Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
FotoböckerI samband med konstnärerna Joakim Brolin och Nils Olof Hedenskogs utställning på Fotografiska i Stockholm kommer nu konstboken "Creeping in Circles". Fotosidan har pratat med Joakim om fotoprojektet och bakgrunden till boken.
Bilderna i Creeping in Circles har kommit till i en undersökande process där duon har försökt kombinera måleri och fotografi på ett likvärdigt sätt. Till projektet har konstnärerna arbetat med ett mörkt rum och låtit ett antal människor krypa omkring med belysta ryggar. En stillbildskamera tio meter över golvet registrerar rörelserna upp emot 30 minuter - varv på varv kryper människorna omkring och tecknar därmed en cirkel på kamerans film.
Hallå där Joakim, hur väcktes idén till att göra den här boken?
- Idén om en bok har väl funnits med rätt länge när vi arbetat med utställningen Creeping in Circles. Från början var väl tanken mer som en enkel utställningskatalog, men när det blev klart att vi skulle ställa ut på Fotografiska ville vi göra en mer påkostad bok med hård pärm och bättre tryck. Formen på boken har växt fram i samarbete mellan mig, min kollega Nils Olof Hedenskog, Michelle Marie Roy (curator på Fotografiska) och Michael Björnlycke. Förutom våra bilder är det också två bra texter i boken, en av färgforskaren Pehr Sällström och en text av Michelle Marie Roy.
Vilken fotografisk teknik har ni arbetat med till projektet?
- Vi använder oss av analog teknik. Mellanformat och färgfilm. Och långa exponeringstider, ibland upp emot en halvtimme. Vi placerar kameran cirka tio meter över marken på en plats som har den rätta känslan. Kameran riktas nedåt, och där under kryper vi omkring i cirklar. Om jag kryper så går Hedenskog brevid och lyser på min rygg. Den färg jag har på jackan refelkteras upp mot kameran och när man krupit varv, på varv, då börjar det tecknas en cirkel på filmen i kameran. Oftast är vi 3-4 stycken som kryper. Som mest var det 40 personer som kröp samtidigt. Idén var ursprungligen att försöka hitta ett sätt att kombinera fotografi och måleri på något sorts likvärdigt sätt. Man kan säga att bilderna är målningar av ljus och vi har använt oss själva som penslar. Det märkliga är att vi fångar en bild som aldrig syns i verkligheten.
Hur känns det nu när projektet, boken och uställningen är klar. Blev det som ni hade tänkt er?
- Det är sällan någonting blir som man tänkt sig. Men jag måste säga, och det här känns ovant för mig, att bilderna som hänger på Fotografiska blev bättre än vad jag kunde tänka mig. Att det gick att göra dem i den storleken och i den lystern det hade jag inte trott. Det känns också bara att hålla en bok i sin hand, med de bilder man gjort. Det händer inte så ofta. Det känns lite högtidligt. Men vi har inte krupit för sista gången. Det är på så sätt inget avslutat projekt. Vi har så många fler idéer kring cirkeln och krypandet, att det här kommer vi att fortsätta med.
Lördagen den 12 februari klockan 14 arrangeras en boksignering på Hälsinglands museum. Joakim Brolin och Nils Olof Hedenskog kommer att presentera boken. Besökarna får även ta del av Daniel Burmans dokumentärfilm om projektet. Bokförsäljning till ett reducerat pris samt signering på plats.
Varför göra något enkelt när det kan göras krångligt? Jag kan tänka mig 50 enklare sätt att uppnå samma effekt - och då menar jag inte digitalt. Exempelvis hålla till inomhus... Är det så att vissa konstnärer tycker att lidande är ett nödvändigt moment i skapandeprocessen? I så fall är det ju viktigt att de inte får för bra betalt så lidandet riskerar försvinna...
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
3 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det här får mig osökt att tänka på det gamla ordspråket
”Man måste lära sig krypa innan man kan gå”