Bildbehandling
Jpeg-formatet har funnits sedan 1991 och får nu en av sina viktigaste uppdateringar. Med version 9.1 går det att spara med 12-bitars färgdjup och förlustfri komprimering.
Ett användningsområde för Jpeg 9.1 blir troligen arkivering. Jpeg-är det mest spridda bildformatet och kan läsas med en vanlig webbläsare, samtidigt har problemet varit att komprimeringen varit förstörande. Nu kan bilder arkiveras med högre kvalitet och samtidigt vara lättillgängliga.
Systemkameror har redan lagring i så kallat råformat med förlustfri komprimering och 12-, 14- eller 16-bitars färgdjup.
Jpeg-formatet utvecklas av The Independent JPEG Group (IJG) vid Leipzig Institute. Det är fritt för utvecklare att använda källkoden för Jpeg-version 9.1. Läs mer här.
När version 9.1 implementeras i Adobe Photoshop och andra bildhanteringsprogram är oklart. Vi får anta att utvecklarna redan är igång med kodningen.
30 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Större bildfiler ger högre lagringskostnad (vi pratar tiotals exabyte) och kostnad för bandbredd och CDN (content delivery network, tänk akamai)
Vi är inte användarna, vi är produkten som säljs till annonsörer.
Men råfilsformatet ruckar nog inte JPeg på.
Men de e klart, att öppna en kommande Jpeg direkt från
kameran i vilket bildbehandlingsprogram som helst lockar nog många.
Jag blir ofta irriterad på hur begreppet komprimering används
och "förlustfri komprimering". Blir det en förlust så heter det
reducering, eller hur. Komprimering för mig handlar om att
kunna öppna upp filen igen, annars handlar det om
reducering oxå.
Tiff-komprimering gör ingen stor skillnad, så få använder det. Man använder tiff för att komma från komprimering som kan kännas jobbigt.
Det är snarare en myt att råformat inte komprimeras. Alla kameror har komprimerat råformat. men vissa har okomprimerat råformat som val. DNG-formater komprimerar mer än de flesta av kameratillverkarnas format.
Men destruktiva format, t ex MP3, bestämmer sig för att allt inom "tonomfång X" är oviktigt och tar bort detta. Då blir filen mindre. Sen komprimerar man "som vanligt" ABC till D. Filen blir mycket mindre, men saknar data mot originalet.
Så jag håller med Bo Erik här.
Har dock aldrig sett någon speciellt effektiv.
Tror man kan välja JPEG om man absolut vill ha en förstörande komprimering.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/39194527/Sk%C3%A4rmavbild%202014-02-05%20kl.%2014.25.38.png
Men om vi följer den logiken att det bara är ett "presentationsformat" så är det ingen vits med 12-bit, loss-less JPEGs. Få monitorer utanför foto- och sjukhusindustrin klarar av att visa 12-bits djup, och våra ögon urskiljer det ännu mindre. Liksom med TIFF så måste man ju inte alltid ha layers, men är bra när dest är möjligt.
Men bandningen kan även bero bildskärmar ofta har 8-färgdjup, då hjälper inte 12-bitars jpg.