ANNONS
Annons
Artiklar > TEST: Nikons nya 500 och 600 mm supertelen

TEST: Nikons nya 500 och 600 mm supertelen

Förr var 500/4 det självklara valet för naturfoto, den gamla 600/4 var tung att bära och klumpig att handhålla. Nu är frågan mer öppen: Den nya 600/4 är lika välbalanserad som 500/4 och kan handhållas. Nu är frågan snarare om 100 mm extra räckvidd är värt över 20 000 kronor extra. Foto: Martin Agfors.

 
Plus

Nikon fortsätter uppdatera sin supertelen, efter 800/5,6 och 400/2,8 har nu turen kommit till 500/4 och 600/4. Vi har tagit med bägge på promenader i skog och mark.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2015-12-19.

6 Kommentarer

Trollbacken 2015-12-21 17:38  
Bilderna tagna med de "nya supertelena" är ju inte skarpa!!!!
Lasse E
Svar från Grevture 2015-12-21 18:44
Jag lovar, bilderna är skarpa :-)

Sedan är tyvärr webbpublicering lite av ett oskärpefilter, det kan till exempel se lite olika ut beroende på vilken webbläsare du använder.
schaki 2015-12-22 17:40  
Roligt att Nikon tycks göra någonting rätt då de här objektiven är uppenbart bra och med god prestanda, välbalanserade och väger mindre än tidigare versioner.

Hur vore det att stödja det här med en semi-pro Nikon D400 ? Eller tänker Nikon fortsätta att sjabbla bort den marknadsdelen. Man undrar hur lång tid det tar innan Olympus eller Panasonic äntligen vaknar upp och inser potentialen för supertelen med 4/3 sensorn som annars laggar ett snäpp efter aps-c och inte minst FF.
Panasonic har åtm ett Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4-5.6 OIS och Olympus M.Zuiko ED 75-300mm 1:4.8-6.7 II
Dessa når dock int ända fram, jämför man med vad Canon oh Nikon erbjuder när det kommer till Telen.

Nikon är antagligen tacksamma att Canon också tycks ha gett upp på Pro aps-c dslrs. Då kan dem forsätta att hänvisa D300/s användare till D7200, vilket inte är samma sak som en riktig ersättare för D300/s även om den erbjuder vissa förbättringar som iso-prestanda.

Sedan har vi också Pentax och Samsung. När det gäller Pentax finns det ett stort frågetecken hurvida de kommer att fortsätta med deras professionella aps-c Dslrs eller inte, nu när de äntligen väntas lansera en dslr med FF inom de närmsta månaderna.
Det längsta tele som Pentax ser ut att ha är ett DA 560mm 5.6 samt zoomen 150-450mm 4.5-5.6 ocht ett 70-200 2.8 och några andra fasta tele-objektiv. Som väntat har dem lite att jobba på där jämfört med Nikon och Canon.

Vad Samsung och telen beträffar ligger de ännu relativt lågt och det är inte någon större överraskning då de inte har hållit på i så många år ännu. Två 2.8 har dem iaf. 300mm och ett 50-150mm. Potential finns där ändå då NX1 har visat sig vara en mycket väl presterande kamera. Det är dock högst osäkert hurvida Samsung kommer att hoppa på FF-tåget eller inte. Vad jag vet har dem fortfarande inte några objektiv som "täcker" en FF sensor och man kan nästan börja ana att Samsung kanske avser att hålla på enbart med Aps-c för eras NX-kameror.
Det är knappast är fy skam då det visar sig att inte minst deras egen sensor men aps-c överlag presterar tillräckligt väl.
Svar från Grevture 2015-12-22 17:47
"... Canon också tycks ha gett upp på Pro aps-c dslrs"

http://www.fotosidan.se/cldoc/test-canon-eos-7d-mark-ii.htm
schaki 2015-12-22 20:55
7D Mk II har funnits ute i lite mer än ett år man någon riktig Canon EOS-1D prestanda kan man väl knappast vänta sig har jag svårt att tro. Canon EOS-1D Mark IV tycks ha varit deras sista fullfjädrade pro Aps-c camera och lanserades 2009 liksom den första 7D.
Med tanke på hur lång tid det tog för dem att få fram 7D Mk II är det tveksamt om vi ens får se en Mk III. Kanske har dem då hunnit dumpa spegeln eller rentav bytt kamera-mount ala Olympus.
Det är en något beklämmande sitts som Canon delar med Nikon och Pentax. Att gå spegellöst är oundvikligt oavsett om de gör det med en ny eller den befintliga mounten då bl.a. pressfotografer kommer att behöva kunna ta videoklipp och ta kort samtidigt och där faller spegeln pladdask. Autofokus i Live-view med Dslrs har än så länge varit långsam åtm på Nikons kameror men helt klart har såväl Olympus som samsung lyckats där och troligtvis Panasonic också.
Svar från Grevture 2015-12-22 21:59
1D-serien hade fram till och med Mark IV aps-h-sensor, inte aps-c, och låg i en helt annan prisklass - samma som efterföljaren 1D X. Och 7D Mark II är på alla sätt en pro-aps-c-kamera. Att den är ett år gammal gör den ju inte precis uråldrig :-)

Jag stöter ofta på pressfotografer som filmar med Canon- och Nikon-kameror och spegeln verkar inte hindra dem ett dugg. Att ta videoklipp och stillbilder samtidigt är trots allt fortfarande ganska sällan intressant eftersom du arbetar så helt olika med stillbild och video. Det är möjligen inom sportfoto där det finns ett intresse, men där handlar det helt enkelt om att filma i 4k (eller mer) och sedan ta frames ur feeden i efterhand. Det finns liksom ingen anledning att krångla med att ta stillbilder och video parallellt när man har såpass hög upplösning i videofeeden.

Alla kameramärken har en beklämmande sits just nu eftersom kameramarknaden har krympt i flera år. Ser du till systemkameramarknaden (med eller utan speglar) så dominerar Canon och Nikon fortfarande kraftigt och totalt sett så är det nog knappast de två som är mest bekymrade över hur de ligger till.
froderberg 2015-12-26 12:01
Erik: "pressfotografer kommer att behöva kunna ta videoklipp och ta kort samtidigt och där faller spegeln pladdask."

Spegeln är inget hinder för att fotografera och filma samtidigt. Redan med Canon EOS-1D Mark IV och 5D Mark II går det att ta stillbilder under filmning, men det blir ett avbrott i filmen. Det finns andra kameror från andra märken som klarar både att filma och ta stillbilder samtidigt och det kommer antagligen också gå med Canons spegelreflexer framöver.
FlyerOne 2015-12-29 02:33
Erik skrev:
"Man undrar hur lång tid det tar innan Olympus eller Panasonic äntligen vaknar upp och inser potentialen för supertelen med 4/3 sensorn som annars laggar ett snäpp efter aps-c och inte minst FF."

Det handlar inte alls om att de ska "vakna upp". INGET spegellöst system tillhandahåller några supertelen. Ifall du studerar de funktionella skillnaderna mellan PDAF med separat AF-sensorplatta vs CDAF och PDAF On-chip så bör du kunna se orsaken. Av tekniska skäl är supertelen "tjockkamerornas" revir.

Nu kanske du protesterar och hänvisar till att Sonys spegellösa kameror är kapabla till att fokusera supertelen snabbt och geschwint med en LA-EA2 eller EA4-adapter. Jovisst, Sony har hittat en abrovinsch så som de för sed hava, för att lösa skenbart "omöjliga" problem. Dessa adaptrar konverterar deras spegellösa kameror till att bli SLT-kameror, vilket jag påstår är en tredje kategori av kameror utöver DSLR och "spegellösa". Dessa är "spegellösa" med en "spegel". :-)

Självfallet kan Olympus, Panasonic etc. köpa licens eller möjligtvis plagiera den lösningen på något sätt - i så fall kommer det förstås gå utmärkt att använda supertelen även med dessa.
FlyerOne 2015-12-29 02:42
Erik skrev:
"Det är dock högst osäkert hurvida Samsung kommer att hoppa på FF-tåget eller inte."

Det är dock tyvärr högst osäkert huruvida Samsung kommer att hoppa på något tåg överhuvudtaget - det kommer allt fler signaler som indikerar att Samsung kommer att hoppa av sin kameratillverkning helt och hållet. NX-systemet har gått med förlust under samtliga de fem år det har funnits.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning