Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Digital insamling för framtiden

Digital insamling för framtiden

Visa bildspel
Foto: Eira Nordström Kjellström 
Foto: Anette Holmberg 
Foto: Carlos Escobar 
Foto: Eira Nordström Kjellström 
Foto: Hans Wångberg 
Foto: Hans Wångberg 
Foto: Malin Klasell 
Foto: Malin Klasell 

Det fotografiska kulturarvet riskerar att gå förlorat. Den digitala tekniken har blivit en tröskel i museernas insamling av bilder. Med projektet Samtidsbild vill Stockholms och Malmös länsmuseer komma över den tröskeln.

I dag får museerna fortfarande in bilder både på glasskiva, papper och dia. Det är bilder från främst 50-, 60- och 70-talet. Dagens fotografier kommer inte vara lika lätta att få tag på för framtiden. Filformat kanske ändras och teknik utvecklas. En stor risk är också att lagringsenheter som CD, USB och hårddiskar lätt blir förstörda om de blir repiga eller fuktiga. Då blir det ännu svårare att få fram filerna.

- Vi insåg för ett par år sedan att det behövs en insamling av digitalt material, säger Elisabeth Boogh på Stockholms läns museum.

Hon är projektledare för Samtidsbild i Stockholm. Det är ett projekt som drogs igång 2011 tillsammans med Malmö läns museum och är en studie i hur digitala foton bäst ska samlas in och arkiveras. 

Stockholmsdelen av Samtidsbild riktar sig till boende i Stockholms län. På Kulturarv Stockholms hemsida kan privatpersoner och proffsfotografer registrera sig och ladda upp egna bilder. Det går också att gilla andras bilder och skapa egna små samlingar.

- Vi tar emot alla digitalt födda bilder. Det som laddas upp går ut på sidan direkt. Vi kollar väldigt ofta så att inget olagligt laddas upp, och så att det bara är bilder som uppfyller kraven, säger Elisabeth.

Kraven är enkla. Bilden ska vara digitalt född, och följa svensk lag. Storlek och upplösning spelar ingen roll. Elisabeth ser gärna att samma fotografer laddar upp bilder vid många olika tillfällen.

- Målet är att få fotografer från olika delar av länet som laddar upp bilder ofta, så att det går att följa någon sorts vardag.

Varje månad har ett tema. Det är tänkt som ett tips till vad som kan laddas upp, men alla bilder är välkomna. I mars är temat Resvägar och i april blir det Arbete.

- Hur ser det ut där du jobbar? Människor jobbar på så olika ställen nu – hemma, caféer, kontor…

Elisabeth menar att det krävs mycket forskning om hur vi använder foto i dag. Direktdelning och bilder som kommentarer till händelser istället för att man skriver.

- Mekanismen bakom fotograferandet är väldigt intressant. Att se hur ungdomar bygger en identitet med hjälp av fotografering till exempel. En dröm vore att fånga en hel mms-konversation.


I Malmö
jobbar de mer med workshops och mer direkt kontakt med olika grupper i samhället – sådana som vanligtvis inte syns så mycket på museer. Grupperna träffas på museet och diskuterar fotografi. De ombeds sedan ta bilder i sin vardag.

- 2011 jobbade vi med 14 personer som jobbade på olika vårdboenden. De beslutade att fotografera i sitt yrke, och det blev ett väldigt intressant material om vardagen för äldre och sjuka på institutioner, säger Merja Diaz, fotograf och utställningsintendent på Malmö läns museum.

Malmö har ännu ingen portal där privatpersoner kan ladda upp egna bilder, som Stockholm, men den är under uppbyggnad. De jobbar mer med befintliga projekt. Bland annat håller de på att samla in bilder från elva-elva-elva, då hundratals Malmöbor dokumenterade sin stad under 24 timmar 11/11 2011.

- Vi har mycket på gång. Vi jobbar också tillsammans med ett projekt som heter Egna röster, egna bilder. Det är en grupp unga vuxna somalier som dokumenterar sina hem och sin vardag i Malmö. Sedan träffas vi och diskuterar bildspråk och fotografering, säger Merja Diaz.


Konferensen 
Bild för framtiden, som hålls 25-26 april i Stockholm, riktar sig främst till arkiv, bibliotek och museer. Amatör- och proffsfotografer intresserade av bland annat digital arkivering är också välkomna. Ett annat ämne som kommer tas upp är privatpersonens roll i bildjournalistiken. Ögonvittnesbildernas ökade antal i pressen kommer diskuteras.



Publicerad 2012-03-27.

5 Kommentarer

Karl2 2012-03-27 14:45  
Jpg är väl det enda superba formatet!
jelu1661 2012-03-27 15:16
Om syftet är att lagra bilddata i ett format som lätt kan förstås av generationer för vilka informationen om dagens bildformat gått förlorad (säg om 1000 år) så är ett enkelt okomprimerat format att föredra.
ronic 2012-03-28 01:29
jpg är väl det sämsta alternativet med tanke på att kompressionsalgoritmen är destruktiv.
syntax 2012-03-27 22:25  
Det framgår dessvärre inte hur de två länsmuseerna skall bära sig åt för att framtidsäkra materialet dom samlar in. Torde föreligga samma migrationsproblematik som för alla andra.
Johannes Frändås 2012-03-29 17:07  
DNG format eller RAW borde väl fungera?
Men hur är det med Copyright? Ger man upp den om man skickar in bilder? Vattenstämpel osv? Någon som vet vart man kan läsa mer om detta då det var intressant =)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar