Merläsning
Test: Fujifilm X-T50 - Kul och kompakt - men överflödig?
Fotosidan testar
Plus
Fujifilm X-T50 bygger på samma 40 megapixels X-Trans-sensor och processor som används i X-T5, X-H2 och X100VI. Det är helt rimligt att tillverkarna med tiden låter flaggskeppstekniken följa med till billigare eller nyare modeller inom samma system – men frågan är om Fujifilm verkligen behöver så många kameror i samma storleks- och prisklass?
Läs mer...
1
13 Kommentarer
Logga in för att kommentera
En annan sak som nämns är att detta inte är ett PRO objektiv. Vet inte om Nikon håller med om detta då den är märkt med ”S” som är nikons nya benämning av deras finaste serie.
Mvh
Oscar
/Oscar
"Använder du en råkonverterare som inte hämtar upp korrigeringsinformation från bildfilerna får du kraftig distorsion, i synnerhet vid 14 mm, och en rätt påtaglig vinjettering vid maxbländaren. Men kör du Nikons egen eller Adobes råkonvertering som automatiskt korrigerar detta så är både distorsion och vinjettering mycket måttliga och välkorrigerade."
Det här med digitala korrigeringar kommer vi se mer och mer av, alla tillverkare gör så numera eftersom det är ett smart och smidigt sätt att få bra prestanda utan att pris och vikt/storlek drar iväg kraftigt.
Nikon ser det här som ett proffsobjektiv, medan vi snarare betraktar det som ett entusiast-objektiv. Det skall ju komma en Z 14-24/2,8 framöver, det verkar i våra ögon vara den mer proffsinriktade vidvinkelzoomen. Det är samma mönster som att vi ser Z 24-70/4 som ett entusiastobjektiv och Z 24-70/2,8 som proffsvarianten.
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-provar/vi-provar-nikon-z50-och-de.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/nikon-z50-spegelfri-aps-c-modell.htm
Noct:en är för övrigt S, titta framtill eller ned mot fattningen.
Det Nikon själva skriver är som så ofta lite vagt och jag ser inte att de uttrycligen pratar om "Pro" eller "proffs". Några citat om S-objektiv från deras svenska sajt:
Först en rubrik
"En ny dimension inom optisk prestanda"
sedan en uppräkning av designmål hos S-objektiv, med bland annat hög upplösning, punktformiga ljuskällor (frånvaro av koma), bra oskärpa eller frånvaro av fokus-breathting.
Man skriver även, längre ned
"Förutom objektiven i S-serien erbjuder Nikon en mer prisvärd ingång till den ständigt växande NIKKOR Z-serien" när de beskriver objektiv som zoomarna till nya Z50.
Inte heller på Nikons USA-sajt skriver man uttryckligen att S-serien skulle vara riktad mot proffs, mer om höga prestanda ("NIKKOR quality at its absolute best.") och man kan ladda ned en PDF-broschyr om S-serien som inleds med följande
"The title of the S-Line is reserved only for NIKKOR Z lenses that have cleared newly established standards in design principles and quality control that are even stricter than Nikon’s conventional standards. The “S” can be read as representing words such as “Superior”, “Special” and “Sophisticated.”"
Så vad menar de egentligen?
Tja, min tolkning är att det helt enkelt syftar på objektiv som uppfyller ett antal hyfsat strikta kvalitetskriterier. Jag tror de handlar om att du som köpare skall veta vad du får när du köper ett S-objektiv. Alltså ungefär samma sak som Canon menar med sin L-märkning eller Sony med G Master (ofta förkortat GM). Ingen av dem säger något speciellt tydligt om att det är proffsobjektiv, bara att de uppfyller en rad högt ställda krav.
Vad vi på Fotosidan menar med "proffsobjektiv" är snarare objektiv som verkar vara designade just med yrkesfotografer i åtanke. Vilket ju inte enbart handlar om kvalitet, utan om kombinationer av prestanda som brukar upplevs som praktiska och brukar vara uppskattade bland yrkesfotografer - typexempel är ju objektiv som 24-70/2,8, 70-200/2,8 osv. Klassiska yrkesverktyg helt enkelt.
Allmänt:
Det kommer aldrig finns någon entydig definition av vilka objektiv som är proffsobjektiv eftersom det inte finns någon entydig definition vad ett "proffs" är. Det är ett sådant där praktiskt men aningen luddigt värdeomdöme som betyder lite olika saker för olika personer och beroende på sammanhang. Både din bästa kompis och Skatteverket kan kalla dig för "proffsig", men menar förmodligen lite olika saker ... :-)