppladdningstid och fler blixtar utan batteribyte. Externa batteripackar är ganska vanliga bland sport-, event- och kändisfotografer.

Utlysning

För att se hur jämnt ljus som blixtarna kan sprida har vi fotograferat med ett 16 millimetersobjektiv på en småbildskamera. Bildfilerna har korrigerats för objektivets egen vinjettering så att vi ser hur jämnt blixten lyser ut en vägg. På väggen placerade vi ut flera gråkort så vi kunde mäta utlysningen på flera punkter. Rummet har varit helt mörklagt.

Färgåtergivning

Inför testet antog vi att blixtarna skulle ha problem med skiftande färgtemperatur mellan hög och låg blixteffekt. Men alla deltagarna presterade så bra att vi inte redovisar de här mätningarna separat. Vi har bara gjort några noteringar under punkten Utlysning.

I faktarutorna uppger vi två ledtal, dels tillverkarens uppgivna värde (inom parentes), dels ett ledtal som konsekvent är baserat på att de lyser ut för 35 mm brännvidd på en småbildskamera. En del tillverkare uppger istället ledtalet när blixten lyser ut för en smalare bildvinkel vilket gör det svårare att jämföra olika blixtar.


Canon 320EX

En lite udda enhet som kombinerar blixt och videobelysning i samma enhet. Lämplig som slavblixt. Utlysning ner till 24 mm och har inbyggd fjärrkontroll för styrning av Canons kameror.

Utlysning Lyser ut upp till 24 mm, men ger då ett visst ljusbortfall utåt kanterna. Manuell zoomreflektor för 24 eller 50 mm.

Uppladdning Laddar mycket snabbt. Endast 3 sekunder till max effekt.

Omdöme: Mångsidig, lättanvänd men något dyr. Bra för den som filmar.

Betyg 3,8

Pris: 3
Batteri: 3
Hantering: 4
Kompatibilitet: 3
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+ Snabb uppladdning, videoljus,
fjärrkontroll
- Pris

Fakta

Ledtal vid iso 100: 24 (32)
Zoom: 24 mm/50 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Nej
Slav/Master: Ja/Nej
Storlek: 70x115x78 mm
Pris: 2 300 kronor
Vikt: 275 gram
Finns till: Canon


Canon 430EX II

Canons modell för hobbyfotografer. Den har de flesta funktioner man kan efterfråga. De nedsänkta knapparna är lite pilliga att hantera.

Utlysning Bra utlysning ner mot 18 mm, men något flammig ljusbild.

Uppladdning Tar 4 sekunder och är ovanligt tyst. Inget uttag för batteripack.

Omdöme Kompetent mellanklassblixt som inte gör någon besviken.

Betyg 4,2

Pris: 4
Batteri: 5
Hantering: 4
Kompatibilitet: 4
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+Snabb och tyst
- Inget batteripack

Fakta

Ledtal vid iso 100: 31 (43)
Zoom: 24-105 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Ja
Slav/Master: Ja/Nej
Storlek: 72x122x101 mm
Pris: 2 500 kronor
Vikt: 330 gram
Finns till: Canon


Canon 600EX-RT

Canons toppmodell är fylld med avancerade funktioner och är dessutom vädertätad. Du får lägga en stund på att sätta dig in i hur menysystemet är uppbyggt, men sen hittar du vad du söker.

Den har snabb uppladdningstid, särskilt med tanke på effekten. Canon har tagit efter Nikons färgfilter, men har valt att göra som i Nikons förra blixtgeneration: en universalhållare för gel-filter. Blixten lyser igenom filtren och vitbalanserar kameran efter färgen på filtret. Smart för den som vill kunna använda valfritt filter, men de sladdriga plastfiltren håller högst en månad för en pressfotograf. De skulle behöva färgade filter i hårdplast som Nikon numera har.

Inbyggd radiofjärrstyrning är ett stort plus. Systemet är pålitligt och enkelt att hantera. Även blixtsändaren är vädertätad. Den kan styra upp till 15 stycken 600EX-RT uppdelade på tre grupper. Om du har råd med så många.

