Fotobok
I samband med utställningen "Att se världen – den fotograferande människan" har Tekniska museet publicerat en bok med titeln "Att se världen – svensk fotografi under 175 år". Här visas både bilder och utrustning.
På 1840-talet började fotografin spridas över världen. Då var det en dyr och svår teknik med få användare, jämfört med idag då det är lättillgängligt och finns i de flestas fickor i form av en telefon.
Med sina samlingarna som utgångspunkt gör Tekniska museet i denna bok nedslag i fotografins utveckling i Sverige under 175 år. Här visas en del av det som ingår i samlingarna, allt ifrån kameror och övrig utrustning till bilder från olika tider.
I utställningen visas några av de tekniska stegen i fotografins utveckling och områden där kameran använts som verktyg. Du kan också fotografera dig själv i en fotoateljé av modell 1890, se in i den mänskliga kroppen med hjälp av röntgen eller lära dig mer om de verktyg fotograf Lennart Nilsson använde för att utforska den mikroskopiska världen.
– Vi vill lyfta fotografi bortom motivet och visa på tekniken som förutsättning för vad som kan fotograferas, när, hur och av vem. Därför har vi skapat en utställning och bok om fotografins utveckling utifrån föremål som kameror och apparatur från våra samlingar, säger Emilie Sabel Intendent, Tekniska museet.
Flickor på fartyg poserande för två kvinnliga fotografer. Foto: Kronprinsessan Victora
Utställningen uppmärksammar inte minst fotografyrket som växte fram under 1800-talet och blev ett av medelklassens första legitima kvinnoyrke med fotoateljéer drivna av kvinnor i alla större städer och filialer på landsbygden. Bland de kvinnor som gick före och inspirerade fanns Drottning Victoria, då kronprinsessa, som kom att bli en skicklig amatörfotograf i stilen som idag benämns street photography.
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera
http://webshop.tekniskamuseet.se/
https://www.tekniskamuseet.se/upplev/utstallningar/att-se-varlden-den-fotograferande-manniskan/