Bilden i främsta rummet!

...och med mellanringar!

jag tyckte att jag började bli lite varm i kläderna med det här med macrofoto, (det har ju varit nästan den enda genren jag ägnat mig åt den senaste tiden!) Så jag tänkte att jag skulle skruva upp det en grad till genom att skruva på mellanringarna i kombination med min M. Zuiko 60/2,8 macro (16+10 mm). På vår förstubro har vi en spindel som byggt nät och gjort sig hemmastadd. Jag tog en bild på "henne" redan igår med bara macroobjektivet, (Näst sista bilden igår). Spindeln sitter relativt stilla så jag tänkte det skulle vara lämpligt. Men det var ju väldigt mycket svårare än vad jag trodde, svårt att hålla stilla, svårt att hitta skärpan, mellanringarna stjäl en del ljus, och alla rörelser blir JÄTTESTORA!) Här är iallafall en bild som blev bra, tycker jag!

****

(Bilden är inte beskuren, men brusreducerad med Lightrooms automatiska brusreducering.)

****

~28 juli 2023~

****

Inlagt 2023-07-28 21:51 | Läst 939 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jo det blir helt klart svårare med högre förstoringsgrad. Jag köpte ett 2,5-5x makro och skulle det blåsa det lilla minsta såser det ut som stor sjögång i sökaren. Det blir ju inte så mycket skärpedjup heller. Det smidigaste för att få en hög förstoring är att ha en liten sensor med massvis med pixlar, men det kostar.
Svar från Tovok 2023-07-29 20:22
Tack Peter! Jag blev lite förvånad att det var SÅ mycket svårare, men jag måste säga att det är en fördel med m 4/3 både vad det gäller smidigheten hos utrustningen, bildstabiliseringen och det större skärpedjupet. Jag kommer iallafall att öva mera när tillfälle ges! :) /Tommy.