Utlysning Bäst utlysning i testet. Vid 16 mm med vidvinkelskivan är ljusbilden jämn med litet bortfall mot kanterna.

Uppladdning Under 4 sekunder trots hög effekt.

Omdöme Rejäl proffsblixt som har allt. Den höga prislappen är motiverad, men drar ner betyget.

Betyg 4,4

Pris: 3
Batteri: 5
Hantering: 4
Kompatibilitet: 5
Ljusprestanda: 5

PLUS OCH MINUS

+ Inbyggd radiosändare. Vädertätad
- Högt pris

Fakta

Ledtal vid iso 100: 36 (60)
Zoom: 20-200 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Ja
Slav/Master: Ja/Ja
Storlek: 80x143x125 mm
Pris: 6 000 kronor
Vikt: 425 gram
Finns till: Canon


Metz 52 AF-1 Digital

Det här är en kraftfull blixt med snabb hantering. Den är tekniskt kompetent med trådlös sändar- och mottagarfunktion. Däremot saknar den synk-uttag för extern radiomottagare, vilket är ovanligt för en så här pass avancerad blixt. Det finns inte heller någon möjlighet att ansluta ett externt batteripack.

Utlysning Mycket jämn och fin utlysning ner till 24 mm. Med vidvinkelskivan ser det bra ut ner till 20 mm och även vid 16 mm är det helt acceptabelt.

Uppladdning Drygt 4 sekunder. Möjlighet att koppla till batteripack saknas.

Omdöme Kraftpaket med fina prestanda och pekskärm.

Betyg 3,8

Pris: 4
Batteri: 3
Hantering: 4
Kompatibilitet: 4
Ljusprestanda: 5

PLUS OCH MINUS

+ Jämn utlysning
- Saknar synk-kontakt

Fakta

Ledtal vid iso 100: 32 (52)
Zoom: 24-105 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Nej
Slav/Master: Ja/Ja
Storlek: 71x126x104 mm
Pris: 2 800 kronor
Vikt: 370 gram
Finns till: Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic, Pentax.


Metz 58 AF-2 Digital

En kraftfull blixt från en anrik blixttillverkare. Logiska menyer, men det kan bli lite mycket knappande fram och tillbaka. Den trådlösa funktionen fungerar bra.

En klassisk Metz-finess är en extra blixt som alltid lyser rakt fram. Blixten lyser upp de skuggor som kan uppstå under näsa och haka och i ögonhålor när man reflekterar blixten i taket. Extrablixtens inverkan på bilden kan regleras i tre steg.

Utlysning Har jämn och fin utlysning vid 24 mm. Med utlysningsskivan blir det jämt ljus ner till 20 mm. Vid 16 mm blir det lite ljusbortfall.

Uppladdning Tar 4 sekunder på max effekt. Externt batteripack kan anslutas.

Omdöme Metz flaggskepp är stark och ger jämn utlysning. Fyllnadsblixten är ett plus.

Betyg 4,2

Pris: 4
Batteri: 5
Hantering: 4
Kompatibilitet: 4
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+ Fyllnadsblixt
- Pris

Fakta

Ledtal vid iso 100: 32 (58)
Zoom: 24-105 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Ja
Slav/Master: Ja/Ja
Storlek: 71x148x100 mm
Pris: 3 500 kronor
Vikt: 363 gram
Finns till: Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic, Pentax.


Nikon SB-300

En fördel med Nikons minsta blixtar SB-300 och SB-400 är att de är så små att de hela tiden kan sitta på kameran. SB-300 är Nikons nyaste blixt. Syftet är att ge ett starkare ljus än den inbyggda blixten, exempelvis för upplättning av skuggor soliga dagar eller för snapshots när ljuset är svagt. Det här är inte blixtar som är tänkta för mer kreativ ljussättning. Blixten går att rikta i taket om man tar liggande bilder.

Det finns ingen trådlös funktion, men den går att använda med ttl-kabel om man vill hålla blixten löst i handen. Blixten använder AAA-batterier, så du kan inte använda samma sorts batterier som till de större blixtarna. Den låga höjden ger risk för röda ögon på lite längre avstånd.

Utlysning Klarar sig ner till 27 mm. Stor risk att ljuset skuggas med när kraftigare vidvinkelobjektiv används.

Uppladdning Snabb uppladdning.

Omdöme Bra upplättningsblixt eftersom blixten kan sitta på kameran hela tiden eller ryms i en ficka.

Betyg 3,0

Pris: 4
Batteri: 2
Hantering: 4
Kompatibilitet: 2
Ljusprestanda: 3

PLUS OCH MINUS

+ Kompakt
- Begränsade funktioner. AAA-batterier

Fakta

Ledtal vid iso 100: 18 (18)
Zoom: Nej
Vinklingsbar: Vertikalt 120 grader
Strömförsörjning: 2 st AAA-batterier
Extra batteripack: Nej
Slav/Master: Nej/Nej
Storlek: 58x66x63 mm
Pris: 1200 kronor
Vikt: 120 gram
Finns till: Nikon


Nikon SB-700

Nikons mellanmodell SB-700 levereras med rejäla plastfilter för att kunna ge blixtljuset samma färgtemperatur som det befintliga ljuset. Då går det att vitbalansera bort allt färgstick. Sådana här filter borde levereras med alla blixtar.

Reglagen sitter logiskt placerade och jag hittar snabbt alla de funktioner som jag behöver. För mer fininställning får jag leta mig in i menyerna och även det sker utan krångel.

SB-700 är en klar förbättring mot föregångaren SB-600. Den här blixten har de flesta funktioner man kan behöva. Vi noterar snabb uppladdning vid halv effekt. Full effekt kräver mer normala 4 sekunder.

Utlysning Klarar ner till 24 mm utan problem. Något ojämn utlysning från blixthuvudet.

Uppladdning Uppladdningen tar 4 sekunder vid full effekt.

Omdöme Användarvänlig och bra effekt. Vi saknar bara möjlighet att ansluta ett externt batteripack.

Betyg 3,8

Pris: 4
Batteri: 3
Hantering: 4
Kompatibilitet: 4
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+ Snabbjobbad
- Klarar inte externt batteripack

Fakta

Ledtal vid iso 100: 28 (28)
Zoom: 24-120 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Nej
Slav/Master: Ja/Ja
Storlek: 71x126x104 mm
Pris: 2 490 kronor
Vikt: 360 gram
Finns till: Nikon


Nikon SB-910

Precis som för SB-700 levereras SB-910 med rejäla plastfilter som kan matcha den befintliga belysningens färgtemperatur. Det går även att köpa ett mer omfattande paket med färgfilter. Det ingår även in liten bouncer som sprider ljuset i olika riktningar. Den är tänkt att riktas snett uppåt vid fotografering inomhus med vitt tak. Då får man ett mjukt ljus som sprider sig över en stor del av rummet och som inte ger fula skuggor i ögonhålor och under näsan.

SB-910 kostar en hel del, men blixten lever också upp till kraven på en proffsblixt. Blixten är exempelvis vädertätad, rejält kraftfull och laddar upp snabbt. Föregångaren SB-800 hade invecklade menyer. SB-910 är trots många funktioner betydligt enklare att hantera.

Utlysning Tappar något utåt kanterna vid 16 mm, men håller för övrigt en hög nivå. Mycket bra ner till strax under 20 mm.

Uppladdning Mycket snabb uppladdning under 4 sekunder. Möjlighet att ansluta batteripack finns.

Omdöme En proffsblixt som har allt man kan önska och mer därtill.

Betyg 4,4

Pris: 4
Batteri: 5
Hantering: 4
Kompatibilitet: 4
Ljusprestanda: 5

PLUS OCH MINUS

+ Vädertätad
- En aning komplexa menyer.

Fakta

Ledtal vid iso 100: 34 (34)
Zoom: 17-200 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Ja
Slav/Master: Ja/Ja
Storlek: 79x145x113 mm
Pris: 3 800 kronor
Vikt: 510 gram
Finns till: Nikon


Nissin Di466

Precis som Nissin Di600 är Di466 närmast löjligt lätt att använda. Sex manuella effektsteg och möjlighet till blixtkompensering i ttl-automatikläge. Blixthuvudet kan bara vridas vertikalt vilket blir begränsande för den som vill kunna växla mellan stående och liggande bilder, eller som vill kunna slå blixten i önskad vägg. Blixten är kort sagt till för att riktas rakt fram eller upp i taket när man tar liggande bilder.

