Annons
Kalender > Visa aktivitet

Sova med lampan tänd, nattbilder från Gustavsberg - Hans Malm

16 juni - 31 augusti
Plats: Gustavsbergs Porslinsmuseum, Gustavsberg | www.porslinsmuseum.varmdo.se

Gustavbergs porslinsmuseeum visar fotografen Hans Malms utställning 'Sova med lampan tänd - nattbilder från Gustavsberg' en fotografisk nattvandring i förändringens Gustavsberg. Ett samhälle som sover med lampan tänd.

 

Hans Malm berättar: 

"I mitten av 80-talet flyttade jag från Gustavsberg. Det var en tid då många lampor slocknade i samhället. Bruksortens medelpunkt sedan lång tid tillbaka – porslinsfabriken – blev uppköpt, omstrukturerad och delvis nedlagd.

 

När jag nu efter tjugo år flyttat tillbaka har det börjat ljusna igen. Värmdö är den kommun i Sverige som har störst inflyttning och det byggs överallt. Ett generationsskifte har skett och mina egna barn går nu på dagis i hus som var spännande byggplatser när jag själv cyklade runt byn med mina kompisar. Då var en akvariebutik en stor nyhet. Nu finns det till och med två sushi-restauranger.

 

Ljuset på natthimlen skvallrar också om att något hänt. Det Gustavsberg som mina förfäder kom till på 1800-talet var inget för mörkrädda. Idag kan man knappt se stjärnorna på natthimlen för det brungula bakgrundsljuset från fabriksområdets natriumlampor, Coop-parkeringens strålkastare och billyktorna på väg 222.

 

När jag hösten 2005 gick på pappaledighet inledde jag ett fotoprojekt på min lediga tid, det vill säga på natten när barnen sov. Med en pentax 6x7 mellanformatskamera har jag sedan dess tagit åtskilliga bilder runt om i Gustavsberg.

 

Exponeringstiden för bilderna ligger mellan ca 6 och 12 minuter och de är ljussatta av kommunens gatlyktor, månens sken och en och annan förbipasserande bil.

 

Välkommen på en fotografisk nattvandring i förändringens Gustavsberg. Ett samhälle som sover med lampan tänd."

 

Muséets öppettider:
Måndag-fredag 10-17
lördag-söndag 11-16

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.