Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Drömmen om Pentax

Drömmen om Pentax

Om man har en dröm så kan man antingen förverkliga den, eller också fortsätter man drömma. Saburo Matsumoto satsade på sin dröm och förändrade kameravärlden för alltid.
Saburo Matsumoto var en man som var känd för att gå sina egna vägar, som fotointresserad och ägare till det Tokyobaserade optikföretaget Asahi Optical Company drömde han redan i slutet av 1930-talet om att tillverka en av "världens mest populära kameror". Men när andra världskriget bröt ut fick han motvilligt lägga sina storslagna kameraplaner på is och istället börja tillverka optik åt det japanska flygvapnet.
Efter kriget förvärrades läget ytterligare och Saburo Matsumoto tvingades stänga sitt företag, men situationen förändrades snabbt och redan 1948 satte han igång verksamheten igen.


Den så kallade Pentaxtrion med Ryohei Suzuki, Nobuyuki Yoshida och Saburo Matsumoto. Foto: Asahi Optical Company/AOHC Magazine

Året efter, 1949, öppnade sig äntligen möjligheten Saburo Matsumoto hade väntat på i årtionden. Tillsammans med två av sina bästa ingenjörer, Ryohei Suzuki och Nobuyuki Yoshida (Pentaxtrion), började han skissa på en helt ny kamera. Kameran skulle vara bättre än alla andra, men viktigast av allt, det skulle vara en 35mm spegelreflexkamera och inte en mätsökarkamera som var den dominerande kameratypen på den tiden.


Asahiflex I, japans första enögda 35mm spegelreflexkamera. Foto: Pentax

I maj 1952, efter tre års hårt arbete, lanserade så ett stolt Asahi Optical Company japans första enögda 35mm spegelreflexkamera. Kameran som hade fått namnet Asahiflex I var konstruerad från grunden utan andra förebilder än den Reflex-Korelle som Saburo Matsumoto personligen ägde, en tysk mellanformatskamera (6x6cm) som han skaffat sig innan kriget. Asahiflexen blev mycket uppmärksammad och de andra japanska kameratillverkarna, med Canon i spetsen, började tillverka egna versioner av kameran. En helt ny era hade inletts, och den skulle förändra kameravärlden för alltid.

Saburo Matsumoto var emellertid inte en man som nöjde sig i första taget, under åren som följde jobbade han och företagets ingenjörer hårt med att förfina kameran på flera punkter. Den mest uppmärksammade förbättringen blev den direktåtergående spegeln, en revolutionerande funktion som också den kopierades av de andra kameratillverkarna. Äntligen slapp man det störande momentet med helsvart sökarbild direkt efter det man tagit en bild.



Pentax lokaler i Tokyo. Foto: Pentax

Arbetet fortsatte i företagets lokaler i utkanterna av Tokyo och 1957 kom nästa stora genombrott när Asahi Optical Company introducerade en helt ny kameramodell. Kameran var japans första med ett pentaprisma som visade sökarbilden rättvänd i både höjd och sidled, och den döptes till Asahi Pentax Original efter kamerans Pentaprisma och spegelreflex (det hävdas även att x:et kommer från Asahiflex). Från detta ögonblick skulle den enögda spegelreflexkameran med rättvänd sökarbild bli världens mest spridda systemkameratyp.




Asahi Pentax Original var den första kameran med namnet Pentax. Foto: AOHC Magazine

Genombrottet med Pentaxkameran gjorde att åren som följde blev mycket framgångsrika för Asahi Optical Company och dess ägare Saburo Matsumoto. Företagets ingenjörer utvecklade flera stilbildande funktioner som inte bara kom alla Pentaxägare till godo, utan som idag är standard på de flesta kameror, bland annat TTL-mätning, tidsautomatik och autofokus.

Så, 1980, tillverkade Asahi Optical Company sin tio-miljonte kamera och passerade som världens första systemkameratillverkare denna magiska gräns. Och man kan säga att Saburo Matsumoto förverkligade sin dröm - med råge.


Jag vill speciellt tacka nedanstående personer som bidragit med bilder till artikeln:Dario Bonazza och Peter Jonkman - AOHC Magazine
Dick Karlsson - Pentax Sverige


Källor:http://www.pentax.com
http://www.aohc.it/selartice.htm
http://www.concentric.net/~sherfy/special2.html
http://www.penta-club.org/penta/archive/2/history/history.htm
http://is7.pacific.net.hk/~chanch/aohc/aohc001.html

Publicerad 2004-03-15.