Blixten kan utlösas av en annan blixt. Den kan alltså fungera som slavblixt för den som vill bygga ut sin blixtutrustning utan att det drar iväg i pris. Blixthuvudets begränsade rörlighet gör att vi enbart rekommenderar blixten som komplement till en annan blixt.

Utlysning Bra utlysning ner till 24 mm. Godkänt resultat ner till 20 mm brännvidd med vidvinkelskivan. Blixtens låga höjd gör att ett vidvinkelobjektiv kan riskera skugga blixtljuset vid extremt korta brännvidder.

Uppladdning Nästan 5 sekunders uppladdningstid.

Omdöme Genomgående bra. Lämplig som slavblixt.

Betyg 4,2

Pris: 4
Batteri: 5
Hantering: 4
Kompatibilitet: 4
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+ Priset
- Uppladdningstiden och inget batteripack. Enbart vertikal vinkling.

Fakta

Ledtal vid iso 100: 22 (33)
Zoom: 24-105 mm
Vinklingsbar: Vertikalt 90 grader
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Nej
Slav/Master: Ja/Nej
Storlek: 67x100x105 mm
Pris: 1 000 kronor
Vikt: 230 gram
Finns till: Canon, Nikon, Olympus, Panasonic


Nissin Di600

Det här är en enkel blixt med få finesser. Det gör hanteringen mycket enkel och säker. Det går att ställa in manuell effekt i sex steg. Blixtexponeringskompensation finns i halva steg. Den trådlösa styrningen har en del begränsningar för den som vill använda flera enheter. Något långsam uppladdning.

Utlysning Mycket jämn och fin utlysning ner till 24 mm. Med vidvinkelskivan är det jämn utlysning ner till 20 mm.

Uppladdning Drygt 5 sekunder på max effekt. Möjlighet att koppla till externt batteripack saknas.

Omdöme En enkel och prisvärd blixt.

Betyg 3,6

Pris: 4
Batteri: 3
Hantering: 4
Kompatibilitet: 3
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+ Jämn utlysning
- En aning långsam och begränsad.

Fakta

Ledtal vid iso 100: 22 (33)
Zoom: 24-105 mm
Vinklingsbar: Vertikalt 90 grader
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Nej
Slav/Master: Ja/Nej
Storlek: 67x100x105 mm
Pris: 1 000 kronor
Vikt: 230 gram
Finns till: Canon, Nikon, Sony



Nissin Di700

Blixten har smidiga reglage och enkla menyer. Med en funktionsknapp får vi fram sex olika menyalternativ och kan snabbt ställa om mellan läge och styrka med justeringsratten. De finns åtta effektsteg i manuellt läge. När ttl-automatik används går det att kompensera i halva steg.

Blixten har de flesta funktioner man kan önska sig och finns för Canon, Nikon och Sony. För den som använder flera blixtar och arbetar trådlöst är den snabba och smidiga inställningsmöjligheterna en fördel. Tyvärr går det inte att ställa utlysningen på zoomhuvudet manuellt. Blixten ställer automatiskt in mellan 24 och 200 millimeters zoom. Vidvinkelskivan kunde ha varit mer effektiv i sin ljusspridning. Något lång uppladdningstid.

Utlysning Bra vid 24 mm, men kunde lyst ut bättre med vidvinkelskivan. Något ojämn belysning i centrum av bildytan

Uppladdning Uppemot 5 sekunder på max effekt, men det är bra med kräm i blixten. Möjligt att ansluta externt batteripack.

Omdöme Mångsidig blixt med enkel hantering.

