Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Panasonic Lumix G9

Test: Panasonic Lumix G9

Plus

Lumix G9 är Panasonics toppmodell för stillbildsfoto och särskilt lämplig för actionbilder och fotografering i tuffa miljöer.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2018-03-28.

5 Kommentarer

mankepanke 2018-03-28 22:49  
Kan någon förklara för mig för det är något jag inte förstår?! Jag trodde att man på en m4/3-kamera kunde använda objektiv från samtliga objektiv tillverkade för formatet. Är det inte så? Hur kan det annars vara svårt att hitta jämförbara objektiv att testa autofokus med? Är det så att Olympus objektiv fungerar sämre ihop med Panasonics autofokus? Annars borde det väl gå att testa båda kamerorna med samma objektiv?
Svar från froderberg 2018-03-28 23:02
Du kan använda Olympus-objektiv på Panasonic och tvärt om, men tillverkarna har egna tekniker för att få snabbare kontinuerlig AF. Olympus har fasavkännande AF och Panasonic har istället en kontrastavkännande AF som med väldigt snabba linsrörelser. Inte heller bildstabiliseringen är helt kompatibel.

Jag har lagt till en mening i texten ovan för att göra det mer tydligt.
mankepanke 2018-03-28 23:05
Ok! Tack för svar!
Jacobssons 2018-03-29 01:20  
Hur stor är skillnaden i dynamiskt omfång och annan bildkvalitet (raw) när man jämför med, låt säga äldre G80 - eller nya GX9?
Svar från froderberg 2018-03-29 02:10
Ingen synbar skillnad. Det händer väldigt lite på den här fronten eftersom sensorerna redan för några år sedan nådde hög verkningsgrad. Det krävs en helt ny sensorteknik för att nå synbar förbättring.
The_Crow 2018-04-02 00:04  
Olympus OM-D E 1 Mark II delar väl samma sensor som G9?
När jag kollar Studio scen inne på DP preview o jämför dessa två, så upplever jag ändå G9 som lite brusigare.
Är det något som ni märkt av eller tänkt på?
Antar att det mer har med respektive kameras interna brushantering att göra än något annat?

Angående dess autofokus;
Man får väldigt olika åsikter ifrån recensenter angående vilken utav kamerorna som funkar bäst, framför allt i dåligt ljus?
Panasonic G9 har ju endast kontrastbaserad men får utav vissa bättre kritik, utav andra sämre än Olympus.
Vad anser ni som testat?

Jag står lite i valet och kvalet om jag ska ge mig in i MFT träsket.
Bollen lutar mest åt Olympus just nu, även om nu Panasonic kom och gjorde det lite svårare i o m bättre video, LCD på ovansidan och en trevligare sökare (har dock inte testat någon utav dem).
Svar från froderberg 2018-04-03 11:29
1. Eftersom kamerorna har samma sensoryta och och liknande sensorteknik blir brus och dynamiskt omfång mycket likt. När jag kollar på råfilerna på Dpreview tycker jag att de ser väldigt lika ut. Men vissa Olympus-bilder ser lite oskarpare ut med lite mindre brus, vilket kan tyda på någon form av brusreducering. Med tanke på att man ändå själv lägger på brusreducering vid råkonverteringen är jag övertygad om att de små eventuella skillnaderna försvinner. Tänkt också på att Dpreview visar en kraftig förstoring. Små skillnader vid stor förstoring och före brusreducering är skillnader som försvinner eller inte kommer att synas.

2. Generellt är kontrast-AF säkrare i mycket svagt ljus än fas-AF, så det kan ligga något i det du läst. Å andra sidan är det rätt krävande att få till motivföljande kontinuerlig fokusering med kontrast-AF. Vi har bara testat kamerorna var för sig och kan därför inte uttala oss om alla skillnader i autofokus. Vi hoppas kunna återkomma med en sida-vid-sida-jämförelse.
Simon Karlsson 2018-04-10 23:20
Som Olympus MKII och Panasonic ägare så är jag inte direkt besviken. Men MKII:an tarvar ändå att man lär sig hantera den och det kan ta lite tid. Väldigt mycket anpassningsmöjligheter och Panasonic tycker jag ligger lite bättre till vad gäller användarvänligheten. Får man dock in i "muskelminnet" var knapparna och reglagen sitter på MKII kan man göra väldigt mycket. I synnerhet om man har Zuiko-objektiv på med Fn-knappar.

Till syvende och sist är det dock små skillnader i den interna tekniken. Saker som personliga preferenser avseende reglage och ergonomi är nog viktigare utslagsfaktor då. Jag tycker att du ska gå och känna på sakerna.

Merläsning

ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto