Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
42 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Dessutom tycker jag att fotografierna är riktigt snygga, oavsett vad de har använt för kamera.
Jag tycker kvalitén på bilderna förstärker uttrycket av denna tragiska händelse.
Hoppas de vinner!!!
/// Jessica
Föredömligt snabb sajt med.
/Jerry
Jag har inga som helst problem med att läsa eller bläddra på sajten i Safari på Mac. Allt flyter perfekt.
Mycket välskrivet och snygg sida.
För dom som inte kan visa sidan bör ni nog lämna IE6. i FF och Safari ser det ut som det ska.
• Bakgrundsbilden skall förstärka känslan av kaos och undergång.
• Rubriken uppe till vänster säger ”Extra om olyckan i Fukushima”, men likställer utan kritik den japanska olyckan med Tjernobyl!
• Tidslinjen sammanbinder all kärnteknisk forskning med ”en väg mot undergången”, dvs från 1938 års forskning, fram till nutid.
• ”Fördjupning” handlar inte om något fördjupande i ämnet, utan om beskrivning av olika olyckor inom kärnverksamheten. Allt för att underblåsa farligheten och skräcksceneriet.
• ”Galleriet” visar åter på bildeffekter som skall understryka en undergångskänsla. Ta bilder från andra övergivna platser på jorden utan kärnkraftssammanhang – och vad får du då för känsla?
• ”Källor”. Här har man bara valt sådant material som passar syftet för sidan. T.ex så saknas FN:s stora och viktiga rapport om Tjärnobelolyckan och dess konsekvenser. Här finns mycket skrattretande kommentarer att göra.
Självklart är vårt bildurval lite mer åt det "berörande" hållet men vi har försökt att spegla det från lite olika håll trots tidsbrist. http://projekttjernobyl.se/naturen.php där vi har rubriken MÄNNISKANS PÅVERKAN STÖRRE ÄN STRÅLNING. Självklart hade jag velat ha med mer bilder på den fantastiska natur som var där, men man får faktiskt inte bortse från vilken tragisk olycka det var. Vi alla tre som åkte ner är fortfarande efter resan positiva till kärnkraft, men man måste belysa vad som faktiskt kan hända vid en olycka.
Vi ville bara ha med om fukushima just nu när det är aktuellt, men det går precis som du säger inte att likhetställa den olyckan med tjernobyl än.
ordet fördjupning har vi diskuterat jättemycket men inte kommit på ett bättre ord... förslag???
och ja, källorna är ett skämt just nu! de var sista sekunden innan inlämning. FNs rapport kommer komma upp där och även andra rapporter från deras underorgan som vi använde!
tack för kommentarerna! vi är glada för att ni gillar hemsidan och vill komma med kritik
-Fördjupningen- Den handlar om ett fördjupande inom olyckan i Tjernobyl och inget annat, utan precis som hemsidan heter Projekt Tjernobyl. Vill du veta allt om kärnkraft går det att besöka IAEA.org. Och utifrån din kommentar verkar det inte ens som du läst någon av artiklarna utan bara dragit en förutfattad mening om allt.
Vi vill även självklart få fram "farligheten" och "skräcksceneriet" med våra bilder, för det var en enorm katastrof som skedde. Detta behöver inte betyda att vi är emot kärnkraft utan menar att vi inte vill att samma sak sker igen. Det verkar även här som du inte läst igenom ordentligt då vi även har en flik med "Kan det hända igen?"
I källorna har vi självklart tagit med material som passar syftet med sidan, för det är sådant som ska finnas med i källhänvisningen, källor som styrker det vi skrivit.
Är tacksam för all kritik, men det kan vara bra att veta vad syftet med arbetet är.
Mattias.
Givetvis förstår jag betydelsen att tro på sitt arbete. Vad jag ifrågasätter är hur man utför detta. Att gläfsa som alla andra i hundflocken skadar trovärdigheten i hur man hanterar information. Informationen blir inte mer trovärdig bara för att man använder "rätt" retorik, demagogiska knep, "turistbilder" och ger uttryck i något som man tror är en allmän mening. I allafall inte bland vuxna människor som försöker analysera situationen där informationen verkar, källkritiskt betraktande och sakinnehåll.
Att skriva och ge ut en information utan balans och utan ansträngning att sätta den i sitt rätta sammanhagn, brukar vara mest synligt i den kollorerade veckopressen.
