Fotobok
Fredrik Schenholm är en av Sveriges främsta äventyrsfotografer. I månadsskiftet ger han ut en bok i ämnet.
Som 20-åring åkte Fredrik till S:t Anton i Österrike för att åka skidor. Efter tredje säsongen på plats insåg han att han fotograferade sina kompisars skidåkning mer än han åkte skidor själv.
Vid det tillfället bestämde Fredrik sig för att satsa på skidfotografering och flyttade till Chamonix i Frankrike. Han fick kontakt med duktiga skidåkare och karriären började långsamt att skapas.
Idag är han en av Sveriges främsta äventyrsfotografer. Han vill dela med sig av sina erfarenheter i en bok om just äventyrsfotografering.
Vem är du som fotograf?
Min största drivkraft inom fotograferingen är för tillfället att fånga äventyrare i annorlunda, oväntade och spektakulära miljöer, gärna bland norrsken, stormar eller varför inte ett vulkanutbrott. Naturen är världens vackraste och största studio och jag vill använda dess element så gott jag kan.
Jag fotograferar inte enbart skid/alpinist-bilder utan även cykling, vandring och andra kategorier inom äventyrsfotografering. Vinterfotografering (skidåkning, toppturer, vinterklättring med skidor) är dock min huvudnisch.
Hur livnär du dig endast på fotografering?
Fotograferingen blandas mellan uppdrag från företag till redaktionella fotojobb. Några av mina kunder är Bergans of Norway, Tierra, Outside (svenska som amerikanska), Brant, Göteborgs-Posten med flera. Dessutom anordnar jag föreläsningar och fotoworkshops. Mina bilder återfinns i tre bildbanker, bland annat National Geographics.
Vad är innehållet i din bok?
Denna bok följer mitt arbetsflöde i nio steg (kapitel). Bokens mål är att minska läsarens/fotografens turfaktor och ersätta det med kunskap. Det ska inte behövas 100 bilder för att få till en bra bild. Boken visar hur det går till att ta en äventyrsbild. Från att hitta rätt och inspirerande miljö till kompositionsidéer. Den går igenom kamerautrustningen och dess inställningar, tips hur man får bilderna skarpa och exponeringsteknik. Även tankar kring fotoögonblicket, bildbehandlingen samt vad man ska och inte ska göra vid bildförsäljning. Jag vill att boken ska inspirera folk att ta med kameran ut på sina äventyr.
Hur länge har du haft boken i tankarna?
Sedan 2010.
När bestämde du dig för att göra den?
Under hösten 2010 gjorde jag några föreläsningar om äventyrsfotografering. Det visade sig finnas ett stort intresse for detta. Då slog tanken om en bok mig. Efter någon månad hade jag, vad jag tyckte, en hållbar idé. Jag kontaktade förlaget (Calazo) för att se om dom var intresserade. I ett första skede försökte jag få ner mina tankar i ord men insåg att det gick helt galet. Jag anlitade journalisten Anders Wingqvist för skrivdelen istället.
Vad gör denna bok unik?
Boken visar konkret hur det går till när jag fotograferar och säljer äventyrsbilder, från början till slut. Inga konstigheter, och jag döljer inga hemligheter. Jag tycker det är otroligt viktigt att följa ett arbetsflöde för att minska oväntade misstag. I boken delar jag med mig från 10 års erfarenhet av äventyrsfotografering.
Hur ser din framtid ut?
Jag vill alltid utveckla mig själv som fotograf. Jag studerar gärna och mycket andra fotografers bilder och får idéer och inspiration därifrån. Mitt workshop-koncept Imventure är också under ständig utveckling.
I framtiden vill jag förverkliga mina drömmar och uppsatta mål. Den största drömmen för tillfället, är att fånga "drömbilden" där jag vill kombinera fotografering med skidåkning och vulkanutbrott. Målen handlar om att förverkliga de projekt som ligger nära i tiden, bland annat ett lokalt äventyrsprojekt i Göteborg. Jag ska även fortsätta att göra mina uppdragsgivare nöjda, det är en enorm drivkraft det med.
3 Kommentarer
Logga in för att kommentera