ANNONS
Annons
Kalender > Visa aktivitet

Story Line - Ann Eringstam

8 november - 22 mars
Plats: Kulturhuset, Stockholm | http://www.kulturhuset.se/

Fotografen Ann Eringstam utgår från den utopiska bilden av människan som förmedlas i filmens och populärkulturens värld. Hon diskuterar begrepp som identitet, norm och idealbild i sina fotografier och videoverk. I utställningen ställer hon hjälten till svars för sina handlingar.

I serierna ”Before the Storm” (2007) och ”Too Good to be True” (2007) utgår hon från actionfilmer och thrillers. Hon skruvar idyllen till sin spets: en leende muskulös man och en söt flicka som tillsammans klappar ett rådjurskid mot bakgrund av björkar och vackra berg. 

Bedrägligt lugn på ytan
På ytan är allt perfekt men det finns anledning till oro. Här lyfter hon ut detaljer ur bilden och förstärker därmed deras betydelse. Det kan vara helikoptern som närmar sig i fjärran eller pistolen, som knappt är synlig i mannens ficka. Små detaljer som låter betraktaren ana en annalkande katastrof. 

Den gode hjälten får stå till svars
Med utgångspunkt i filmens glorifierade bild av våld låter hon hjälten stå till svars för sina handlingar i sin senaste bildserie ”Falling Down” (2008). Här sammanför hon den klassiska bilden av den gode hjälten med bilden av den onde förövaren i själva dödsögonblicket.

Konstgjorda blommor och djur
Eringstam arbetar med modeller och scenografiska kulisser. Fotografierna bearbetas sedan i Photoshop. För att förstärka upplevelsen av fiktion låter hon konstgjorda detaljer, som plastiga blommor eller uppstoppade djur, tydligt framträda i fotografierna.

Ann Eringstam
Ann Eringstam är född 1977 i Växjö och tog sin masterexamen vid Högskolan för film och fotografi i Göteborg 2006. Hon har ställt ut vid ett flertal tillfällen i Sverige, både i grupp och separat.

 Utställningen ingår i Kulturhusets satsning på fotografi och rörlig bild. 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.