Betyg 4,0

Pris: 4
Batteri: 4
Hantering: 5
Kompatibilitet: 3
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+ Snabbjobbad
- Uppladdning

Fakta

Ledtal vid iso 100: 35 (48)
Zoom: 24-200 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Ja
Slav/Master: Ja/Nej
Storlek: 75x140x115 mm
Pris: 1 800 kronor
Vikt: 350 gram
Finns till: Canon, Nikon, Sony


Nissin Di866

Nissins menyer är logiska och användarvänliga. Di866 är mer avancerad än andra Nissin-modeller. Den har bland annat möjlighet att ställa in exponeringskompensation i tredjedels steg. Den manuella effekten är ställbar i styrkorna 1/1, 1/2 och så vidare hela vägen ned till 1/128. Den har på samma sätt som Metz en extra blixt för upplättning av skuggor när huvudljuset reflekteras i taket.

Utlysning Mycket bra utlysning ner till 24 mm. Bra ner till 18 mm med vidvinkelskivan.

Uppladdning Drygt 4 sekunder med full effekt. Möjlighet att ansluta batteripack finns.

Omdöme Ett prisvärt alternativ till Nikons och Canons dyrare modeller.

Betyg 4,0

Pris: 4
Batteri: 4
Hantering: 4
Kompatibilitet: 4
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+ Pris
- Uppladdningstiden

Fakta

Ledtal vid iso 100: 40 (60)
Zoom: 24-105 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Ja
Slav/Master: Ja/Ja
Storlek: 75x140x115 mm
Pris: 2 390 kronor
Vikt: 375 gram
Finns till: Canon, Nikon, Sony


Phottix Mitros+

Den största blixten i testet och en som är fylld med finesser, bland annat inbyggd radiosynk. Phottix Mitros+ är tänkt som ett alternativ till Canons och Nikons proffsblixtar. Menyerna kan upplevas som lite knepiga. Den har de finesser som man förväntar sig av en toppmodell. Använder telepropp istället för pc-kontakt för synkning med sladd eller extern radiomottagare vilket gör att kontakten sitter fast bättre.

Utlysning En ganska intensiv kärna i mitten, men sedan lyser den ut på ett fint sätt rakt ut mot 16 mm brännvidd.

Uppladdning Under 4 sekunders uppladdning. Mycket snabb på halv effekt. Du kan ansluta externt batteripack.

Omdöme Prisvärd för den som vill ha en blixt med avancerande funktioner.

Betyg 4,4

Pris: 4
Batteri: 5
Hantering: 4
Kompatibilitet: 5
Ljusprestanda: 4

PLUS OCH MINUS

+ Inbyggd radiosynk. Kraftfull
- Högt pris

Fakta

Ledtal vid iso 100: ingen uppgift (58)
Zoom: 24-105 mm
Vinklingsbar: Horisontellt och vertikalt
Strömförsörjning: 4 st AA-batterier
Extra batteripack: Ja
Slav/Master: Ja/Ja
Storlek: 78x203x59 mm
Pris: 4 000 kronor
Vikt: 427 gram
Finns till: Canon, Nikon, Sony/Minolta



Publicerad 2014-04-06.

32 Kommentarer

Altari 2014-04-06 22:44  
Ni borde testat denna! http://kaffebrus.com/v850-kit-kamerablixt-2392.html

egna litiumbatteri
Mädel 2014-04-07 07:36  
Varför har ni inte testat någon Sonyblixt?
Jag tycker ni borde uppmärksamma Sony betydligt mer än vad ni gör.
Det finna faktiskt fler märken än bara Canon och Nikon!

/Martin
froderberg 2014-04-07 07:56
I det här testet har vi prioriterar tredjepartstillverkare.
Michael Johansson 2014-04-07 10:55
Inte visste jag att Canon och Nikon är tredjepartstillverkare. Men man lär så länge man lever.
vaktis100 2014-04-07 07:44  
Hur kan ni med berått mod bara skita i Sonys blixtar,,,, det finn fler kameramärke än Canikon.
froderberg 2014-04-07 07:55
I det här testet har vi prioriterar tredjepartstillverkare.
Khalad 2014-04-07 07:52  
Börjar också tröttna på den ensidiga fokuseringen på canon o nikon. Samma sak i testerna på bra objektiv. Just Sony håller man medvetet undan i nästan alla sammanhang med kryptiska förklaringar att sony inte lånar ut sina prylar. Gissar att man inte bemödat sig om att skaffa bra kontakter med sony, som kanske vet att man eg bara är intresserade att framhålla canikon
froderberg 2014-04-07 07:57
Sony har skärpt sig, så nu ska det inte vara några problem. I detta test har vi prioriterat tredjepartstillverkare. Det blev ändå 13 blixtar.
Valltomta 2014-04-07 08:04  
Ni måste tro att vi med Sony-kameror är snilleBLIXTAR och LJUShuvuden eftersom ni inte testar någon Sonyblixt :/
froderberg 2014-04-07 09:18
Ja, och samma sak gäller för Olympus, Panasonic, Fujifilm, Samsung, Pentax och Leica. Detta är först och främst ett test av tredjepartsblixtar.
Khalad 2014-04-07 16:52
Fast 6 från Canikon, dvs 46 %, i praktiken hälften!
Kjell Andersson 2014-04-07 09:33  
Som vanligt är även Pentax bortglömt
Det hade varit bra att veta vilka övriga kameror blixtarna passat till :(
froderberg 2014-04-07 09:39
Bra poäng, ska se om vi kan komplettera med info om vilka märken blixtarna passar till.
Valltomta 2014-04-08 10:28
Ja en matchningslista hade varit bra. Då hittar jag kanske t.o.m. någon till min Sony ;)
Lawson 2014-04-07 09:49  
Har ni provat någon av Yongnuo blixtarna? Det verkar vara en rätt populär blixt som jag mest hört gott om. Mycket ljus för pengarna och i mitt tycke välbyggda med bra kvalitetskänsla.

Micke.
froderberg 2014-04-07 10:07
Jag känner till dem, men kan på rak arm inte tala om varför de inte är med i testet. Det beror ibland på om de har en representant i Sverige eller inte.
azus 2014-04-07 14:53  
Det framgår lite dåligt om alla/vissa blixtar i detta test har TTL eller ej. Samt så hade det varit intressant att se hur bra tredjepartstillverkarnas TTL-blixtar klarar sig mot CaNikon motsvarigheter.
froderberg 2014-04-07 17:06
Med "Finns till" menar vi att de ger full TTL-automatik med de nämnda systemen.
TVS 2014-04-07 15:55  
Personligen så tycker jag att SB-910 är den enda som ger jämnt nog ljus för att vara riktigt användbar.
LasseGurra 2014-04-07 18:44  
År inte SB-900 föregångaren till SB-910?
froderberg 2014-04-07 19:29
Jo. SB-900 kunde överhettas och stängde då av sig. Nikon gjorde så att SB-910 tog ner farten så innan den blev överhettad.
ekfeldt 2014-04-07 18:58  
Riktigt bra med en test av mååånga blixtar.
Ska bli spännande att se denna bank av testade produkter växa!
Bra att folk som saknar sina märken berättar det
Annars kan det ju vara litevsvårt att veta. ;)
snap01 2014-04-07 19:51  
om sb 900 blev för varm stängde den av sig visserligen varnade den innan att den var på G att bli för varm men jag stängde av det i menyn o då får du ingen varning och den stänger inte av sig. Enligt folk hos Nikon så ska det inte vara några problem om man inte kör på full effekt konstant dom ska palla en del.
Tims 2014-04-11 21:18  
"Kompabilitet" är inget ord. Kompatibilitet heter det.

/BezzerW.
bikeman 2014-04-11 22:26
Det här är inget forum för ordpoliser, forumet handlar om foto. Du har missat något?
Tims 2014-04-11 22:57
Det är en artikel med stavfel. Jag har föreslagit rättning av artikeln för några dagar sedan. Hade det varit någon i kommentarsfätet som stavat fel hade jag struntat högakningsfullt i det. Jag vet mycket väl vad forumet är för något. Jag har varit här sedan dag 1, när jag bokstavligen blev utskrattad för att jag plåtade med en digitalkamera och fick svar att digitalt aldrig någonsin skulle slå igenom på entusiastsidan. Fokus skiftar. So to speak.
apersson850 2015-12-27 21:30
Det är ett skriftligt forum. I ett sådant är skrivandet viktigt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS