Fotobok
Fotosidan Akademi har kommit ut med två helt nya fotoböcker för den som vill lära sig mer om foto. "Fotoboksguiden – så skapar du fotobok och utställning" och "Produktfoto – skapa proffsiga studiobilder med enkla medel".
Tommy Arvidson driver sedan flera år bloggen Om fotoboken där han recenserar konstfotoböcker och lyfter fram fotoboksförfattare. Nu är Tommy aktuell med "Fotoboksguiden – så skapar du fotobok och utställning, för fotografer som själva eller på förlag vill ge ut en egen fotobok.
– Att ge ut sin egen bok är ett bra sätt att sätta punkt för ett fotoprojekt, säger Tommy Arvidson. Jag har fått frågan hur man ska göra för att ge ut sin bok många, många gånger, även av väl etablerade fotografer. Jag hoppas min bok ska hjälpa alla intresserade på traven.
I boken guidar Tommy den hugade fotoboksförfattaren genom hela processen, från ämnesval och bildurval, via förläggarkontakter och formgivning, till tryckerikontakter och marknadsföring. Boken visar ett stort antal exempel på framgångsrika fotoböcker från svenska fotografer, både nya och ur fotobokshistorien. Intervjuer med kända fotografer, förläggare, formgivare och utställningsproducenter, ger läsaren olika perspektiv på fotoboken som konstform.
– Det är lätt att bli smittad av Tommys fascination inför alla de fotografer som lägger ned ett enormt arbete för att ge uttryck för sina berättelser i ett omsorgsfullt urval bilder, säger Tobias Hagberg, förläggare på Fotosidan Akademi. Det gör att boken även fungerar som en introduktion till fotoboksvärlden för en bredare, fotointresserad publik.
En registerdel längst bak i boken hjälper läsaren att hitta alla de viktigaste förlagen, fotoboksfestivalerna, boklådorna, gallerierna, antikvariaten och utställningshallarna.
Cyrill Harnischmacher är studiofotograf och prisvinnande fotoboksförfattare från södra Tyskland. Den nya boken Produktfoto – skapa proffsiga studiobilder med enkla medel lär ut tips för den som vill tr proffsiga produktbilder med enkel utrustning, exempelvis för en webbshop eller kataloger.
– Vanliga kamerablixtar är billigare och bättre än fullvuxna studioblixtar för produktfoto. De flesta fotografer har redan en eller flera i sin fotoväska. Cyrill Harnischmacher visar hur man med enkla medel kan ta perfekta produktbilder med de grejer man redan har, till exempel för Blocket-annonser, säger Tobias Hagberg, förläggare på Fotosidan Akademi.
Med hjälp av tillbehör som ljusformare, reflektorer och trådlösa sändare, går det att sätta raffinerat ljus med enkla medel. I boken berättar författaren hur läsaren själv kan bygga upp sin ministudio från grunden, med ett vanlig skrivbord som arbetsyta.
Boken behandlar också bland annat hur man kan använda specialeffekter som rök och dimma i sina bilder, hur man kan kombinera bilder till fotomontage, hur man stajlar mat så att den blir aptitretande och vilka knep proffsen använder för att ta många produktbilder snabbt.
Böckerna säljs hos välsorterade bokhandlare, fotoboksspecialister, fler nätbokhandlare samt i Fotosidans webbshop.
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Själv måste jag vara väldigt hipp och okunnig eftersom jag också finner ordet hen praktiskt när jag inte vet om personen är man eller kvinna.
Tyvärr är jag inte lika duktig på att tolka ord. Hur ska jag tolka att du stavar begrepp med ä?
http://www.dn.se/kultur-noje/spraket/hen-med-i-ordlistan/
För övrigt kan jag ibland undra hur folk mår när man läser deras kommentarer.
Själv har jag inte läst böckerna, jag undviker därför att ha någon åsikt, ett tips för flera att följa tycker jag.
När det gäller hen var jag också kritisk, eller konservativ, men har insett att det onekligen förenklar skrivandet då man slipper det klumpiga förtydliganden han eller hon i tid och otid.
Min ton kanske kan uppfattas som lite onödigt hård mot de båda kritiska herrarna. Men jag tycker också att Thomas kanske själv borde tänka igenom hur han uttrycker sig, här hänger han på en massa förklenande epitet och sina egna fördomar på en människa som förmodligen lagt ned en hel del jobb och själ i sitt arbete. Om man går in på författarens blogg om fotoböcker så framträder ju en person som är mycket kunnig inom det område han skriver om. Dessutom har jag hört från andra, som jag vet är duktiga på detta med fotoböcker och fotografi, att boken är bra.
Jag tycker generellt att man bör försöka hålla en ton och saklighet i sina påståenden på nätet som framstår som lite mer civiliserad än hur det kanske låter efter åtta bärs med polarna på krogen.