Tjernobyl är fortfarande en katastrof ur många synvinklar, men man skall kanske fundera lite vad katastrof betyder i det här sammanhanget i ljuset av vår erfarenhet.
Att gamla spöken poppar upp igen efter "Japankatastrofen" kan vi se i det nyhetsflöde och dess innehåll som vi överspolats med den sista tiden. Gamla felaktigheter har åter putsats av och presenterats som sanningar och TV/radio har överskjölt oss med information som inte har verifierats, bekräftats eller analyserats på rätt sätt. Det tycks som om detta inte behöver görats i ljuset av något allmänt informationsbehov från allmänheten.
Att även "Japanolyckorna" är katastrof får vi hålla med om, men inte så som en del "information" vill göra gällande. Att vattenbomba slutna Reaktorsystem utan bekräftelse på att reaktorhärden ligger öppen, kan var och en som följt med på fysiklektionerna i skolan eller om man lärt sig något av tidigare information på området. Att man har haft problem med kylningssystemen står klart. Men vad som tillkommit är hanteringen kring de bränslebassänger som funnits i anslutning till anläggningarna. Att gämföra Kerobylanläggningen med de Japanska och samtidigt dra samma slutsatser visar på okunskap. Sedan får ett skolarbete, hur godhjärtat det än må vara, ursäkta.
Jag har stor erfarenhet på området men vill bara förmedla en saklig kritik och en önskan om att man inte skall hoppa på första bästa tåg bara för att det verkar lättköpt. Jag skulle kunna ge förslag på hur man hade kunnat göra den berörda hemsidan mycket meer spännande och viktig i informationsvärlden.
Sedan kan kritik kännas hård ibland. Något som kan vara svårt att ta för de som förväntar sig idel positiva omdömmen. De flesta som vill vara omtyckta lyssnar trolgen mycket få på.
mvh
Snygg sajt.
"/.../deras urusla språk på själva hemsidan...." - Har inte hittat många fel i språket, trots att jag är lite av en gramar nazi.
Hemsidan är väldigt snyggt designad och lättmanövrerad. Det enda jag störde mig lite på var användandet av "N" och "M".
Sen är texten mot den ljusa bakgrunden inget problem för man använder ju Chrome = Allt fungerar perfekt. HA!
Det ligger ju i generna i det här länet ;P
Personligen tycker jag att bilderna är så bra de kan vara. Oskärpa och brus hör den typen av fotografering till tycker jag.
Skulle mycket gärna åka dit om möjlighet gavs.
Mvh/ Lars Lindwall
/Johan
Det finns många på fotosidan som ser väldigt tekniskt på foto och för dem är definitionen på en bra bild; "korrekt" exponering, inga utbrända högdagrar, "rätt" vitbalans/färger, inget brus/korn och skarp. Sen vad bilden föreställer eller vad den väcker för känslor hos betraktaren är av underordnad betydelse.
Att diskutera om bildkvalitet och journalistiskt urval kring ett sånt här arbete är naturligtvis viktigt, men man ska ha god koll i så fall på vilken nivå man ska bedöma detta. Jag har själv bedömt åtskilliga fotografiska projekt under mina lärarår och för mej framstår detta som ett mycket utmärkt arbete.
Klart att allt inte är perfekt, men jämför på en skala som är rimlig för tre killar på gymnasiet...
För en fullständig bedömning måste man dessutom ta med målet med arbetet, planeringen, genomförandet, hur man lyckats hålla deadlines, vilka man behövt ha hjälp ifrån - det är en självklarhet att man tar goda råd och hjälp från en rad människor när man gör ett sånt här projekt - gör man inte det når man bara en liten bit på vägen dit man vill.
Jag vet också utifrån min erfarenhet av åtskilliga elevers projekt att planering är bland det svåraste att få till när man ger sig på sådana här saker. Och det är ju tydligt att killarna trott att hemsidan skulle bli presentabel fortare än den blev det. Typiskt också att själva urvalsprocessen var svårare än de räknat med. Har man ett stort bildmaterial tar det åtskilliga timmar av värderande innan man gjort ett bra urval som visar det man vill visa. Bara rutinerade proffs vet att man redan från början måste veta vad man vill visa, har själv nästan aldrig stött på elever som klarat ut sådana svåra ställningstaganden från början. Det är sånt man lär sig genom högre utbildning och genom många års erfarenhet.