Prylnytt
Canon Eos 7D Mark II får liknande autofokus som proffsmodellen Eos-1D X. Det tillsammans med 10 bilder per sekund gör 7D Mark II till en intressant kamera för sport- och fågelfotografer. Vi har provat kameran.
Canon Eos 7D Mark II har fler autofokuspunkter än 1D X, 65 mot 61. Större skillnad blir det om vi jämför antalet korsformade punkter. 1D X har 41 och 7D Mark II har 65. Mittpunkten är dubbelkorsformad vilket ger möjlighet att fokusera med objektivkombinationer med ljusstyrka f/8, exempelvis ett 500/4 med 2x telekonverter.
Ett nytt vred kring muliväljaren gör det enklare att byta autofokusmetod än för Eos-1D X och 5D Mark III. Autofokusen fungerar ner till EV -3, vilket ungefär motsvarar månsken.
Flimmer-optimering
Precis som 1D X kan autofokusen ta hjälp av färginformation från exponeringsmätaren för att följa ansikten eller exempelvis en idrottares tröja. Som första Eos-kamera är exponeringsmätaren i 7D Mark II inte bara känslig för normala färger, utan också för infrarött. Exponeringsmätaren är på 150 000 pixlar.
Exponeringsmätaren klarar dessutom att mäta pulserande ljus, som från lysrör. Kameran kan då analysera ljuset och exponera när ljuset är starkast och ger störst färgspektrum. Det ger bildserier med mer konstant exponering och färgtemperatur även i den typen av miljöer där resultatet annars kan resultera i mycketr efterarbete.
200 000 exponeringar
Möjligheten att ta bildserier med 10 bilder per sekund har krävt en nykonstruerad slutare. Den är testad för att hålla för minst 200 000 exponeringar. Precis som flera andra Eos-modeller finns tyst seriebildstagning.
Likt Eos 70D har 7D Mark II en bildsensor med 20,2 megapixel och Dual-pixel-AF. Ändå hävdar Canon att det rör sig om en nykonstruerad sensor med bättre lågljusegenskaper. Canon har höjt det ordinarie iso-omfånget från 12 800 till 16 000 jämfört med 70D. Max-iso har ökat från 25 600 till 51 200
Meny som hos 1D X och 5D Mark III
Finjustera Dual-pixel-AF
Dual-pixel-AF används vid live view- och video-läge och innebär att varje pixel är tvådelad. Genom att jämföra signalen från de båda halvorna kan man styra fokusen mot skärpepunkten. Jämfört med kontrastavkännande autofokus blir fokusrörelserna mer kontrollerade vilket ser snyggare ut vid videofilmning. För att få riktigt jämna fokusrörelser behövs objektiv med STM-motor.
Helt nytt är en möjlighet att finjustera själva fokusrörelserna med inställningar för hastighet och känslighet.
Videofunktionen har utvecklats och det går att ställa in bildfrekvenser mellan 24p och 60p. Via hdmi-kontakten kan en okomprimerad videosignal med 4:2:2-färg och ljud matas ut. För att kontakten inte ska lossna följer det med en hållare som skruvas fast i kameran. In- och utgångar för ljud finns.
Inbyggd gps - wifi med tillbehör
Likt Eos 6D har 7D Mark II inbyggd gps. Tyvärr finns ingen inbyggd wifi-funktion. Canon menar att inbyggd wifi inte skulle ge tillräcklig överföringsprestanda med tanke på hur snabb kameran är. Den som vill skicka över några enstaka bilder till sin smartfon eller surfplatta för att publicera på sociala medier kan använda Eye-fi:s sd-kort med wifi-chip.
Det går också att använda en extern wifi-enhet som skruvas fast under kameran och som fungerar som ett vertikalgrepp. Wifi-greppet Wft-E5 som lanserades till föregångaren 7D kan användas. Det kommer också en ny version av greppet kallat Wft-E5 II.
Ett vanligt batterigrepp finns naturligtvis också. Det kallas BG-E16. Till skillnad mot greppet till 7D har det nya greppet en multiväljare. Med 7D Mark II följer ett nytt batteri som heter LP-E6N. Det nya batteriet har bättre egenskaper i kyla, men även de gamla LP-E6-batterierna går att använda.
Kamerahuset väger 910 gram och börjar levereras i november. Det rekommenderade priset är satt till 17 800 kronor inklusive skatt.
Fotosidans första intryck
Canon Eos 7D Mark II har potential att bli en lyckad kamera för action- och naturfoto. Hög pixeltäthet, snabb serietagning och hög autofokusprecision efterlyses av många fågelfotografer. På pappret slår 7D Mark II den förra proffskameran Eos-1D Mark IV på de flesta punkter och skillnaden mot Eos-1D X handlar mest om sensorstorlek och pris.
Att Canon inte försett 7D Mark II med inbyggd wifi-funktion är ett minus. Att köpa sändaren Wft-E5 II eller använda Eye-fi-kort är inte optimalt för den som vill ladda över några enskilda bilder och publicera dem på Facebook eller Instagram.
Flimmer-funktionen kan vara guld värd i en del situationer om funktionen fungerar som utlovat. Och då kommer den sannolikt i efterträdarna till Eos-1D X och 5D Mark III.
7D Mark II är lägre prissatt än 7D var vid introduktionen (19 000 kronor). Samtidigt konkurrerar Sony med A77 II som är prissatt till 11 300 kronor och som säljs i paket med en f/2,8-zoom för en lägre summa än vad 7D Mark II kostar.
41 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det skulle faktiskt vara en användbar funktion vid natriumbelysning, och ibland skulle jag kunna tänka mig funktionens användbarhet vid glödljus i 16 2/3 Hz när jag vill fota i ett gammalt tåg.
Har haft ett par ggr där folk blivit lite förvånade när man frågar om de vill ha bilderna direkt, pluggar in kameran och säger - varsågod och välj =)
Vad gäller kameran så ser den riktigt, riktigt trevlig ut. Får bli rik och köpa en om 2-.3 år. Fast då finns säkert något annat spännande ute på marknaden redan =P
I teorin kam funktionen påverka serietagningshastighen en aning, men i praktiken bör det enligt Canon bli ganska försumbart.
Försöker också hitta mer info om batteriet, och hur det står sig i jämförelse med föregångarens. Jag drar lätt ut 1200+ bilder ur ett batteri på en session ute, här verkar det som om det är lite knapert med juicen i det nya.
Autofokusen verkar mycket lik 1D X, men jag vågar inte säga mer än så.
Det nya batteriet har bättre köldegenskaper. Vid 0 grader ska det vara påtaglig skillnad mot dagens. Canon anger enligt cipa-standard med 50 procent bilder tagna med blixt: 670 exponeringar vid 23 grader och 640 vid 0 grader.
Samtidigt verkar 7D med gamla batteriet klara sig ännu bättre:
Cirka 800 (vid 23 °C, AE 50 %, FE 50 %)
Cirka 750 (vid 0 °C, AE 50 %, FE 50 %)
Mark II verkar dra mer ström.
Ser fram emot en snar dissektion (=djuplodande artikel) av allt den klarar.
Räknade själv på strömåtgången innan, och fick det till ca 16%. Till stor del kan det säkert förklaras av att DIGIC6:orna och informationen från sensorn kräver lite mer. Och som du nämner - klart plus att gamla batterierna funkar. Man kan och bör ha en buffert med extra kort och batterier med sig - alltid attans snöpligt att tvingas sluta skjuta innan sessionen är slut.
/Stephan
Dessutom. Om du köper den på plats i NY. Så kommer ett tillägg på priset för s.k. "sales tax". Det är inte redovisat i priset på deras hemsida.
Sales tax har jag däremot missat totalt, den tänkte jag inte på.
Kan du säga något om lågdagerbruset är det någon förbättring?
http://www.cameraegg.org/canon-eos-7d-mark-ii-sample-images-movies/
/maria
/maria
Älskar min 7D och ser fram emot denna nya bekantskap!
/maria
/maria
Mvh /Johannes
Otroligt imponerande specs. Hur är HDMIn? Är signalen fortfarande komprimerad, eller har de nu, likt Nikon, okomprimerad signal?
Ännu gällande AF: Är det crop-sensorns storlek som möjliggör en såhär avancerad AF-sensor?
Jag tror inte Canon är blir stressad att komma ut med 1D X Mark II (eller vad den ska heta) för att de släppt 7D Mark II. Dels står sig 1D X väldigt bra på marknaden och dels är det mycket viktigare att få snurr på en volymprodukt som 7D Mark II än att skydda en pro-modell (som säljer förhållandevis lite) genom att undanhålla 7D Mark II funktioner. Canon har gjort så tidigare och det har straffat sig.
"Via hdmi-kontakten kan en okomprimerad videosignal med 4:2:2-färg och ljud matas ut."
Bildsensorns storlek påverkar inte hur avancerad autofokussensorn är. Men ju mindre bildsensorn är, desto större yta av bilden täcker autofokussensorn.
Gällande AF-funktionen: hade för mig att större bildsensor kräver större AF-sensor som i sin tur kräver mer processorkraft. Och sedan att ha alla AF-punkter korslagda skulle även öka processorkraven. Men tydligen hade jag fel.
Med t.ex. segproppen 85/1.2 II är det väldigt stor skillnad i af-prestanda på 1dx jämfört med 5d mk3.
Men samtidigt så har 1D x några funktioner som inte finns på 7D mkII.
1D x har två knappar (i dubbel uppsättning, ena uppsättning är på vertikalgreppet), på framsidan som är möjliga att "programmera" för olika funktioner.
1D x har även inbyggd port för Ethernet. Dvs "trådat" nätverk.
Bättre byggkvalité.
12 FPS mot 10.
En knapp som är dedikerad för att skrivskydda filer.
Samt möjligheten att lägga till "röstmemo" till en specifik bild.
(Där använder du samma knapp som för att skrivskydda filen).
Röstmemo kommer med allra största sannolikhet inte att finnas på 7D mkII.
(Det finns inte på 7D mkI. Och enligt en person inom Canons organisation är detta ett medvetet val för att få fler att köpa hus i 1D-serien).
"När påstod jag att de skulle lägga ner 1D-serien? Jag påstod att de har nästa generation på kommande."
Det påstod du inte, men det skulle ju vara alternativet. Antingen läggs serien ner eller så kommer det nya modeller. Troligen började arbetet med en efterträdare kort efter att 1D X släpptes. Och en del utveckling kan starta innan dess, exempelvis när det gäller att utveckla helt ny teknik.
"Gällande AF-funktionen: hade för mig att större bildsensor kräver större AF-sensor som i sin tur kräver mer processorkraft. Och sedan att ha alla AF-punkter korslagda skulle även öka processorkraven. Men tydligen hade jag fel. "
Det finns ett annat samband, med en större sensor är det mer angeläget med en stor autofokussensor. Sen finns det ju ett en större ekonomisk frihet att lägga in en dyr autofokussensor i en dyrare kamera. Problemet med att konstruera en stor autofokussensor är bland annat att bibehålla precisionen. En större af-sensor kan lättare påverkas av värme.
Processorkraven står givetvis i relation till komplexiteten, men också till vilken precision man önskar. Fler af-punkter ger mer mätdata, men antalet utläsningar per sekund påverkar också. Och hur många utläsningar per sekund som görs vet vi lite om.
1D X har tre processorer, två Digic 5+ processorer och en Digic 4 för ljusmätaren. 7D Mark II har två Digic 6 processorer. Det är svårt att veta vilken kamera som har mest processorkraft eftersom vi inte vet hur hårt processorerna körs, det säger bara vilken processorgeneration de tillhör. 1D X har mer batterikraft och antagligen bättre kylning.
För många ter sig denna fråga vara lite korkad, men jag saknar den funktionen hos flertalet kameror.
Ett exempel: jag fotar med ett objektiv som kräver mindre bländare för att ge skarpa bilder och väljer därför f/8. Objektivet är ett tele på 400mm varför jag väljer en 500-dels sekunds exponering för att slippa skakningsoskärpa samtidigt som jag vill att motivet ska få rörelseoskärpa. Jag fotar mot ljuset och behöver öka ISO-talet för att centrummotivet inte ska bli för mörkt. Men ljuset varierar hela tiden på grund av molnen som passerar och skulle därför vilja kunna välja auto ISO med exponeringskompensation.
Någon som vet om 7D ii har den här funktionen?
Så svaret är ja.
Är man tvungen gå in i komplicerade menyer eller är det en enkel inställning?
Därefter är det lätt att använda det varje gång du vill köra exponeringskompensation i [M] med Auto-ISO.
(Använder det själv ganska mycket på 1Dx).