Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Mer premiumläsning
Test: Wacom Movink 13 - perfekt tillbehör på resa
Fotosidan testar
Plus
En pekskärm med trevliga specifikationer kan vara något för dig som ofta jobbar med bilder på resor och gör uppdrag utanför studion. Lätt att koppla in och använda, och fungerar dessutom som extraskärm till Android. Vi gillar Wacom Movink 13 skarpt men önskar att den hade ett lägre pris – eller fler inkluderade tillbehör.
Läs mer...
12 Kommentarer
Logga in för att kommentera
https://www.dropbox.com/s/vgq6u5c93v6du5o/Sk%C3%A4rmavbild%202021-10-23%20kl.%2017.49.30.png?dl=0
Det är faktiskt inte helt sant detta.
Även rolling shutterproblemen kan till viss del motverkas av den gyrostabilisering som Sony nu verkar skicka med i samtliga nya kameror och som genererar metadata som kan användas i den mjukvara som nu finns gratis tillgänglig för stabilisering av video vid efterbehandling. Så man borde inte glömma det helt i en sådan här recension som också bedömer videofilmkvaliteten. Allt slutar idag inte i kameran vare sig det gäller stillbild eller video och mycket av den möjliga tekniska bildkvaliteten både i stillbild och video är idag till mycket stor del beroende av vad som är möjligt att åstadkomma i efterbehandlingen.
Kamerasystemens ekosystem blir alltmer komplexa och det är i allt högre grad fristående mjukvaror som kräver ordentlig datorkraft som ger oss dessa möjligheter. Jag tror att vi behöver ändra fokus en hel del från den rent hårdvarucentrerade ansats vi alltför länge haft till mer av en helhetssyn där även mjukvarufaktorn ges en mer naturlig plats eftersom de färdiga bildresultaten i allt högre grad kommit att vila på vad som blivit möjligt att göra med både stillbild och bideo i efterbehandlingen.
1 "Det tysta tagningsläget är tyvärr rätt meningslöst då kameran lider av kraftig rolling shutter (rörelseförskjutning)."
Vid sidan av tidigare kommentar från mig så finns ytterligare en sak man kan ha nytta av "tysta läget", denna gång vid stillbild, med elektronisk slutare och det är vid reprofoto. Idén är ju densamma som med MLU (Mirror Lock Up) på gamla DSLR:er - d.v.s att minska skakningarna. Med "tysta läget" så slipper man ju slutarrasslet och de ev. skakningar det kan generera vid reprofoto.
2. Sedan var ju A7 IV en av de första Sony-kameror som stödde "trådlös tethering" till datorer. Den första RAW-konverterare stödde detta Sonys egen konverterare som i övrigt är förvånansvärt bra och till skillnad från DXO´s Photolab som tog 6 månader på sig att fixa en kameraprofil så mina filer kunde läsas in där så funkade IE från dag ett.
"Sony A7 IV har också fått fler och förbättrade möjligheter att skicka bilder. Tanken är att man en gång för alla kopplar upp kameran mot telefonen via blåtand och sedan aktiveras wifi när bilder ska föras över trådlöst. Kameran har inte bara wifi med 2,4 GHz utan även 5 GHz, vilket kan ge mer störningsfri och snabbare överföring på korta avstånd. För ännu säkrare bildöverföring går det att ansluta kameran med kabel via kameran USB-C-port, antingen med USB 3.2 eller med 10 Gbit Ethernet."
Så ett annat sammanhang trådlös bildöverföring funkar finfint med är just vid "tethering". Jag uppskattar att slippa dessa USB-kablar som ibland begränsar var jag kan ställa mitt reprostativ med kameran.
Jag som konsekvent annars aldrig är i menyträsket då jag konfigurerat mig bort från det sedan länge måste säga att Sony kanske kunde varit lite mer funktionsorienterat i sina menyer. det tog mig ett tag att få till detta eftersom min gamla konfiguration för USB-överföring spökade vid "paring" med datorn. Hade inte fixat det utan Capture Ones egen Sony-tethering dokumentation. Så skulle det ju faktiskt inte alls behöva vara. Det finns ju "interlock" mellan dessa två processer så när man byter från den ena till den andra borde systemet själv kunna nollställa dessa "interlock" men sånt är som bekant inte alltid Sonys starka sida.