Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Test: Canon Eos R3 - Fartvidunder med vaket öga

Test: Canon Eos R3 - Fartvidunder med vaket öga

Med fågelfotoläget hägrar hägrar. Eos R3 kan känna igen fåglar, människor och bilar – och när kameran skymtar ett öga sätts fokus på det. Det är imponerande hur litet och odistinkt ett öga kan vara och ändå kännas av. Bilddata: Råstasjön, Solna. Eos R3, RF 100-500 mm f/4,5-7,1  L IS USM, 1/800 sek, f/8, ISO 1 000.

 
Plus

Canon Eos R3 är den spegelfria efterträdaren till Eos-1D X Mark III och den digitala motsvarigheten till Eos 3 – ett teknikspäckat fartmonster som håller blicken på ditt öga.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-02-24.

9 Kommentarer

brutusostling 2022-02-24 12:56  
Tack för en läsvärd och informativ recension av en väldigt bra ny kamera. Fick själv hem R3 häromdagen, jag har ju kört mest Sony A1 senaste året. Nu kan jag använda dessa två kameror parallellt, det blir A1 för flygande fåglar framför allt, snabbheten hos den kamerans AF för fåglar är än så länge enastående.
Men nu kan jag verkligen köra mina ljusstarka canongluggar mer igen.
Till din recension kan jag tillägga att R3 var lätt att lära sig, i alla fall om man kört Canon tidigare; på mindre än ett par timmar behärskar man det mesta på den och man har hunnit ställa in de flesta av knapparna och reglagen för de snabbfunktioner man vill ha.
Autofokusen är oerhört säker på att hitta även ett i föhållande till bildytan litet öga hos ett djur eller en människa. Jag är imponerad. Och jag kan med ett knapptryck (som jag själv valt) snabbt gå från att den letar ett öga eller kropp till traditionell AF, mycket bra.
Vissa saker är enklare på R3:an än A1:an.
Håller kanske inte helt med dig om pixelmängden. A1:ans 45 megapixel är förvisso trevliga. Men för mig är 24 megapixel mer än tillräckligt, det räcker mer än väl för förstoringar på ett par meter. Färre pixlar ger i regel mindre brus på högre ISO-tal. Och ISO 16000 eller 20000 eller till och med mer är inget att vara rädd för på denna kamera.
Det ska bli ännu mer spännande att arbeta med båda systemen samtidigt, senaste halvåret har jag kört A1 parallellt med EOS 1DX Mark III, med en klar övervikt på Sony. Nu tror jag det blir betydligt mer Canon.
Efter att ha kört båda systemen parallellt sedan i höstas är det ganska lätt att byta mellan dem, har i vinter haft båda kamerorna monterade bredvid varandra mycket. Det som i början var besvärligt var att vrida zoomringen på canongluggarna åt fel" håll.
Svar från froderberg 2022-02-24 21:43
Hej Brutus!

Låter som en dyr affär att köra med dubbla system :)

"Färre pixlar ger i regel mindre brus på högre ISO-tal. "

Många säger så, men det visar sig sällan vara sant. Problemet är som regel är att många jämför bilder i 100 procents visning på skärmen. Då blir bilden med färre pixlar mindre förstorad, den visar en större yta. Bilden med fler pixlar visar en mindre del av motivet och har såldes större förstoring. Och den större förstoringen ger ju ett ökat intryck av brus.

Rent tekniskt är logiken att två lika stora sensor fångar lika mycket ljus.

Här är en mätning som visar likheten i brus mellan kameror med olika pixelmängd: https://www.dropbox.com/s/42n5r32or008u9p/Sk%C3%A4rmavbild%202022-02-24%20kl.%2021.19.02.png?dl=0