18 Kommentarer

bjornt 2004-03-15 23:49  
Kul och intressant! Du känner inte för att skriva liknande artiklar om andra företag i branschen?
Joakim K E Johansson 2004-03-16 00:13  
Tack Björn! Jag ska se om jag hinner framöver, har en del att stå i just nu. Men det hade varit roligt!
Joakim K E Johansson 2004-03-16 12:34  
Jag tackar och bockar Jan Olof!
nysteanders 2004-03-16 17:34  
Vekligen välskrivet. Kul, informativt och lättsmält.
Bra jobbat!
cyan 2004-03-16 20:31  
Intressant. Arbetade på 70 talet i fotoaffär.
Pentax var ett respekterat märke men hade passerats av Canon Minolta Nikon. Olympus Om1 mfl
var framgångsrika. Den medt sålda kameran alla kategorier i början på 80 talet var Canon AE-1
Joakim K E Johansson 2004-03-16 21:52  
Ja Pentax tillhör ju knappast de riktigt stora kameradrakarna längre. Lite av min tanke med artikeln var faktiskt att visa hur det svänger i kamerabranchen. Stor i dag, liten i morron - och tvärt om.
Joakim K E Johansson 2004-03-16 23:27  
Nja, jag har också läst om det där. Men om jag fattade det hela rätt så var Pentax först med att sätta det i serieproduktion. Men visst, det är ju inte alltid helt tydligt vem som var först med vad, och på vilket sätt.
Marcus Carlsson 2004-03-17 08:19  
Bra artikel. Historia är alltid kul och det här hade jag absolut ingen aning om alls.

Tack
Mio L. 2004-03-17 13:00  
Tack för en suverän artikel!! Eftersom jag själv använder Pentaxsystemet var det extra kul med lite historie-info.
Joakim K E Johansson 2004-03-17 21:58  
Och så här står det på Asahi Optical
Historical Club:s hemsida: 1957 - Asahi Pentax Original (AP) First Japanese SLR with fixed pentaprism. First pentaprism SLR from Asahi Opt. Co. and first example of stylish and rational design in a pentaprism SLR. This SLR set industry standard about styling and controls layout, then copied by Japanese and German industry. Och jag har läst ungefär samma sak på flera andra håll.

Dessutom tillverkade Pentax en prototyp med pentaprisma redan 1954, kameran visade man sedan upp på en mässa i Japan 1955. Men visst, som jag skrev tidigare, det är inte alltid lätt att avgöra vem som var först med vad, och på vilket sätt.
Måns H 2004-03-21 20:24  
Kul att läsa! Min Pentax S1 från 1959 känns nu ännu mer värd för mig.
Mats Öberg 2004-03-21 21:45  
En så´n trevlig artikel! Slukade den med hull och hår. Pentax är fortfarande en favorit som jag har svårt att släppa helt, fast jag bytt system.
De hör som sagt inte till de stora på SLR sidan längre, men desto större marknadsandelar på mellanformat.........
Joakim K E Johansson 2004-03-22 13:55  
Tack alla för era trevliga kommentarer. Verkligen roligt att artikeln uppskattas.

/Joakim
csandlund 2004-05-12 11:11  
Väldigt intressant artikel! Gärna fler sådana.
Är oxå en stolt Penatx-användare sedan 1987!
Puggen 2006-10-05 18:38  
Har två pentax. Farsans gamla Super-A samt min digitala Ist DL. Mycket bra kameror. Mycket nöjd!
Pentax är prisvärt. Borde nog "ragga" super-A och ta svartvita bilder på film.
Niklas Zackrisson 2006-10-16 22:02  
Intressant artikel! Tack! Kul att läsa kommentarerna på denna artikel, framför allt om Pentax plats på SLR marknaden 2004. Idag verkar det som om Pentax är på väg att göra come-back, med K10D och nya fina objektiv i sammarbete med Tokina! När dom där objektiven kommer ska jag nog gå och handla :-)
Repetti 2006-11-16 14:29  
Roligt att läsa den här liten historia om Pentax!

Jag har Pentax *ist DS digitalkamera och jag finner kameran en mycket bra och prisvärd kamera. Och lätt att hantera.
Rekommenderar!
Ulf Aspeqvist 2009-06-22 01:48  
Trevligt med Pentax historia, själv hade jag en svart H2 en gång.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.