Fotosidan provar
Fotosidan fick chansen att prova Elinchroms nya batteriblixt ELB 1200. Trots sol från klarblå himmel orkade blixten ge mer ljus än solen, och även om vi använde kamerans snabbaste slutartider.
Vi tog oss ut till Sveriges studioblixtmetropol: Sundbyberg. Här huserar två av världens största studioblixtmärken. Svenska Profoto har sitt huvudkontor här och på andra sidan Bällstaån ligger Aifo som representerar Elinchrom i Sverige.
I ett industriområde, utanför Aifos lokaler, satte vi upp ett belysningstativ med ett så kallas HS-huvud. Blixthuvudet ger långa brinntider så att kameran hinner exponera under tiden blixten lyser. Det gör att alla mekaniska slutartider, upp till 1/8000s, kan användas.
Tekniken kallas Hi Sync och fungerar omvänt mot High Speed Synd (HSS) där flera svaga blixttändningar utlöses i snabb följd för att åstadkomma ett ljus som varar under hela exponeringen. Teknikerna löser problemet med att sensorn inte blottas helt under exponeringstider som är kortare än den ordinarie blixtsynktiden (vanligtvis 1/180s till 1/250s).
– Bägge teknikerna ger en ljusförlust, men ljusförlusten är mindre med Hi Sync än med HSS, säger Anders Edin på Aifo.
Hi Sync kräver alltså ett blixthuvud som ger lång brinntid, men det är inte optimalt i alla lägen. Anders Edin visar en bild på en surfare som rider på en våg en kväll då det är norrsken.
– En rörelse kan frysas med slutaren eller med blixtens brinntid. Med Hi Sync är det slutaren som fryser rörelsen. Vill man som i fallet med surfarna fotografera med en längre slutartid kan man istället byta till en blixt med kort brinntid.
Till ELB 1200 finns ett så kallat action-huvud som ger en brinntid på 1/8850s som kortast.
Bilddata: Canon Eos-1D X Mark II och ELB 1200 på full effekt. ISO 100, f/2,8, 1/4000s.
Att använda blixtar som ger starkare ljus än solen och på så sätt få en underexponerad bakgrund har varit populärt inom modefotografin under längre tid. Problemet har varit att kunna använda snabba slutartider så att det går att få ett kort skärpedjup.
Vi provade att fotografera en person i helfigur med full effekt (1200 Ws) så att ljuset från blixten blev starkare än solljuset. Det innebär att man kan skapa skuggor som går i motsatt riktning mot de skuggor som solen ger (se översta bilden). Det innebär också att det finns tillräckligt med kraft för att kunna använda olika ljusformare en solig dag.
Det tar en stund att ladda upp blixten vid full effekt, men trots all sin effekt och trots att ELB 1200 är batteridriven så är uppladdningstiden bara 1,7 sekunder.
– Vanligtvis vill man kanske bara lätta upp skuggorna eller så jobbar man inte i direkt solljus. Då räcker det med betydligt lägre effekt och då blir uppladdningstiderna så korta att man kan ta snabba bildserier, säger Anders Edin.
Elinchrom har länge varit populära bland actionfotografer. För att tillgodose deras stundtals extrema krav kan flera ELB 1200-aggregat seriekopplas för att få snabb serietagning med hög effekt. Denna teknik används bland annat för att skildra när skidåkare gör avancerade trick i luften.
Fotograferna i skidbacken kommer antagligen även gilla att ELB 1200 är vädertätad och att den väger hälften så mycket som föregångaren Ranger.
De föregående aggregaten har ett fast effektförhållande mellan de två uttagen. ELB 1200 går att ställa om med fördelningen 1:1 eller 2:1. I det senare läget får två anslutna blixthuvuden en skillnad på ett bländarsteg i effekt.
Vi frågar varför man inte kan få välja effekt för respektive uttag helt oberoende av varandra.
– Det går att göra och en del av våra konkurrenter har den lösningen. Men då måste aggregatet bestå av två helt separata blixtgeneratorer vilket blir dyrare. Vi märker att de flesta fotografer väljer att ha ett aggregat per blixthuvud för att slippa långa sladdar, säger Anders Forsslund på Aifo.
Elinchrom ELB börjar levereras under sommaren och då återkommer vi med ett riktigt test. Ett kit med generator, Hi Speed-blixthuvud, sändare, reflektor och rullväska kostar 35 625 kronor inklusive moms. Ett extra blixthuvud kostar 8 995 kronor.
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Har sedan tidigare en RX Speed AS vilken är suverän i studion, ja även ute men den är tung att bära med sig och inte riktigt redo för allt för mycket fukt.
Den blir kvar hemma men kompletterar gärna med nya SLB 1200 för att just kunna få 50/50 i studion som komplement när det någon gång behövs flera blixtar än 2( och vid behov av symmetrifördelning 50/50.)
Sen blir SLB 1200 (Hi Sync) perfekt i utomhusmiljö både till bröllop och framförallt action/sport med sin smidighet och kraft.
Bra också att den nu är vädertätad och framförallt lättare ;) .. min armar börjar bli långa nu efter RX med sin tunga kropp.
Ja bara att beställa och vänta in, åker och kikar på blixten för de är trevliga och mycket kompetenta på Aifo.