Vid vetenskaplig fotografering i extremt svagt ljus (som 0,0005 lux) med specialkameror som Canon ME20F-SH är dock ett undantag eftersom där måste man utnyttja minsta lilla marginal till maximum.
thommym 2022-02-25 14:30  
Vad skall man dra för slutsats av att R3 har en (1) kommentar men Z9 fick 40 kommentarer ganska snabbt?
Svar från froderberg 2022-02-25 14:54
Det är svårt att dra en slutsats. Ibland beror mängden av kommentarer på att någon brutit isen genom att skriva någon som väcker diskussion. Kanske är Z9 en kamera som många överväger att investera i medan R3 mer känns som en yrkeskamera som kan passera i väntan på R1.
Anders F. Eriksson 2022-02-25 19:03
Kanske är fler som är intresserad av Z9 för att den är bra på allt (tack vare pixelmängden som förstås också kan vara till nackdel). En del hade också nästan räknat ut Nikon innan Z9 visades ...
Svar från froderberg 2022-02-25 20:07
@Anders Ja det är det jag menade med att många väntar in R1 istället och der R3 som en mer nischad yrkeskamera.
Grevture 2022-02-26 11:42
Thommy: Ett väldigt enkelt skäl är nog att om nyheter eller tester om två lite likartade produkter publiceras hyfsat tätt inpå varandra så blir det mest kommentarer och diskussion om den av dem som råkar publiceras först.

Sedan bidrar det säkert att Z9 så att säga är en större nyhet för Nikon-intresserade än vad Eos R3 är för Canon-intresserade - de senare har ju haft modeller som Eos R5 och R6 att diskutera relativt nyligen medan Z9 är den första riktigt "stora" nyheten från Nikon på ett bra tag.
Gamle Svarten 2022-02-26 20:07
Inför testet av Nikon F9 skrevs en "förberedande artikel" där testaren frågade läsekretsen efter saker som de ville ha svar på.
Det tror jag påverkade så att det blev fler frågor och mer diskussion.
Synd att det förfarandet inte verkar bli "ny standard" för FotoSidans tester.
Grevture 2022-02-26 21:49
Lennart: Att ställa frågor funkar just när vi publicerar artiklar om ett pågående test - då kan läsare föreslå saker för oss att kolla upp eller testa. Nu är det bara ibland vi har lyxen att ha testgrejer såpass länge att vi hinner lägga ut en sådan artikel medan testet pågår.
Gamle Svarten 2022-02-28 18:43
Martin: Att låta läsarna ställa frågor inför ett kommande test går väl också alldeles utmärkt.
Sedan kommer svaren i samband med själva testet.
Testaren behöver väl inte ha tillgång till kameran för att ta emot frågor?
Eller. Menar du att det är som så, att precis när en kameratillverkare presenterar en ny modell, så får ni på FotoSidan ett exemplar i Eran hand, som Ni alldeles strax måste lämna tillbaka ???
Upy 2022-02-25 18:22  
Jag köpte R5:an begagnad för bättre autofokus och bättre knappar jämfört med min eos R-kamera. Och för möjligheten att croppa mer när jag t.ex. fotar fåglar eller trollsländor.

R3 verkar rikta sig mot sportfotografer. Ingen rolling shutter och snabb seriebildstagning. Men jag ser också en helhetslösning med det inbyggda vertikalgreppet, GPS och ett troligen förbättrat AF med ögonstyrning.
Svar från froderberg 2022-02-25 20:06
Jag tror nog att många naturfotografer väntar in en R1 med högre upplösning. En sådan blir ju väldigt allround. Funkar såväl till landskap som till flygande fågel. Och många behöver ju beskära sina fågelbilder ...

Canon Eos R3 är precis som Sony A9-serien mer nischad på nyheter och sport, men fungerar naturligtvis även bra till flygande fåglar med sin utmärkta AF.
Eos R5 är jättebra, men Eos R3 är ännu mer skräddarsydd för den som dagligen ska skicka bilder från fältet, videofilma och fånga snabbrörliga motiv.
kentajonsson 2022-03-01 12:45
Magnus Fröderberg >> Provade du att sända raw-filer trådlöst till ftp-server? Är sportfotograf och är nyfiken på hur snabb och stabil kameran är att sända bilder live med t ex 4G mobilt bredbandsrouter.
Svar från froderberg 2022-03-03 23:19
@Kenta Jag testade inte wifi-funktionen personligen, men sportfotografen Andreas Hillergren har gjort det och rapporterat sina erfarenheter. Han har 1D X Mark III, Eos R5 med wifi-grepp och Eos R3. Den senare är bäst hittills. Ta kontakt med honom om du har specifika frågor om wifi.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning