ANNONS
Annons
Artiklar > Bruno Ehrs har tagit årets Hedersporträtt

Bruno Ehrs har tagit årets Hedersporträtt

Lördag den 25 maj avtäcks årets hedersporträtt på Gripsholms slott. Det föreställer professorn och formgivaren Ingegerd Råman och är taget av fotografen Bruno Ehrs. Bilden blir nu en del av Statens porträttsamling.

Statens porträttsamling på Gripsholms slott, världens äldsta nationella porträttgalleri, grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum. Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal verk varav ett hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man - donerat av Gripsholmsföreningen. 

Ingegerd Råman är en av Sveriges mest tongivande formgivare. Det är framförallt som glasformgivare som Råman blivit internationellt berömd, knuten till Johansfors, Orrefors och Skruf. Det klara glaset har blivit något av hennes signum. Föremålens enkla former och sparsmakade färger har en avskalad självklarhet, som skvallrar om att Råman i sitt skapande utgår från funktionen, hur och i vilka sammanhang föremålen ska brukas.

Det grafiskt sparsmakade i japansk anda liksom glasets optiska egenskaper är drag som Bruno Ehrs fångat i sitt inkännande porträtt av Ingegerd Råman. Han började sin verksamhet som fotograf på Stockholms Stadsmuseum under den legendariske Lennart af Petersens. Sedan början av 1980-talet verkar han som frilans.

I samband med Stockholms 750-årsjubileum gjorde Ehrs en serie porträtt av kända stockholmare. En av dem var Carl XVI Gustaf. Av den anledningen har Ehrs även i fortsättningen anlitats av kungafamiljen för officiella porträtt och debuterade 2010 med förlagor till frimärken som avbildade det svenska kungaparet.

I sitt porträtt av Ingegerd Råman har Ehrs valt att begränsa koloritens register så att den drar åt det monokromt svart-vita, en hyllning av modellens egen sparsmakade estetik. 

Den 25 maj öppnar utställningen Porträtt under tio år som under sommaren visar ett urval av hedersporträtt. Tillsammans bildar de en kavalkad av svensk porträttkonst från 1840-talet och fram till vår egen tid. I utställningen finns exempel på allt från renodlat oljemåleri och teckningskonst till fotografiska porträtt och både kända och okända konstnärer finns representerade.



Publicerad 2019-05-09.

2 Kommentarer

Dan Mikael 2019-05-09 12:42  
Vilket fantastiskt bra porträtt och ljussättning.
PMD 2019-05-09 19:05  
Ett besök på Gripsholms slott rekommenderas verkligen! De flesta porträtten är förvisso inte fotografier men de går inte av för hackor ändå. :-)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.