I pengarnas spår - Jan Jörnmark
Kungl. Myntkabinettets nya fotoutställning "I pengarnas spår" ger en bred bild av svensk omvandling under efterkrigstiden.
Utställningen baseras på ekonomi- historikern och fotografen Jan Jörnmarks bilder från ett dussin orter i Sverige.
– För oss är det viktigt att skildra industrialismen i Sverige med framväxten av företag och industrier runt om i landet. Vi ser ett cykliskt förlopp. Just nu befinner vi oss i en nedåtgående fas i finanskrisens skugga, säger museet i ett pressmeddelande.
– Företagens upphörande är också en del av vår ekonomiska historia, menar Jan Jörnmark. I den globaliseringsprocess som pågått under de senaste sex decennierna har det svenska näringslivet radikalt förändrats.
– Kriser och nyskapande är grundläggande delar i en tid då vi sett många branscher och företag som både skapats och försvunnit. Efter uppbyggnadens gyllene 1950- och 1960-tal kom oljekrisens 1970–tal. Det uppsving som följde bröts av bakslag i både fastighets- och IT-branscherna. Idag befinner sig finanssektorn i en lika omfattande kris.
Utställningen belyser omvandlingen genom att i bild och text skildra tre tematiska avsnitt. "Arbete", "Fritid och konsumtion" samt "Bostäder".
I anslutning till utställningen arrangerar museet en serie ekonomihistoriska föreläsningar. Under sex onsdagar - se www.myntkabinettet.se för datum och tid –föreläser vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak, journalist Henric Borgström, professor Håkan Lindgren, författaren Anders Johnson och författaren/journalisten Ronald Fagerfjäll samt docent Jan Jörnmark.